keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Kirjallisuudessa autofiktio tarkoittaa tarinaa, jossa kirjailija on päähenkilönä tai osana tarinan tapahtumia. Autofiktio on nimensä mukaisesti fiktiota, mutta siitä voi löytää yhtäläisyyksiä kirjailijan elämään. Se siis yhdistelee omaelämäkerrallisuutta ja fiktiivisyyttä. Usein se venyttää ja rikkoo molempien rajoja. Elokuvan kohdalla on kyse käsikirjoituksesta. Elokuvan Teit meistä kauniin on käsikirjoittanut ja ohjannut Apulanta-yhtyeen basisti Tuukka Temonen. Hän on siis kirjoittanut itsensä nuorena hahmona elokuvaan. Elokuvan kohdalla ei kuitenkaan voida yksiselitteisesti puhua pelkästään yhden ihmisen hengentuottteesta, sillä sen tekoon osallistuu usean eri alan ihmisiä (käsikirjoittaja, kuvaaja, lavastaja jne.)

Nuortenelokuvat kertovat teineistä ja teini-iästä. Ne ovat usein kasvukertomuksia. Teemoja ovat muun muassa kapina, kasvukivut, seksuaalisuus, ystävyys, vapauden kaipuu ja itsenäistymisen ongelmat. Näitä teemoja käsittelee myös Teit meistä kauniin. Teit meistä kauniin on myös nostalginen, sillä sen tarina kertoo bändin alkuvaiheista ja on selkeästi sijoitettu tiettyyn aikakauteen Suomen historiassa. Elokuva heijastelee myös aikansa nuorisokulttuurin ilmentämää kapinaa ja turhautumista.  

Tehtäviä

 • Ketkä ovat nuoria? Mistä nuortenelokuva koostuu? Millaisia tarinoita nuortenelokuvat kertovat? Mitkä ovat hyvän nuortenelokuvan tunnusmerkit? Listatkaa näkemiänne nuortenelokuvia ja järjestäkää luokassa äänestys parhaimmasta nuortenelokuvasta. Kertokaa miksi pidätte niistä.
   
 • Onko sillä mielestänne väliä, kuinka pitkä aika elokuvan ohjaajalla on omasta nuoruudestaan?
   
 • Elokuvan ohjaaja Tuukka Temonen toteaa Imagen haastattelussa: "Poikkeuksellisista oloista syntyneet poikkeukselliset ihmiset, joilla ei ole oikeastaan lahjoja mihinkään, voivat tehdä poikkeuksellisen uran ja pärjätä hyvin huolimatta huonoista lähtökohdista ja siitä, että ovat vähän outoja ja omituisia." Pohtikaa mitä Temonen mielestänne tarkoittaa tällä? Miettikää yhdessä, millä tavoin lähtökohdat vaikuttavat ihmisen elämään ja menestykseen.
   
 • Oletteko nähneet nuortenelokuvia muista maista, esim. pohjoismaista, Amerikasta, Aasiasta? Poikkeavatko ne jotenkin toisistaan kuvaustyyliltään tai teemoiltaan? Mitä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia löydätte?
   
 • Käytetäänkö Teit meistä kauniin -elokuvassa nuortenelokuvan kliseitä?