keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Teit meistä kauniin ei ole pelkästään nuoriso- tai musiikkielokuva vaan myös ajankuva. Suomessa oli 1990-luvun alussa paha talouslama, joka koetteli yhteiskuntaa ja kansalaisten hermoja.Työpaikkoja hävisi, firmoja meni nurin, itsemurhaluvut nousivat ja näköalattomuudesta syntyi tyytymättömyyttä kansalaisten parissa.

Teit meistä kauniin -elokuvan voi nähdä sukupolvikertomuksena ja sukupolvikokemuksen tiivistäjänä. Elokuvan yksi kantava teema on se, miten laman ja ahdistuksen aikana särkyneet unelmat saavat kipujen kautta aikaan jotain uutta ja merkittävää, tässä tapauksessa musiikkia.

Elokuvan lopulla nähdään eräänlaisena huipennuksena dokumentaarista materiaalia oikean Apulannan uran vaiheilta. Siihen on lisäksi sisällytetty arkistomateriaalia työttömien suurmielenosoituksesta, joka keräsi yli 10 000 ihmistä eduskuntatalon eteen marraskuussa 1993.

  • Miten arkistomateriaalista mielestäsi limittyy elokuvan kerrontaan, tuoko se tarinaan jotain uutta?
     
  • Elokuvan ohjaaja Tuukka Temonen on sanonut: "Onkin selvä, että tässä nykyisessä vaikeassa ajassa syntyy ne tulevat Apulannat. He syntyvä pelien, musiikin, elokuvien tai vaikka insinööritaitojen ympärille. Silloin kun on tiukkaa, luovuus pääsee parhaiten kasvamaan. Onkin tärkeää, että ne jotka ovat niitä nykyisiä portinvartijoita tiedostavat, että torppaamalla ajatuksen nyt, voi torpata jonkun loistavan tulevaisuuden. Siksi tämä on elokuva on tässä hetkessä tärkeä." Keskustelkaa Temosen ajatuksista. Mitä hän tarkoittaa mielestänne sillä, että tiukan paikan tullen luovuus pääsee kasvamaan? Näettekö yhtäläisyyksiä lama-ajan politiikassa ja nykytilanteessa?
     
  • Millainen yhteiskunnallinen kannanotto Teit meistä kauniin mielestänne on?