keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Tarina rakkaudesta ja pimeydestä (2015) on vuonna 1981 syntyneen amerikkalais-israelilaisen näyttelijä, tuottaja ja ohjaaja Natalie Portmanin esikoisohjaus. Portman teki ensimmäisen roolinsa Luc Bessonin elokuvassa Leon (1994) ja nousi maailmanmaineeseen Padmé Amidalan roolissa elokuvissa Tähtien sota: Episodi I  – Pimeä uhka (1999),  Episodi IIKloonien hyökkäys (2002) ja Episodi III – Sithin kosto (2005). Hän voitti parhaan naispääosan Oscarin roolistaan elokuvassa Black Swan (2010). Samasta roolistaan hän sai myös tärkeät Golden Globe-, Bafta-, Saturn- ja SAG –elokuvapalkinnot. Portman on näytellyt historiallisissa draamoissa Goyan aaveet (2006) ja Kuningattaren sisar (2008). Hänen merkittävimpiään teatteriroolejaan ovat mm. Broadwaylla päärooli Anne Frankin päiväkirjassa vuonna 1997 ja Anton Tsehovin näytelmässä Lokki New Yorkissa (New York City Public Theater) vuonna 2001.

Portman on opiskellut Harvardin yliopistossa psykologiaa (Bachelor-tutkinto vuonna 2003). Keväällä 2004 hän opiskeli Jerusalemin hepreankielisessä yliopistossa, minkä jälkeen hän toimi vierailevana luennoitsijana Columbian yliopistossa aiheenaan elokuva V niin kuin verikosto.

Portman syntyi Jerusalemissa ja muutti Yhdysvaltoihin ollessaan vain kolmevuotias. Hänen isänsä suku on Puolan juutalaisia. Akateemisten opintojen johdosta Portman on saanut intellektuellin näyttelijän maineen, mitä ovat myös lisänneet hänen aktiivisuutensa eläinoikeus- ja ympäristökysymyksissä. Myös naisten ja lasten aseman parantaminen kolmannen maailman maissa on ollut Portmanin agendalla.

  • Ota selvää Natalie Portmanin elokuvarooleista.
     
  • Mieti, miten näyttelijän yhteiskunnallinen aktiivisuus voi vaikuttaa roolivalintoihin. Voiko se mielestäsi näkyä näyttelijäsuorituksessa ja miten?
     
  • Miten Portman käyttää näyttelijän asemaansa edistääkseen maailmanlaajuisesti merkittäviä yhteiskunnallisia kysymyksiä?
     
  • Mitä muita näyttelijöitä tiedät, kansainvälisiä tai kotimaisia, jotka näyttelijäntyönsä ohella ottavat kantaa yhteiskunnallisiin ja poliittisiin ongelmakohtiin?