keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elokuvan keskiössä on Rayn läheisten suhtautuminen tämän transsukupuolisuuteen. Ray kaipaa läheisiltään tukea – joka konkretisoituu hormonikorvaushoidon aloittamiseen tarvittaviin allekirjoituksiin – samaan aikaan kun läheiset kamppailevat omien pelkojensa kanssa.

Huoli vähemmistöön kuuluvasta läheisestä on aivan normaalia. Sen lisäksi mm. normipaine sekä muutoksen ja tuntemattoman pelko voivat nostaa transnuorten läheisissä esiin monenlaisia heidän omaan maailmankuvaansa liittyviä huolia ja ahdistuksia. Jälkimmäistä voi olla toisinaan vaikea erottaa ensin mainitusta, mutta olisi aina hyvä pyrkiä siihen ettei läheinen tule lisänneeksi nuoren omia huolia.

Sukupuoli on hyvin vahva normi, ja koska sukupuolivähemmistöt nimensä mukaisesti poikkeavat ko. normista, heihin liittyy helposti paljon ahdistusta. On hyvä tunnistaa, että itsessä mahdollisesti nousevat pelot ja ahdistukset eivät ole transsukupuolisuuden tai transsukupuolisten vaan ahtaan kulttuurisen normiston syytä. Erityisen tärkeää on muistaa, että normipaine on pahimmillaan itse transsukupuolisen harteilla ja on kohtuutonta pyytää häntä ottamaan kannettavakseen myös läheisten osuutta.

Läheisille tuntuu usein tärkeältä voida ymmärtää transnuoren kokemusta ja se onkin hyvä tavoiute. Ymmärtämisen ei pidä kuitenkaan olla ennakkovaatimus tuelle: läheisen toiveita voi kunnioittaa vaikka niitä ei ymmärtäisikään.

Huom! Transnuorten sukupuolta käsiteltäessä on tärkeää, ettei nuorta vastuuteta läheisten tai ympäristön toiminnasta tai tunteista. Esimerkiksi vaatimus virheiden ymmärtämisestä tai siitä että epäkohdista pitäisi jaksaa puhua ”asialliseen sävyyn” ovat melko kohtuuttomia.

 

Tehtävä

Pohtikaa millaisia huolia ja pelkoja elokuvan läheisillä on Rayn transsukupuolisuuteen liittyen ja miten niitä voisi käsitellä ottaen myös Rayn tunteet ja tarpeet paremmin huomioon.

Voitte esimerkiksi listata yhdessä huolia ja pelkoja ja jakautua sitten ryhmiin pohtimaan niiden käsittelemistä.

Pohdinnan avuksi:

  • Mitä Ray kaipaa läheisiltään?
  • Mitä läheinen tarvitsee ?
  • Mistä läheinen voi saada apua? (esimerkiksi transnuorten läheisille tarkoitetut vertaisryhmät)