Tjejer och normer i samhället
Filmskaparna bakom filmen Girl Picture, som på finska heter ”Tytöt tytöt tytöt” = ”Tjejer tjejer tjejer”, har i flera intervjuer kommenterat filmens namn. Man vill med titeln lyfta fram flickaktighet och tjejer på ett positivt sätt. Man vill inte tala om tjejer på ett nedvärderande sätt (”såja såja små flickor”) utan man vill vända på saken och tala om tjejer på ett flerdimensionellt sätt genom att bryta de normer som finns.
Att utmana tolkningar och betydelser på detta sätt, samt att lyfta fram flickighet och feminitet på detta feministiska sätt har märkts även till exempel på sociala medier under de senaste åren. Unga feministiska influencers belyser frågor som rör detta exempelvis genom olika erfarenheter i deras egen vardag samt genom samhällskritik. Musiker, konstnärer, filmskapare och influencers har under de senaste åren också kritiskt tagit ställning till de normer och strukturer som finns i samhället, som utöver könstillhörighet även kan handla om ras, funktionsvariationer, klasskillnader, kroppen eller sexuell läggning.
Fundera på:
1) Fundera tillsammans på vilka exempel på flickighet/feminitet ni sett i media. Vilka exempel tycker ni att är intressanta och flerdimensionella sätt att beskriva flickighet på? Vilka exempel är irriterande, dåliga eller ointressanta? Ni kan t.ex. fundera på exempel från musikvärlden, filmer, eller sociala medier.
2) Hitta exempel på en influencer som ni tycker att på ett bra sätt tagit ställning till normer kring könstillhörighet, kroppen eller sexuell läggning på sina plattformar.
3) Hitta exempel på en musiker eller ett band som i sin musik tar upp klasskillnader. Hur gör den det?
4) Tänk på en film eller en serie som på något sätt behandlat ras/rasism eller funktionsvariationer. Hur behandlades dessa ämnen? Tycker ni att det var bra eller dåligt, varför?
5) Vilka normer och strukturer ser ni i samhället när det gäller kön och könstillhörighet? Är något bra? Är något dåligt? Vad kan man göra för att få en positiv förändring?
6) Fundera tillsammans på vilka killkaraktärer som finns i filmen Girl Picture. Lista adjektiv som beskriver dessa killar.
7) Vilka normer och förväntningar finns det enligt er i samhället på att vara kille eller på att vara maskulin?
8) Bryter killarna i filmen dessa normer, vilka?
9) Fundera också på hur ickebinära ungdomar syns i media; t.ex. i filmer, i musiken, i sociala medier osv. Borde de synas mer/mindre?
Läs mer om begreppet ickebinär och andra begrepp kring könstillhörighet och sexualitet på RFSL:s hemsidor.