keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Oppimateriaali on osa Suomalainen näytelmäelokuva 100 vuotta -pakettia. Tutustukaa myös tieto-osuuteen kotimaisen elokuvan historiasta ja tulevaisuudesta!

Oppimateriaali on suunnattu lukiolaisille.

SynopsisRuuhkakosken tehtaan pääjohtaja Lumiala saa matkoilta palattuaan kuulla, että taloon on hänen vaimonsa Annan suosituksesta palkattu konttoriapulaiseksi mies nimeltä Oras, jolla on vaikea luonne ja joka aiheuttaa kaikenlaisia hankaluuksia. Oras seurustelee Orvokin, lastenkodin kasvatin kanssa, ja kohtelee tyttöäkin oikullisesti.

Ystävättärelleen lastenkodin johtajattarelle Anna paljastaa salaisuuden: nuorena tyttönä, toisella paikkakunnalla, hän on saanut lapsen, jonka hän on antanut Suska-nimisen naisen hoitoon mutta joka tiettävästi on sittemmin kuollut. Nyt Annalla on aavistus, että lapsi ei olekaan kuollut, vaan juuri Oras on hänen nuoruudensyntinsä hedelmä. Johtajatar tuntee Suskan, joka vahvistaa tiedon: kuvitellessaan, että Anna on halunnut lapsestaan eroon, Suska on vaihtanut kahden hoidokkinsa henkilöllisyyden ja heikomman lapsen kuoltua ilmoittanut Annan lapsen menehtyneen. Henkiinjäänyt lapsi on kuitenkin Oras, joka toisen äidin kuoleman jälkeen on varttunut vaivaistalossa. Lumialan tytär Silja viettää 17-vuotispäiviään, joiden kunniaksi järjestetään tanssiaiset. Isälleen Silja valittaa äidin suosivan Orasta, antaneen tälle jopa huoneen päärakennuksesta ja kutsuneen tämän juhlaan vastoin työntekijöihin sovellettua käytäntöä. Oras puolestaan on eräänä iltana päätynyt Orvokin seurassa lastenkodin johtajattaren huoneeseen ja kassalippaan nähdessään varastanut siitä rahat. Lumiala erottaa Oraan tämän käytöksen vuoksi, samaan aikaan kun sekä Orvokki että Anna yrittävät peitellä hänen syyllisyyttään. Oras käy hyvästelemässä Annan, joka paljastaa olevansa Oraan äiti. Lumiala yllättää heidät tilanteesta, jonka hän käsittää rakkauskohtaukseksi ja raivostuu silmittömästi. Asian selvittyä hän yhäkin syyttää vaimoaan petturiksi, koska tämä ei ole kertonut aviottomasta lapsestaan. Miehensä vetoomuksista huolimatta Anna haluaa jättää perheensä ja etsii Orasta, jolle Suska on ehtinyt manata äitinsä hylkäämän lapsen kirousta. Lisäksi käy ilmi, että poliisi on varkauden vuoksi Oraksen jäljillä. Epätoivoisena Oras kiiruhtaa Annan luo: seuraa välienselvittely, jossa myös Lumiala, lastenkodin johtajatar ja Orvokki ovat mukana. Oras näkee elämänsä vaihtoehtoina vain vankilan, hullujenhuoneen tai kosken: hän juoksee sillalle ja hyppää koskeen, mutta Lumiala pelastaa hänet. Oras toipuu Lumialan puutarhassa, perheenjäseneksi hyväksyttynä. "Syleile sisartasi", Lumiala kehottaa poikaa. Kaikinpuolisen sovinnon sinetiksi Anna saattaa epätietoisuudesta kärsivän Orvokin Oraan rinnalle, joka viimein pystyy osoittamaan hellyyttä tyttöä kohtaan.

(Lähde: Suomen kansallisfilmografia, osa 1)

Oppimateriaalin on laatinut FM Marjo Kovanen. 
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Onnea edelleen elinvoimaiselle kotimaiselle elokuvalle satavuotisen taipaleen johdosta! Tänä vuonna viettää merkkipäiväänsä myös Suomen elokuva-arkisto, jonka taival on kestänyt jo puoli vuosisataa. Tästä suomalaisen elokuvakulttuurin ja perinnön tärkeästä vaalijasta oli huomattavaa apua myös tämän oppimateriaalin laatimisessa. Apuna ja inspiraation lähteenä oli myös Taidemuseo Tennispalatsin Tähdet kertovat -näyttely.
 
Materiaali on julkaistu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu 4.7.2014.

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Vaihdokas

Kotimainen, mykkä melodraama vuodelta 1927.

Julkaisuvuosi:
1927
Pituus:
57 min.
Genre(t):
Kielet:
Levittäjä:
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Teuvo Puro
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Helmi Lindelöf, Sven Relander, Hilja Jorma, Ilmari Unho