keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Tulisilla hiilillä on ns. independent-tuotanto eli indie-elokuva. Se on tuotettu ja levitetty pienellä budjetilla ilman valtion tai elokuva-alan tukea, osittain yleisörahoituksella (Indiegogo). Elokuvan näyttelijöinä esiintyy ensikertalaisia ei-ammattilaisia (paikallisia) lapsia, nuoria ja aikuisia. Elokuva on myös kuvattu aidoissa ympäristöissä (asuinlähiö, nuorisotalo, pubi, kauppa). Tematiikan puolesta liikutaan arkisissa ympyröissä, missä realismi on korostetusti esillä. Elokuvan tarinaa seurataan betonilähiössä asuvien lasten ja nuorten näkökulmasta käsin.

Independent- eli indie-elokuva tarkoittaa yleensä riippumatonta pienen budjetin elokuvaa, joka ei ole saanut rahoitusta erilaisilta rahoituskanavilta (esim. Suomen Elokuvasäätiö). Toisinaan varsinkin Amerikassa indiellä voidaan viitata ylipäätään valtavirrasta poikkeaviin elokuviin, mutta varsinaisesti indie merkitsee riippumattomuutta – niin rahallisesti kuin taiteellisestikin. Indie-elokuva on siis riippumaton tuotanto; tekijänä voi olla yhtä hyvin harrastaja tai ammattilainen.
Lähde: Koulukino

• Mitä indie-elokuvia muistat nähneesi? Mitä elokuvista on jäänyt päällimmäisenä mieleen?

• Minkälainen asema indie-elokuvilla on elokuvakulttuurissa? Mitä arvelet, saavatko indie-elokuvat samanlaista arvostusta osakseen kuin suuren budjetin studioelokuvat?

• Tutustukaa seuraavaan Ylen Kulttuuricocktailin artikkeliin ”Se toinen Amerikka – indieleffat näyttävät maan, jota Hollywood-elokuvissa ei näe”.Palatkaa tämän jälkeen elokuvaan ja pohtikaa, mitä indie-elokuvan elementtejä/piirteitä elokuvassa on nähtävissä.

Indie-elokuvaa tekemässä

Indie-elokuvia voivat tehdä niin harrastelijat kuin ammattilaiset, kyse on ennen kaikkea ”isosta tuotantokoneistosta” riippumattomasta elokuvantekemisestä. Elokuvan tekeminen vaatii aina kuitenkin ihmisiä, osaamista, aikaa ja välineitä.

• Miettikää, mistä kaikesta elokuvan tekemiseen liittyvät kustannukset kertyvät. Kun kyse on indie-elokuvasta, joka tehdään ilman suuria tuotantotukia, mistä kustannuksista joudutaan ehkä joustamaan? (Esimerkkejä tuotantokuluista: kuvauspaikat, kuvauskalusto, lavastus, valaistus, puvustus, musiikki, markkinointi, työryhmät palkkiot)

• Tutustukaa seuraaviin artikkeleihin koskien suomalaista indie-elokuvaa, findietä. Minkälaiset asiat nousevat esille teksteissä? Miten ja minkälaisista taustoista käsin tekijät ovat päätyneet tekemään elokuvaa? Keitä kaikkia on mukana tuotantotiimissä? Mitä kerrotaan elokuvan tekemisestä, aikataulusta ja budjetista? Pääsevätkö findiet teatterilevitykseen muiden kotimaisten elokuvien tapaan?

HS: ” Indie-ohjaaja opiskelee arkkitehdiksi ja painaa duunia varastolla – Sodankylässä ensi-iltansa saanut Viraali on Thomas Laineen ensimmäinen pitkä elokuva”

Sipoon Sanomat: ”Sarjakuvat vaihtuivat elokuviin”

Yle: ”Indie-elokuva on riippuvainen elokuvateattereiden rohkeudesta”

• Katsokaa GreifswaldTV:n haastattelu „Glutnester" – Spielfilmdreh in Schönwalde Tulisilla hiilillä -elokuvan tiimoilta (saksankielinen, ei tekstitystä). Mitä elokuvan ohjaaja Katja Sambeth kertoo elokuvan tekemisestä? Miksi hän valitsi juuri Greifswaldin kuvauspaikaksi? Mistä ja miten hän löysi näyttelijät elokuvaansa? Mitä kerrotaan elokuvan tuotannosta, esimerkiksi tuotantobudjetista?

• Voitte vielä lopuksi tutustua menneisiin ja tuleviin kotimaisiin indie-elokuviin ja keskustella niiden herättämistä ajatuksista. Minkä tyyppisistä elokuvista on kyse? Suositaanko indie-elokuvissa jotain tiettyä lajityyppiä ylitse muiden? Mitä arvelette, miksi ihmiset lähtevät mukaan tekemään elokuvaa, jonka valmistumisesta ei ole takeita tai käytetystä ajasta ei saa korvausta? Lähtisitkö itse tekemään indie-elokuvaa tilaisuuden tullen?

Autolla Nepaliin (ensi-ilta 28.11.2014)

Night Goes Long (ensi-ilta 25.9.2015)

Samurai Rauni Reposaarelainen (ensi-ilta 21.10.2016)

Rendel (ensi-ilta 22.9.2017)

Backwood Madness (ensi-ilta vuonna 2018)