keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Kuva: Nigel Bluck, courtesy of Roadside Attractions

Showpaini (englanniksi show wrestling tai aikaisemmin professional wrestling) on eräs elokuvan keskeinen elementti. Zak haaveilee painijan urasta ja ihailemansa Salt Water Redneckin painikouluun osallistumisesta.

Showpainin historia on tivoleissa järjestetyissä paininäytöksissä. Se on käsikirjoituksen puitteissa tapahtuvaa improvisaatiota ja sen viehätys perustuu paljolti jaetuille genrekonventioille. Ehkä keskeisin näistä on, että yleisö ikään kuin osallistuu narratiiviin ja leikkii mukana – toisin sanoen kaikki leikkivät että kyse ei ole käsikirjoitetusta esityksestä (tästä käytetään englanniksi termiä kayfabe ja lumon rikkomisesta breaking the kayfebe).

Muita keskeisiä termejä ovat face ja heel, eli protagonisti ja antagonisti tai hyvis ja pahis. Showpainissa on yleensä hyvin selvää kuka on protagonisti ja kuka antagonisti, mikä auttaa osaltaan yleisön mukana eläytymistä. Painihahmojen paikka tässä jaossa ei kuitenkaan ole ikuinen, vaan varsinkin pitkäikäiset hahmot vaihtavat usein joksikin aikaa puolta. Tästä käytetään termiä face turn tai heel turn.

Kayfaben, facen ja heelin kaltaiset termit ovat yleensä painifaneille tuttuja, mutta niitä käytetään vain eläytymisen ulkopuolella, ei koskaan tarinan sisällä.

Showpaini kiehtoo selvästi myös elokuvien tekijöitä: sitä on nähty elokuvissa yleensä pienenä mausteena, mutta toisinaan se on elokuvan keskiössä ja suositut painitähdet päätyvätkin usein kokeilemaan kykyjään myös elokuvissa. Toisinaan elokuvat käsittelevät showpainia ikään kuin kayfaben sisältä (esimerkiksi Spiderman, 2002) ja toisinaan sen ulkopuolta (esimerkiksi Wrestler, 2008). The Peanut Butter Falcon asettuu jälkimmäiseen leiriin, mutta tekee kuitenkin kiehtovan hypyn fantasian puolelle ja tavallaan kayfaben sisään Zakin uskomattoman lopetusliikkeen kohdalla.

Keskusteltavaksi

  • Mikä  on showpainin tehtävä The Peanut Butter Falconin käsikirjoituksessa? Mitä showpainin kautta kerrotaan elokuvan päähenkilöistä? Tätä voi pohtia myös luokan ja sukupuolen näkökulmasta.

Showpainitähti: Jessica Love

Suomalainen Jessica Love on hieno esimerkki showpainin uudemmista tuulista. Sekä hahmo, että esiintyjä ovat avoimesti transsukupuolisia ja transsukupuolisuus on osa hahmon face-roolin rakentamista. Tätä kirjoittaessa Jessican tarinassa on tapahtunut heel turn ja samalla viittaukset hahmon transsukupuolisuuteen onkin jätetty taka-alalle.

Jessican tarinaan voi tutustua esimerkiksi dokumentissa Spandex Sapiens (2015).

Showpainitähti: Santo

Meksikolainen showpaini on oma erityinen tyylinsä ja kulttuurinsa, joka on vaikuttanut paljon showpainiin maailmanlaajuisesti. Siitä ovat lähtöisin muun muassa naamiot ja kirjaimellisesti korkealentoiset liikkeet. Selvästi tunnetuin meksikolaisista showpainitähdistä on jo edesmennyt Santo, jonka seikkailuista tehtiin hänen pitkän uransa aikana peräti 52 pitkää elokuvaa, joista osa päätyi myös kansainväliseen levitykseen. Elokuvissa Santo kamppaili toimintasankarina erilaisia fantastisia uhkia, kuten marsilaisia tai Draculaa vastaan.