keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
Kuva © Cata Portin

Elokuvassa seurataan omaa taidekauppaa pitävää Olavia. Vaikka kauppa sijaitsee vilkasliikenteisellä ja arvostetulla paikalla keskellä Helsinkiä, ei asiakkaita juurikaan käy, ja verkkokauppakin on vienyt osansa myynnistä. Vankkaa ammattitaitoa ei kuitenkaan ripeäliikenteinen verkkomaailma korvaa, mikä käy ilmi, kun Olavi löytää huutokaupasta nimettömän taitelijan taulun. Tietoa teoksesta etsitään vanhojen huutokauppa- ja teosluetteloiden myötä arkistosta ja kirjastosta; Olavin lapsenlapsi Amos osaa kuitenkin hyödyntää selvitystyössä internetin suomia mahdollisuuksia. Aluksi tylsältä maalaukselta vaikuttanut teos nousee myös Amoksen silmissä arvoonsa, kun teoksen tausta – ja hinta – selviää.

1. Milloin olet viimeksi käynyt museossa tai taidenäyttelyssä? Minkälaisesta näyttelystä oli kyse? Mitä näyttelystä jäi päällimmäisenä mieleen?

2. Onko mieleesi jäänyt jokin tietty taideteos vuosien saatossa? Minkälaisesta teoksesta on kyse, ja mistä syystä se on jäänyt mieleen?

3. Pohtikaa pareittain tai pienryhmissä, minkälainen taide on arvokasta. Onko esimerkiksi perinteinen maalaustaide arvokkaampaa kuin graffititaide? Mikä merkitys on taiteilijan taustalla, onko tunnetumpi nimi aina myös arvokkaampi nimi? Entä kuka tai mikä taho määrittää taiteen arvon?

4. Keskustelkaa taidekokemuksen merkityksestä. Mikä taidekokemus on jäänyt parhaiten mieleesi, ja miksi? Miten valitset, mihin museoon tai näyttelyyn menet, tai minkä elokuvan katsot? Oletko joskus ollut katsomassa näyttelyä, teatteriesitystä tai elokuvaa, jota joku on kovasti kehunut, ja ollut siihen pettynyt? Entä onko jokin taidekokemus yllättänyt sinut positiivisesti, vastoin odotuksiasi? Mistä taidekokemus koostuu, ja minkälaiset asiat siihen vaikuttavat?

5. Tutustukaa Ylen uutiseen Googlen digitaalisesta taidekokoelmasta, ja pohtikaa, onko virtuaalikäynti sama asia kuin käynti varsinaisessa museossa. Mitä virtuaalimuseo voi tarjota oikean museon sijasta, mitä taas museokäynti voi tarjota kävijälle? Katsotko itse taideteoksia ennemmin verkossa kuin paikan päällä? Minkälaisia mahdollisuuksia teosten siirtäminen verkkoon voi tarjota taiteilijalle, tai koko taiteenalalle?
Yle: ”Tulevaisuuden taidemuseo löytyy jo kännykästä – Google on koonnut miljoonien teosten digikokoelman”

6. Tutustukaa vielä lopuksi taidekenttää koskeviin uutisiin, ja keskustelkaa taiteen roolista ja merkityksestä yhteiskunnassa. Miksi joidenkin taiteilijoiden teoksista ollaan valmiita maksamaan miljoonia? Miksi tietyt taiteilijat ovat vuodesta toiseen arvossaan? Minkälaista taidetta arvostetaan Suomessa? Minkälaisia tekijöitä nostetaan juuri nyt esille, minkälainen taide vetää juuri nyt yleisöä? Voiko yleisö määrittää taiteen arvoa, esimerkiksi museot keräämällä näyttelyihin ennätysmäärän yleisöä? Miten museot ovat panostaneet asiakaskäynteihin? Miten tärkeää on taidekokemuksen jakaminen, esimerkiksi kuvin Instagramissa? Miten taiteen asema ja taiteen aseman arvostus näkyy valtiontasolla, esim. taiteen rahoituksen ja alan koulutuksen kannalta?

Yle: ”Uusi ennätys taidehuutokaupassa – Taidemaalari David Hockneyn maalaus huutokaupattiin yli 90 miljoonalla dollarilla”

Yle: ”Banksyn itsetuhoutuneen taideteoksen ostaja hyväksyy kaupat – Teoksen arvon uskotaan nousevan”

Yle: ”Kohta videopeleistä tulee salonkikelpoisia – pelitaide saa ensimmäisen läänintaiteilijansa”

Yle: ”Mutkalle väännetystä langasta on tullut taiteen ja aktivismin muoto – katso virkattu poliisiauto, moottorisahat ja kylänmies Tapio”

Yle: ”Miksi huippusuosittu näyttely ei saa jatkoaikaa? Amos Rex vastaa”