Sisäpuuhaa joulun odotukseen
Kirjeitä joulupukille Elokuvassa Viiru-kissa kirjoittaa joulupukille. Keskustellaan millaisia asioita voi toivoa joulupukilta. Jokainen lapsi saa piirtää tai kirjoittaa kolmesta toivomuksestaan. Käydään pimeällä pihalla/ metsässä/ puistossa taskulamppuretkellä viemässä kirjeet tontun vietäväksi.
Tontut Keskustellaan tontuista. Tutkitaan kuvakirjoista mitä ne kertovat tontuista ja niiden tavoista. (esim. Poortviler-Huygen: Suuri Tonttukirja, WSOY) Muistellaan elokuvan posteljoonitonttua, mitä eriskummallista siinä oli?
Robottitontut Tarvitaan: Paperia ja kynä suunnitteluun, kierrätysmateriaalia. Autetaan Pesosta askartelemalla robottitonttuja. Rautalanka ja kaikenlainen pikku tilpehööri ja romu ovat oivia robottitontun rakennusosia. Tilataan jo hyvissä ajoin kodeista ennen joulua kaikenlaisia vempaimia esim. vanhoja ”pienkodinkoneita” tai esim. herätyskelloja tai muita mielenkiintoisia härveleitä mitä voi purkaa eli romuttaa. Myös kaikenlaiset ruuvit, mutterit, vieterit ja vaikkapa metallipurkit ovat erinomaisia robottitontun rakennustarvikkeita. Kananverkkoa, tapettiliisteriä, sanomalehti liisuja tai selluvillaa voi myös käyttää tontun vartalon muotoiluun.
Savitonttu Tarvitaan: punasavea, peitevärit. Ennen muotoilun aloitusta kannatta paukutella savesta ilmakuplat pois, etteivät tontut halkea polttouunissa.
- Muotoillaan savesta tonttulakin muotoisia, n. 5 cm korkuisia tonttuja. Ei kannata tehdä savitontuille kovin ohutta hatunhiippaa, sillä se katkeaa helposti.
- Peitellään tontut varovasti kuivumaan ensin muovin alle. Myöhemmin annetaan kuivua ilman peitettä.
- Jos on mahdollista polttaa tontut savenpolttouunissa, niistä tulee kestävämpiä.
- Kunnolla kuivuneet tontut maalataan vahvoilla peiteväreillä punaiseksi. Kun punainen väri on täysin kuiva, saa tontulle maalattua kasvot ja parran pienellä pensselillä.
Huovuttaminen Tarvitaan: villaa ja marseille-saippuaa.
Sormitontun huovutus
- Sormen ympärille asetetaan ilmavasti pari kerrosta tontunpunaista villaa.
- Kostutetaan villa vedellä ja marseille-saippualla ja aletaan hieroa pyörein liikkein sormen ympärille; ikään kuin paketoidaan sormi villalla. Välillä saippualientä lisätään ja hierotaan taas ahkerasti.
- Kun tonttu tuntuu kovettuneen sopivasti, se huuhdotaan hyvin puhtaaksi saippuasta.
- Huuhdellaan tonttu vuoroin kuumassa, vuoroin kylmässä vedessä ja annetaan kuivua
- Huopaiselle sormitontulle ommellaan silmät ja suu esim. pumpulilangasta.
Tonttukulkusen huovutus
- Huovutetaan kulkusen ympärille villaa, siten syntyy huopapallo.
- Kuivumisen jälkeen kulkunen soi vielä. Sen voi pujottaa vaikkapa puuvillalankaan kaulakoruksi.
Jouluisen rytmimunan huovutus
Huovuttamalla saa myös hauskan soittimen hilpeämpiä joululauluja tahdittamaan. Esim. kindermunien muoviosan sisään kerätään herneitä, riisiä tms. ja huovutetaan soitin.
Kynttiläpaja Tarvitaan: Askartelukaupoista saa kastamiseen tarvittavia aineksia ja sydänlankaa. Tarvitaan myös tikkuja, joihin sydänlangat solmitaan (riisipuikot tai neulepuikot ovat sopivia). HUOM! Jos kynttilämassaa kuumennetaan suoraan kattilassa liedellä, huolehditaan ettei massa kuumene liikoja ja pääse syttymään. Kattilankansi kannattaa aina pitää lähistöllä. Sammutuspeite on hyvä turvallisuuden varmistaja!
Kastamisseoksen voi tehdä kolmella eri tavalla:
- Seos 1: 3 osaa steariinia, 1 osa parafiinia, 1 osa mehiläisvahaa. Voit käyttää seokseen myös vanhoja kynttilänjämiä.
