keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
SF Film Finland Oy

1. Kotityögallup

Tämä tehtävä voidaan toteuttaa kotiläksynä. Oppilas keskustelee kotona huoltajiensa kanssa siitä, mitä kotitehtäviä hänelle kuuluu ja mistä kotitehtävistä puolestaan huoltajat vastaavat kotona. Kotona kannattaa keskustella myös siitä, miksi kotityöt jakautuvat näin. Miksi esimerkiksi oppilaan ei anneta leikata puutarhasaksilla pensasaitaa tai miksi oppilaan kotitöihin ei kuulu vaihtaa lamppua olohuoneen valaisimeen ?

Tehdään luokassa yhdessä yksi yhteinen lista kaikista mahdollisista kotitöistä, joita oppilaat tekevät kotona.  Kotityölista voidaan esimerkiksi kirjoittaa taululle. Jokainen oppilas käy vuorollaan lisäämässä rastin sen kotityön jälkeen, joita tekee kotona. Kotitöitä voidaan myös selvittää siten, että opettaja sanoo kotityön ja kertoo siihen sopivan liikkeen. Kaikki ne, jotka hoitavat kyseisiä kotitöitä toistavat liikettä niin kauan kuin opettaja sanoo seuraavan kotityön.

Tarkastellaan yhdessä saatuja tuloksia. Pohditaan myös sitä, miksi tietyt asiat ja tehtävät ovat aikuisten vastuulla.

Kotityögallupin jälkeen pohditaan vähän laajemmin vastuu –aihetta. Mitä kaikkia asioita on aikuisen vastuulla kotona, entäpä lapsen?  Jos perheessä on isompia sisaruksia, voidaan pohtia myös sitä, onko heillä vastuita enemmän ja mitä vastuita heillä on?

2. Väittämiä

Opettaja sanoo vuorollaan erilaisia väittämiä siitä, mitä lapsi saa tehdä yksin tai mistä asioista lapsi saa itse päättää. Tilaan jaetaan kaksi päätyä: kyllä ja ei –päädyt. Oppilaat menevät siihen päätyyn sen mukaan kuin mitä mieltä he ovat. Jokaisen väittämän jälkeen keskustellaan ja pyydetään muutamilta oppilailta esimerkkejä, kommentteja ja perusteluja.

 • Saan päättää itse, mitä kirjaa luen.
 • Saan mennä yksin kouluun.
 • Saan mennä lupaa kysymättä kaverille.
 • Saan päättää itse, millä leluilla leikin.
 • Saan päättää, mitä syön aamiaiseksi.
 • Saan päättää, missä asun.
 • Saan päättää, mitä koulua käyn.
 • Saan päättää, milloin menen pesemään illalla hampaat.
 • Saan mennä yksin ruokakauppaan.
 • Saan mennä yksin pyöräilemään.
 • Saan mennä yksin uimaan.
 • Saan päättää itse, mitä elokuvia katson.
 • Saan itse päättää, olenko tänään iloisella tuulella.
 • Saan itse päättää, olenko hyvä kaveri tänään.

3. "Kun hän kasvaa isoksi, mikään ei ole kuin ennen."

Valitse itsellesi pari ja pohtikaa parin kanssa, mitä Anttonen tarkoitti sanoessaan: ”Kun hän (Viiru) kasvaa isoksi, mikään ei ole kuin ennen.”
Listatkaa yhdessä, mitkä asiat muuttuivat Viirun elämässä, kun hän muutti ulkohuussiin rakennettuun pompputaloonsa.

Pariporinan jälkeen piirtäkää itsestänne kuva siitä, kun olette kasvaneet isoksi. Muista piirtää myös sopiva tausta, josta käy ilmi, missä esimerkiksi asut tai mitä teet, kun olet kasvanut isoksi.

4. Kosonen pärjää yksin

Kososen emäntä on matkoilla ja Kosonen on yksin kotona. Hän ei vaikuta pärjäävän kovin hyvin hajamielisyytensä vuoksi. Vaatteet ovat kutistuneet pesussa ja ties mitä. Kosonen sanoo kuitenkin pitävänsä huolta itsestään.

 • Mitä aikuisen pitää osata ja mitä taitoja aikuisella pitää olla, jotta pärjää?
 • Mitä lapsen/koululaisen pitää osata ja mitä taitoja lapsella/koululaisella pitää olla, jotta pärjää?

Pohditaan yhdessä ääneen erilaisia taitoja ja asioita, joita tulisi osata. Tämän jälkeen tehdään yhdessä lyhyitä pieniä esityksiä taidoista, jotka koululaisen tulee osata. Muut oppilaat yrittävät arvata, mistä taidosta tai osaamisesta on kyse.

Keskustellaan lopuksi vielä siitä, että kaikkea ei tarvitse osata ja pikkuhiljaa oppii uusia taitoja. Elokuvassakin todetaan: "Vaikka on iso, voi pyytää toisen apua."

5. Kirje yksinäiselle Pesoselle

Kirjoitetaan opettajan johdolla luokan yksi yhteinen kirje Pesoselle. Jokainen oppilas vuorollaan saa sanoa yhden lauseen, joka kirjeeseen kirjoitetaan. Seuraavan lauseen kannattaa sopia ja liittyä edelliseen lauseeseen. Tehtävässä harjoitellaan myös sitä, miten kirje alkaa ja miten kirje päätetään. Kirjataan oikealle kohdalle päivämäärä, vastaanottaja, alkutervehdys ja loppuun lopputervehdys.

Pohtikaa, mitä haluaisitte sanoa Pesoselle, kun hän tunsi itsensä aivan ulkopuoliseksi? Miten lohduttaisitte Pesosta? Yrittäkää Pesonen myös saada ymmärtämään sitä, miksi Viiru teki niin kuin teki.

6. Ystävyyden letturesepti

Elokuvan lopussa järjestettiin kaikille yhteiset lettukestit. Kaikki ystävykset kutsuttiin koolle ja iloittiin toistensa seurasta. Ketään ei jätetty ulkopuolelle

Lukekaa letturesepti ja pohtikaa, mitä tietoja reseptissä kuuluu olla, jotta se on resepti. Aloittakaa ensin tutkimalla tekstiä. Mitä tietoja reseptistä löytyy? Mitä mitat ovat? Käykää läpi kaikki tuntemattomat sanat. Mitkä sanat ovat reseptille ominaisia? Mitä reseptin tunnuspiirteitä löydätte?

Seuraavaksi suunnittele ystävyyden letturesepti! Esimerkiksi:

Kaksi ystävää

Hyppysellinen yhdessäoloa

Yksi yhteinen harrastus

Ripaus riitaa

Lusikallinen naurua

Paistamiseen sovinto

Lopuksi koristele pilalla

Anna kahdelle ystävälle hyppysellinen yhdessäoloa ja sekoita joukkoon yksi yhteinen harrastus. Anna paljon aikaa. Kun aikaa on kulunut riittävästi, lisätään soppaan yksi riita. Paistetaan sovinnolla ja koristellaan vielä yhdellä viimeisellä pilalla! Jos ystävyys tuntuu…