keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Three Generations

Oppimateriaali käsittelee elokuvan teemojen mukaisesti transnuoren paikkaa yhteiskunnassa ja läheistensä silmissä. Materiaali on tarkoitettu yläkouluihin, mutta se soveltuu käytettäväksi myös toisen asteen opetuksessa.

Uusi opetussuunnitelma velvoittaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen entistä laajempaan käsittelemiseen ja Seta onkin tuottanut tähän avuksi oppaan.

Transsukupuolisuuteen liittyvää sanastoa sekä transsukupuolisuutta elokuvissa ja mediassa käsitellään Tanskalainen tyttö –elokuvan oppimateriaalissa.

Huom! Three generations kuvaa onnistuneesti ja arkiseen sävyyn joitain transnuoren kohtaamia vaikeuksia ja voi siten olla transnuorelle tai tämän läheisille hyvinkin raskasta katsottavaa.

Opettajalle

Transnuorten turvallisuudesta: On tärkeää muistaa ja tarpeen tullen muistuttaa, että sukupuolivähemmistöön kuuluminen ei tarkoita velvollisuutta valistamiseen, kysymyksiin vastaamiseen tai muuhun esillä olemiseen. Jos ryhmässä on sukupuolivähemmistöön kuuluva nuori, häntä ei pidä nostaa esimerkiksi. Jos nuori itse tuo esille sukupuolivähemmistöön kuulumisensa, hänen kokemustaan on tärkeää kuulla ja kunnioittaa, mutta hänen ei pidä joutua olemaan esillä yhtään enempää kuin haluaa.

Termeistä: Väärien termien korjaamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Asiaa voi selittää oppilaille kertomalla, että kukaan harvoin pahoittaa mieltään jos väärää termiä käyttää tietämättömyyttään, mutta että korjattaessa oikeiden termien opetteleminen on tärkeää ja siitä kieltäytyminen loukkaavaa.

Itsemääräämisoikeudesta: Transsukupuolisuutta käsitellessä on tärkeää muistaa, että oikeat termit, sukupuolen määritelmät tai se mikä on loukkaavaa eivät ole aiheita, joista voidaan päättää yleisen mielipiteen mukaan tai jotka voidaan alistaa neutraalin väittelyn kohteeksi.

Oppimateriaali on laadittu yhteistyössä Transtukipisteen kanssa.

Materiaalin on laatinut FM Myrtti Lehtinen.

Materiaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin!

Materiaali on julkaistu vuonna 2017. Linkit on tarkistettu 12.5.2017.

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Three Generations

Tilattavissa elokuvateatteriin

16-vuotiaan Rayn sukupuolenkorjausprosessin alkaminen aiheuttaa jännitteitä perheen sisällä.

Alkuperäinen nimi:
Three Generations
Julkaisuvuosi:
2016
Pituus:
93 min.
Genre(t):
Levittäjä:
Oy Atlantic Film Finland Ab
Tuotantomaa(t):
USA
Ohjaus:
Gaby Dellal
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Elle Fanning, Naomi Watts, Susan Sarandon