keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Tammisunnuntai 1918 -dokumenttielokuvan on tuottanut MRP Matila Röhr Productions Oy, jonka muita elokuvia ovat mm. Ikitie (2017), Neljä elementtiä (2017), Rukajärven tie (1999) ja Lakeuden kutsu (2000).

Elokuvan ohjauksesta vastaa televisiossa ohjaajana jo 1970-luvun alussa aloittanut Ilkka Vanne, joka on ohjannut kolme pitkää elokuvaa: Lakeuden kutsun (2000), Vieraalla maalla (2003) ja lotista kertoneen Lupauksen (2005).

Talvella 2017 Ylistarossa kuvatun Tammisunnuntai 1918 -elokuvan on kuvannut Teemu Liakka, leikannut Altti Sjögren, lavastanut Päivi Kettunen, puvustanut Teija Rissanen ja äänisuunnitellut Pekka Karjalainen.

Tammisunnuntai 1918 on tuotettu yhteistyössä Vapaussodan ja itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan perinneyhdistys ry:n kanssa. Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan maakuntarahasto myönsi perinneyhdistykselle 20 000 euron apurahan elokuvahanketta varten. Lisäksi hanke on saanut rahoitusta useilta eteläpohjalaisilta organisaatioilta.

Ohjaajan sana

Sunnuntai 27. tammikuuta 1918 oli käännekohta maamme historiassa. Suomessa oli joulukuun 6. päivän 1917 itsenäisyysjulistuksesta huolimatta edelleen huomattava määrä venäläisiä sotajoukkoja, ja itsenäisyyden varmistamiseksi niiden aseistariisunta oli välttämätöntä. Koska eteläinen Suomi oli jäämässä kansanvaltuuskunnan punakaartien haltuun ja laillinen senaatti oli siirtynyt Vaasaan, tuli aseistariisunta aloittaa Etelä-Pohjanmaalla.

Elokuva alkaa Euroopan historiallisen tilanteen suuresta kuvasta ja tiivistyy Etelä-Pohjanmaalle Ylistaroon, joka oli yksi venäläisten varuskuntapaikkakunnista. Se kuvaa tapahtumia ennen aseistariisuntaa ja huipentuu sunnuntain ja maanantain väliseen yöhön, jolloin suojeluskuntalaiset
ja Vöyrin sotakoulun oppilaat valtasivat varuskunnat. Toiminnalla oli suuri merkitys seuraavien kuukausien tapahtumiin ja Suomen itsenäisyyden turvaamiseen.

Elokuva on kolmas, jota olen kuvannut Pohjanmaalla. Maakunta on tullut minulle töitteni kautta läheiseksi ja koen myös sen historian itselleni tärkeäksi. “Tammisunnuntai 1918” kertoo sadan vuoden takaisista paikallisista tapahtumista, joilla oli suuri merkitys koko maamme historiaan.

Illka Vanne – elokuvaohjaaja

Lähde: Elokuvan lehdistömateriaali