- Seos 2: 60 % parafiinia, 40 % steariinia. On helppo kastaa ja valaa.
- Seos 3: 1 kg steariinia, 100 g parafiinia. Lopputuloksena kaunis, ehjä, puhtaanvalkoinen kynttilä. Palaa hyvin.
Tee näin:
1) Hanki sulatusastia. Vanha käytöstä poistettu alumiinikattila tai jokin kapea ja korkea metalliastia. esim. vanha suolakurkkutölkki. Aseta hellan vierelle astia jossa on kuumaa vettä.
2) Sulata kynttiläaines keittolevyllä ja kun se on sulanut, nosta astia pois levyltä suoraan kuumavesiastiaan. TAI Sulata kynttiläaines kattilassa, joka on kuumavesihauteessa kuumalla levyllä. Kun aines on sulaa. nosta kattila hauteineen pois liedeltä. Kastaminen voidaan aloittaa.
3) Kasta kynttilän sydänlangat, jotka on solmittu tikunvarteen pitkinä, sulaan kynttiläainekseen. Tässä vaiheessa sydämet kannattaa muotoilla suoriksi. Kynttilöiden korkeus on sama kuin kastamisastian syvyys.
4) Kastaminen: upotetaan sydänlanka sulaan kynttiläainekseen, ja nostetaan heti ylös. Annetaan jähmettyä ja kastetaan uudelleen. Tätä jatketaan. n. 30–80 kertaa, kunnes kynttilä on halutun paksuinen.
Jos kynttilää kastetaan liian hitaasti, jo aiemmin kiinnittynyt aines saattaa sulaa. Leikkaa pois kynttilän tyvestä ylimääräinen massa esim. saksilla. Kun kynttilät ovat jähmettyneet kunnolla, ne viimeistellään.
5-10 lasta kerrallaan on sopivan pieni ryhmä tähän puuhaan. Kastajat kulkevat rauhallisesti jonossa reitin esimerkiksi parin pöydän ympäri ja kastavat vuorollaan tikun varteen solmittua sydänlankaa kynttilämassaan. Taustalle laitetaan soimaan mukavaa joulumusiikkia.
Lattia tulee mahdollisista putoavista tipoista liukkaaksi, joten se kannattaa suojata hyvin esim. muovilla tai muoviliinoilla, jotka on teipattu kunnolla kiinni lattiaan maalarinteipillä.
Kynttilöiden valmistaminen mehiläisvahalevyistä Tarvitaan: Mehiläisvahalevyjä, sydänlankaa ja veitsi. Mehiläisvahalevy leikataan veitsellä kahteen tai kolmeen osaan vinottain tai pystysuoraan riippuen halutusta kynttilän mallista. Vahalevyjen mukana tulee helpot leikkuu- ja sydänlangan asetteluohjeet. (Mehiläisvahalevyjä voi ostaa askarteluliikkeistä tai tilata osoitteesta: Lahtisen vahavalimo Ky, Puujaa, 12100 Oitti. p. 019–784062)
Lucia-juhla Järjestetään 13.12. pieni Lucia-hetki, jolla tuodaan valoa pimeään vuoden aikaan kuuntelemalla tarinaa ja musiikkia Luciasta.
Jäälyhtyjen jäädytys Väripigmentin sekoittaminen jäädytysveteen antaa ihanan värin lyhdyille.
Silkkipaperilyhtyjen valmistaminen Tarvitaan: ilmapallo, värikästä silkkipaperia, tapettiliisteriä, sakset, rautalankaa, kynttilätuikku, suojaesiliinat
- Valmista liisteriseos hyvissä ajoin ennen työskentelyä, ettei siihen jää teräviä hippuja, jotka rikkovat ilmapallon.
- Revi värikkäitä silkkipaperiliisuja valmiiksi.
- Sido puhallettu ilmapallo solmulla kiinni.
- Kostuta ilmapallon pintaa liisteriseoksella ja liimaa siihen silkkipaperiliisuja pari kerrosta.
- Ripusta pallot välillä esim. narulle kuivumaan. Jos kuivauskaapissa on tilaa, niin siellä lyhdyt kuivuvat nopeammin.
- Kun pallo on kuiva, lisää sävy sävyyn vielä pari kerrosta silkkipaperiliisuja ja anna taas ennen viimeistä kierrosta kuivahtaa.
- Kun lyhty tuntuu kestävältä, niin leikkaa pallon yläosa poikki U:n muotoiseksi ja poista ilmapallo.
- Kiinnitä lyhdyn sisälle tuikku steariinin avulla.
- Kiinnitä kanto- ja ripustusvälineeksi rautalankaa.
- Silkkipaperilyhdyt loistavat kauniisti pimeässä talvi-illassa.