keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Rayn hormonikorvaushoidon aloittaminen on elokuvan juonellisessa keskiössä, mutta myös hänen sosiaalista transitiotaan käsitellään sekä edelliseen liittyen, että muuten. Sosiaalinen transitio tarkoittaa transsukupuolisen henkilön siirtymistä oikean sukupuolensa mukaiseen sosiaaliseen rooliin.

Sukupuolenkorjauksella tarkoitetaan sekä fyysisiä hoitoja, että juridisen sukupuolen vahvistamista. Suomessa molempia edeltää pitkä tutkimusjakso, jonka aikana transsukupuolisen tulee pystyä vakuuttamaan tutkimusyksikkö sukupuolestaan. Sukupuolen juridinen vahvistaminen ei edellytä* minkään fyysisten hoitojen läpikäymistä, eivätkä kaikki transsukupuoliset halua kaikkia hoitoja.

Suomessa sukupuoli-identiteetin tutkimusten ja sitä kautta virallisen sukupuolenkorjausprosessin aloittamisen alaikäraja on 13 vuotta. Kirurgiset toimenpiteet ja sukupuolen juridinen vahvistaminen vaativat täysi-ikäisyyttä ja hormonikorvaushoidon suhteen alaikäraja on noin 16 vuodessa. Tätä nuoremmat voivat periaatteessa saada murrosiän tuomia muutoksia lykkäävän estolääkityksen, mutta vielä tällä hetkellä estolääkitykseen suhtaudutaan Suomessa hyvin varovaisesti. Nuorten sukupuoliristiriidan varhaisemmasta hoidosta käydään kuitenkin parhaillaan keskustelua.

Vaikka tällä hetkellä lääketieteellisiä hoitoja usein pääseekin aloittamaan vasta 16 vuoden iässä, voi sosiaalinen transitio helpottaa monen transnuoren elämää jo huomattavasti aikaisemmassa vaiheessa. Mahdollisuus sosiaaliseen transitioon parantaa tutkitusti transnuoren hyvinvointia merkittävän paljon.Sosiaaliseen transitioon voi kuulua esimerkiksi kutsumanimen vaihtaminen, vaatetuksen ja muun ilmaisun muuttaminen itselle sopivaksi ja esimerkiksi siirtyminen siihen liikuntaryhmään, joka vastaa omaa todellista sukupuolta.

 

* Suomessa sukupuolen juridisen vahvistamisen edellytyksissä kuitenkin on edelleen vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä. Tuoreen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksen mukaan Ranska on rikkonut transsukupuolisten ihmisoikeuksia vastaavalla lainsäädännöllään ja asia saadaan toivottavasti vihdoin korjattua myös niissä harvoissa Euroopan maissa jossa lisääntymiskyvyttömyyttä edelleen vaaditaan.

 

Tehtävä

Nuoret suhtautuvat usein viisaammin vähemmistöihin ja yhdenvertaisuuskysymyksiin kuin vanhempansa. Ehkä siksi, ettei heillä ole taakkanaan samanlaista ennakkoluulojen historiaa.

Tutustukaa Kuuluu kaikille!  -kampanjan sivuihin ja kirjoittakaa mielipidekirjoitus, jossa vaaditte translain uudistamista. Voitte keskittyä johonkin tiettyyn epäkohtaan tai puhua yleisellä tasolla.