keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Tammisunnuntai 1918

MRP Matila Röhr Productions Oy: Riku Isohella

Oppimateriaalin teemoja: Suomen historia (sisällissota, itsenäistyminen, ensimmäinen maailmansota).

Synopsis:  Dokumentti Tammisunnuntai 1918 kuvaa sisällissodan ensihetkiä valkoisen Suomen ydinalueilla Pohjanmaalla. Lauantain ja sunnuntain välisenä yön 27.–28.1.1918 suojeluskuntalaiset vangitsivat Ylistaroon sijoitetut neljäsataa venäläissotilasta ja takavarikoivat näiden aseet. Tapahtumat kytkeytyvät tiiviisti sisällissodan alkuvaiheisiin, jolloin sekä valkoisilla että punaisilla oli kova puute aseista, ja kummankin puolen toimintaa väritti aseiden ja muiden varusteiden hankinta mitä moninaisimmilla keinoilla.

Tapahtumaa pidetään valkoisten sotatoimien varsinaisena alkupisteenä, vaikka esimerkiksi Karjalassa suojeluskunnat olivat aloittaneet venäläisten aseistariisunnan jo 23.1.1918. Helsingissä, punaisen Suomen keskuksessa, sotatoimet käynnistyivät samoin 27.1.1918 ja kaupunki oli seuraavaan päivään mennessä punaisten hallussa.

Dokumentti käy läpi myös edeltäneitä vaiheita, tilanteen kiristymistä ja sotaan valmistumista. Suomen hallitus ja valkoisen Suomen joukot siirtyivät Pohjanmaalle, kumpikin puoli valmistautui, erinäisiä pieniä kahakoita tapahtui eri puolella maata. Raja sotaa edeltäneen ajan ja taisteluiden alkamisen välillä ei ollut selkeä, ja lopulta sodan varsinaiselle käynnistämiselle tuli kiire, jotta tapahtumien eteneminen saataisiin kummallakin puolella sodanjohdon hallintaan.

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluihin sekä lukioihin ja toisen asteen oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut FT Outi Hupaniittu.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin!

Oppimateriaalin tehtävissä on hyödynnetty myös Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Svenska litteratursällskapetin tuottamaa 1918 – Minä olin siellä –oppimisaineistoa, jota on jaettu 25 kappaletta kaikkiin yläkouluihin ja lukioihin. Se on myös ladattavissa pdf-muodossa täältä.

 Oppimateriaali perustuu sotaa käsittelevään tutkimustietoon.
 Aiheesta voi lukea lisää esimerkiksi teoksista:

  •  Pertti Haapala & Tuomas Hoppu (toim.): Sisällissodan pikkujättiläinen. WSOY, Helsinki 2006.        
  •  Heikki Ylikangas: Tie Tampereelle 1918. WSOY, Porvoo 1993.
  •  Ohto Manninen (toim.): Itsenäistymisen vuodet 1-3. Painatuskeskus, Helsinki 1992, Helsinki.

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Tammisunnuntai 1918

Tilattavissa elokuvateatteriin

Suojeluskuntalaiset ja Vöyrin sotakoulun joukot riisuivat neljäsataa venäläissotilasta aseista Ylistarossa tammikuun 28. päivän vastaisena aamuyönä vuonna 1918. Kaikki Etelä-Pohjanmaan venäläisvaruskunnat riisuttiin aseista neljässä päivässä. Dokumenttielokuva taustoittaa tammisunnuntaihin johtaneita syitä ja ristiriitoja. Se kytkee Ylistaron tapahtumat vastaitsenäistyneen Suomen paineisiin ja kahden vallankumouksen heikentämän Venäjän sekasortoon. Tie kohti sodan ratkaisevia taisteluja oli alkanut.

Alkuperäinen nimi:
Tammisunnuntai 1918
Julkaisuvuosi:
2017
Pituus:
50 min.
Levittäjä:
MRP Matila Röhr Productions Oy
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Ilkka Vanne
Käsikirjoitus: