keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Teemapaketti: Elokuvahistoria

Kuva: Komisario Palmun erehdys (1960).

Elokuvahistoria on sekä elokuvataiteen, elokuvatekniikan, että elokuvakulttuurin historiaa.

Elokuva ei tietenkään ole mikään muusta todellisuudesta irrallinen saareke, vaan elokuvan historia kulkee käsi kädessä muun historian kanssa. Erityisesti elokuvan historia kietoutuu yhteen kulttuurihistorian kanssa, sillä elokuva sekä peilaa aikakautensa kulttuuria, että luo sitä.

Elokuvan varhaishistoria on jännittävän uuden teknologian historiaa ja asettuu suoraan taikalyhtyjen ja muiden vastaavien elokuvaprojektorin esivanhempien historiaan. Ensimmäisten julkisten näytösten viehätys perustui uuden ja ihmeellisen teknologian lisäksi myös sisällölliseen eksotiikkaan. Trikkitekniikoilla hämmästyttäminen oli sekin alusta asti mukana. Toisaalta myös dokumentaarinen todellisuuden tallentamisen viehätys oli osa varhaisenkin elokuvan lumoa.

Aivan aluksi yleistyessään elokuva vastasi kaupungistumisen myötä syntyneeseen halvan massahuvin tilaukseen. Myöhemmin taloudellisen voiton tavoittelu ei enää onnistunut elokuvasaleja edelleen kasvattamalla, joten lippujen hintoja piti saada korotettua, minkä myötä elokuva keskiluokkaistui niin kuluttajakuntansa kuin sisältöjensäkin puolesta.

Kaikki Koulukinon valikoimassa olevat klassikot, elokuvataiteen historiaan liittyvät elokuvat ja oppimateriaalit löydät elokuvahistoria-aihetunnisteella.