keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Monimutkaisia ihmissuhteita ja miehen malleja

Elokuvan tarinallinen osuus rakentuu voimakkaasti ihmisten välisille kohtaamisille ja ihmissuhteille. Keskiössä olevaan O’Brienin perheeseen punotaan paljon jännitteitä, jotka saavat henkilöhahmot käyttäytymään ristiriitaisesti toisiaan kohtaan.

Yksi elokuvan tärkeimmistä suhteista on elokuvan päähenkilöksi nousevan Jackin suhde isäänsä. Isä on elokuvassa ristiriitainen hahmo, joka käyttäytyy vuoroin hellästi ja rakastavasti, vuoroin tyrannimaisen ankarasti lapsiaan ja myös vaimoaan kohtaan. Eniten isän ankaruutta saa kokea Jack, joka päätyykin yhtäältä vihaamaan isäänsä, toisaalta vakuuttamaan tälle olevansa isänsä kaltainen, ”aivan yhtä kova”. Äiti edustaa lasten elämässä pehmeyttä, leikkiä ja lapsekkuutta, vastakohtana isän käytökselle.

Jackin, hänen pikkuveljiensä ja isänsä kautta elokuva esittää moniulotteisen kuvan maskuliinisuudesta – miehenä ja poikana olemisen reunaehdoista pienessä amerikkalaiskaupungissa 1950-luvulla. Elokuvasta voi löytää ainakin tunteellisen miehen/isän, ankaran tyrannimaisen miehen/isän, taiteellisen ja herkän pojan sekä ”kovispojan” roolit. Lisäksi elokuvassa nähdään Jack O’Brien aikuisena, eksyneen oloisena kylmässä business-ympäristössä. Usein nämä vastakkaiset roolit ovat saman henkilöhahmon eri ulottuvuuksia.

Tutustu lisää mieskuvaan Miesten vuoro -elokuvan oppimateriaalissa.

 

Tehtäviä

1. Jakaantukaa ryhmiin. Valitkaa ryhmän aiheeksi yksi ihmissuhde seuraavasta listasta (voitte keksiä myös lisää):

Perheen isä – Jack ja nuoremmat veljet

Perheen äiti – Jack ja nuoremmat veljet

Perheen isä – perheen äiti

Jack – nuoremmat veljet

Kerätkää erilaisia tunteita, mitä henkilöhahmot näissä ihmissuhteissa ilmaisevat ja kokevat. Liittyykö samaan suhteeseen ristiriitaisia tunteita ja käyttäytyvätkö henkilöt eri tilanteissa eri tavoin? Miksi?
 

2. Pohtikaa elokuvan tapaa esittää maskuliinisuutta sekä pojan, miehen ja isän rooleja. Millaisen kuvan elokuva antaa pojan/miehen rooleista? Kerätkää tämän jälkeen erilaisia poika- ja mieskuvia elokuvista ja televisiosarjoista. Millaiset kuvat ovat teistä ärsyttäviä ja mistä pidätte? Miksi? Voitteko löytää stereotyyppisiä, usein mediassa toistuvia poika- ja mieskuvia?

Laajentakaa pohdintaa elokuvien poika- ja mieskuvista katsomalla inspiraatioksi esimerkiksi fantasian (Harry Potter jne.) tai suomalaisten elokuvien poika- ja mieskuvia (Pussikaljaelokuva (2011); Napapiirin sankarit (2010); Tummien perhosten koti (2008); Helmiä ja sikoja (2003) jne,) Katsokaa ja vertailkaa elokuvien trailereita. Löydättekö tyypillisiä piirteitä, joiden kautta suomalaisissa elokuvissa määritellään poikana tai miehenä olemista? (esim. kapinallisuus ja rikollisuus, ”veijarimaisuus”, kaveriporukat, hauskanpito, alkoholinkäyttö jne.) Millaisia kuvauksia kaipaisitte (suomalaisiin) elokuviin ja televisiosarjoihin?

Helmiä ja sikoja

Tummien perhosten koti

Napapiirin sankarit

Pussikaljaelokuva

 

3. Pohtikaa Jackin lausahdusta isälleen: ”Olen jo kuin sinä. Aivan yhtä kova”. Millaisena aikuinen Jack elokuvassa esitetään? Miten tulkitsette elokuvan loppua, jossa Jack tapaa perheensä ja oman itsensä lapsena valtameren rannalla?