keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
SF Film Finland Oy

1. Juoni tiivistettynä

Piirtäkää kuusiruutuinen sarjakuvapohja 4A-paperille. kirjoittakaa joka ruudun yläpuolelle yksi sana tai lause, joka kuvaa, mitä ruudussa tapahtuu. Piirtäkää kuuteen ruutuun, mitä elokuvassa Viiru ja Pesonen – Viiru muuttaa tapahtui. Lopuksi syntyneet juonisarjakuvat voidaan värittää.

2. Jatkokertomus

a) Keskustelkaa yhdessä elokuvan loppukohtauksesta. Loppukohtauksessa rillat laulavat kappaletta ”We are family.” Mitä se tarkoittaa? Miksi sitä kappaletta laulettiin juuri tämän elokuvan loppukohtauksessa?

b) Ideoikaa, mitä elokuvassa tapahtuu, kun rillojen eli pienien mönkiäisten konsertti jatkuu aamuun asti. Apuna voi käyttää seuraavia kysymyksiä:

 • Mitä soittimia rillat soittivat?
 • Mistä soittimet oli valmistettu?
 • Minkälaista musiikkia he soittivat? Mistä musiikista sinä pidät?
 • Mitä yleisö teki rillojen konsertissa?
 • Mitä mieltä sinä olet rilloista?
 • Miksi rillat eivät mene nukkumaan?

3. Stillkuvia

Seuraavassa harjoituksessa luodaan yhdessä stillkuvia elokuvan tapahtumista. Valitaan viisi vapaaehtoista oppilasta. Ensimmäinen oppilas menee yleisön eteen ja sanoo, mikä elokuvan asia, esine tai henkilö hän on ja lisäksi voi täsmentää, mitä tekee. Esimerkiksi ”Olen Kana ja jahtaan Pesosta.” Seuraava oppilas tulee ensimmäisen oppilaan luomaan stillkuvaan ja kertoo kuka tai mikä on ja mitä tekee. Esimerkiksi ”Olen kivi, jonka taakse Pesonen on piiloutunut.” Kolmas oppilas tulee ja sanoo esimerkiksi ”Olen Pesonen kiven takana” Ja näin lopulta syntyy oppilaiden luoma stillkuva. Opettaja voi ottaa still-kuvista valokuvat ja näyttää ne myöhemmin oppilaille ja arvuutella, mikä elokuvan kohtaus on kyseessä.

4. Oma koti huussiin

Pesonen rakensi Viirulle upea oman kodin ulkohuussiin. Lopulta koti ei enää ulkohuussilta näyttänytkään! Rakenna maitotölkistä leikkaamalla ja liimaamalla oma pieni koti, joka on kuin pienoismalli huussikodista. Käytä apuna nappeja, kankaita, naruja ja kaikkia pieniä esineitä, joita voi käyttää oman pienoismallin rakentelussa. Tehkää valmiista maitotölkkiasunnoista pienoismallinäyttely luokkaan.

5. Telttaretki

a) Viiru halusi kovasti lähteä telttailemaan vuorille. Pesonen kuitenkin keksi pystyttää teltan kotipihaan ja leikkiä retkeä siellä. Teltan edustallekin sytytettiin nuotio. Keksikää vuoronperään, mitä kaikkea telttaretkelle kannattaisi ottaa mukaan. Kun yksin on sanonut oman ehdotuksensa ”Telttaretkelle ottaisin mukaan..”, muut huutavat hänelle ”Joo!”. Tärkeää on, että muiden ehdotuksia kunnioitetaan ja hyväksytään ne. Ehdotuksien täytyy kuitenkin sopia telttaretkelle.

b) Oppilaiden kanssa voidaan tehdä lyhyt retki lähiluontoon eväiden kanssa ja keskustella sopivasta retkivarustuksesta ja –vaatetuksesta.
 

6. Tapahtumapaikat kuvin

Tee piirustus puuvärikynin yhdestä tapahtumapaikasta. Valitse alla olevista paikoista:

 • Ranta, jossa Kosonen ja Pesonen kalastavat
 • Pesonen tupa
 • Pesosen kotipiha

Muistathan piirtää piirustukseesi myös paikkaan sopivia hahmoja!

7. Jos olisin

Seuraavassa harjoituksessa oppilaat ovat neljän hengen ryhmissä. Jokainen valitsee yhden hahmon elokuvasta. Oppilaat sanovat vuorollaan valitsemansa hahmojen mukaisesti esimerkiksi ”Jos olisin Kosonen, rakentaisin koiralleni hienon koirankopin.” tai ”Jos olisin Viiru, olisin kertonut Kososelle, että hän on kunniavieraana.” Hahmoja ovat muun muassa Viiru, Pesonen, Kosonen, Kososen koira, kanat ja rillat.

8. Elokuvan aakkoset

Keksitään mahdollisimman monelle aakkoselle sana tai lause, joka sopii nähtyyn elokuvaan. Esimerkiksi:

A niin kuin aamuaurinko teltasta herätessä

L niin kuin lettukestit

Tehtävä voidaan tehdä pareittain, jolloin on helpompi keksiä lauseita ja sanoja aakkosten kohdille.

9. Viisi lausetta Viirusta ja kuusi Kososesta

Kirjoita itsellesi ylös viisi lausetta, jotka liittyvät Viiruun ja kuusi lausetta Kososesta. Jos oppilas ei osaa vielä kirjoittaa, voidaan piirtää viisi asiaa, jotka liittyvät Viiruun ja kuusi asiaa, jotka liittyvät Kososeen.

10. Keksinnöt ja vempeleet

Viiru ja Pesonen ovat kovia rakentelemaan ja keksimään kaikenlaisia härveleitä ja vempeleitä. Pesonen rakastaa nikkarointia. Pesonen nikkaroi Viirulle oman kodin huussiin sekä kalastusvempeleen. Keskustelkaa yhdessä, mitä keksintöjä ja härveleitä elokuvassa näkyi.

Jokainen oppilas keksii ja suunnittelee itselleen härvelin tai esineen. Rakentelumateriaaleina käytetään kananmunakennoja ja WC-paperirullia. Ennen härvelin rakentamista on hyvä pohtia:

 • Minkälaisen härvelin haluaisin keksiä?
 • Mikä olisi hauska laite, mikä ei vielä ole olemassa?
 • Kenelle tämän antaisin vai pitäisinkö itselläni?
 • Mitä kananmunakennoista voisi tehdä?
 • Mitä voisi tehdä wc-paperirullista?
 • Miten niitä voisi yhdistää toisiinsa?