Perhesuhteet
Elokuvassa seurataan 15-vuotiasta Jennyä, joka muuttaa äitinsä kanssa uuteen kaupunkiin isän kuoleman jälkeen. Elämä vehreässä rannikkokaupungissa lemmikkihevosen parissa muuttuu harmaaseen ja harrastuksettomaan elämään betonilähiössä. Paluu lapsuuden kotiin ja maisemiin ei myöskään ilahduta työttömäksi jäänyttä äitiä. Niin Jenny kuin hänen äitinsä tekevät tahoillaan surutyötä, mikä luo entisestään kitkaa heidän välilleen. Vastahakoisuus ja tylsistyminen ajavat Jennyn kokeilemaan rajojaan mutta samalla pohtimaan elämän merkitystä ja hänen omaa tulevaisuuttaan.
- Keitä ihmisiä Jennyn perheeseen kuuluu? Minkälaiset ovat perheenjäsenten keskinäiset suhteet (esimerkiksi Jennyn ja hänen äitinsä, Jennyn äidin ja hänen isoäitinsä)?
- Mitä kerrotaan Jennystä, entäpä hänen äidistään? Minkälaisen kuvan heistä saa, miten kuvailisit heitä ihmisinä? Entäpä Jennyn isovanhempia? Mitä taas kerrotaan Jennyn isästä?
- Miten kuvailisit Jennyn äitiä vanhempana ja kasvattajana? Onko hän mielestänne hyvä ja esimerkillinen vanhempi?
- Muuttuvatko Jennyn, hänen äitinsä ja isoäidin välit elokuvan aikana? Jos muuttuvat, niin miten?
Pohtikaa elokuvan kautta perheen merkitystä itsellenne. Keitä kuuluu omaan perheeseesi? Mitä teette yhdessä, mistä juttelette? Uskallatko puhua vanhemmillesi aroistakin asioista? Ovatko isovanhempanne osa perhettänne? Käykää pohjustukseksi läpi seuraavat MLL Nuortennetin huomiot hyvään perhe-elämään liittyen. Parhaimmillaan… • On kivaa viettää aikaa yhdessä. Yhdessä voi löhöillä, pelata, ulkoilla, lenkkeillä, retkeillä, tehdä ruokaa ja jutella arkipäiväisistä asioista. • Yhdessä tehdyt retket ja reissut voivat olla mieleenpainuvia hetkiä, vaikka pientä kinaa välillä syntyisikin. • Asioista yritetään sopia ja jutella yhdessä. Toisten mielipiteitä pyritään kuuntelemaan ja arvostetaan, vaikkei kaikesta oltaisikaan samaa mieltä. • Sovituista asioista pidetään kiinni. Jos jostain on yhdessä sovittu, jokainen pyrkii omalta osaltaan huolehtimaan, että sopimus pitää. • Vanhemmille uskaltaa kertoa huolistaan ja näyttää tunteensa. Vanhemmilta voi saada lohtua ja apua mieltä painavissa asioissa. • Yhdessä voi nauraa ja hullutella. Perheellä voi olla aivan oma, sisäinen huumori. Sitä ei välttämättä kukaan muu ymmärrä, eikä samoja juttuja tulisi mieleenkään tehdä kodin ulkopuolella. • Perheenjäsenet tuntevat toistensa luonteenpiirteet ja tavat. Usein he tietävät myös hauskoja yksityiskohtia, joita perheen ulkopuoliset eivät tiedä. • Siskojen ja veljien kanssa voi olla hauskaa leikkiä, pelata ja kertoa salaisuuksia. He myös auttavat ja jakavat monia huolia. • Siskojen ja veljien kanssa voi opetella riitelyn taitoa ja riitojen sopimista. • Vanhempien kainaloon voi käpertyä tai istahtaa polvelle, vaikkei olisikaan enää pikkulapsi. Lähde: MLL Nuortennetti |
Erilaiset perheet
Pohtikaa, minkälaisia perheitä on olemassa (voitte käyttää apuna alla olevaa MLL Nuortennetin tekstiä). Miettikää sitten, miten Jennyn perhe eroaa perinteisestä ydinperheestä. Pohtikaa sen jälkeen, onko olemassa ns. hyviä perheitä ja huonoja perheitä, ja kumpaan ryhmään sijoittaisit Jennyn perheen. Minkälaiset asiat määrittelevät hyvän perheen, entäpä huonon? Mistä aineksista muodostuu onnellinen perhe?
On olemassa monenlaisia perheitä. Ydinperheestä puhutaan yleensä silloin, kun perheeseen kuuluvat vanhemmat ja lapset. Esimerkiksi eron tai kuoleman seurauksena syntyy yksinhuoltajaperhe, joissa on toinen vanhemmista ja lapset. Uusperheeksi kutsutaan perhettä, jossa oman vanhemman lisäksi on isä- tai äitipuoli ja usein myös sisarpuolia. Sateenkaariperhe tarkoittaa nais- tai miesparien muodostamaa lapsiperhettä. Oman perheensä muodostavat myös sijaisperheet, joissa vanhemmat huolehtivat toisten ihmisten lapsista sekä adoptioperheet, joissa vanhemmat ovat adoptoineet lapsensa. Joskus lapset asuvat isovanhempien tai muiden sukulaisten luona ja muodostavat heidän kanssaan perheen. Jotkut voivat kokea ystävänsä perheekseen.
Lähde: MLL Nuortennetti
Perheitä on monenlaisia, ja vaikka päällisin puolin asiat näyttäisivät täydellisiltä, voi täydelliseltäkin tuntuvan perheen elämässä ilmetä säröjä. Elämäntilanteet muuttuvat joskus nopeasti ja arvaamatta, mikä voi vaikuttaa monen ihmisen elämään, eivätkä kaikki aikuiset ole aina valmiita kohtaamaan elämän suunnan muutoksia. Turvalliseen ja tuttuun tottuu nopeasti ja kun se viedään pois, voi tulevaisuus näyttää toisaalta avoimelta ja täynnä mahdollisuuksia mutta toisaalta myös tyhjältä ja synkältä. Uuden suunnan ja mieltä vaivaavien kysymysten vastausten etsiminen voi viedä hetken aikaa.
• Mitä elokuvassa kerrotaan Jennyn isästä? Minkälaiset välit Jennyllä on ollut isäänsä? Miten isä menehtyi?
• Miten Jennyn äiti Jana suhtautuu edesmenneeseen mieheensä, entäpä Janan äiti?
• Oletko itse joskus joutunut kohtaamaan jotain sellaista oman tai ystävän perheen sisällä, mikä on muuttanut perheen rakennetta tai tilannetta pysyvästi? Miten tilanteesta selvittiin?