keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

WINTER´S BONE sai Suomen ensiesityksensä Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla. Kalle Kinnunen kirjoittaa festivaalikatalogissa seuraavasti:

Sundance -festivaalin pääpalkinnon napannut Winter´s Bone on rosoinen kuvaus elämästä ja kuolemasta Keskilännen Ozark -ylängöllä. Vuoristolaisten takaperoisuus ei ole kaunista katseltavaa. Ollaan Syvän joen maisemissa, lähes tyystin lain ulottumattomissa. Elämä on yksinkertaista, mutta huumeet ovat tuoneet köyhälle alueelle uutta väkivallan uhkaa. Silti talven valossa on kuulauttakin.

Ree (Jennifer Lawrence) on paljon nähnyt 17-vuotias. Äiti vetää kamaa, joten pienemmistä huolehtiminen on jäänyt tarmokkaan Reen vastuulle. Metamfetamiinia tehtaillut isä kuuluu pantanneen perheen talon pästäkseen vapaaksi takuita vastaan ja paenneen sitten virkavaltaa. Kodin menettäminen hajottaisi perheen lopullisesti, joten Ree lähtee etsimään petollista isää. Omat sukulaiset tietävät jotain. Valitettavasti useat heistä ovat erittäin vaarallisia.

Naturalismi puree, mutta Winter´s Bone ei ole kuiva sosiaaliraportti. Tyyli pelaa yhteen rikosjuonen kanssa ja harkiten annosteltu väkivalta tuntuu siksi epätavallisen tylyltä. Debra Granik löytä asuntovaunuissa ja tönöissä asuvan köyhälistön elämästä myös kauneuden: kohtaus jossa suku musisoi yhdessä jää yhtä taatusti mieleen kuin elokuvan kolkoimmat hetket.

Oppimateriaalin teemoja: Kantrimusiikki, maaseudun kuvaus, nuoren vastuu, itsenäistyminen, väkivallan kulttuuri ja esittäminen elokuvissa ja mediassa

Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

 

Ennen elokuvan katsomista:

1. Keskustelkaa Yhdysvaltain maaseudusta ja country-kulttuurista: musiikista, pukeutumisesta, maisemista, rakennuksista, luonnonympäristöstä, mentaliteetista, murteesta. Millaisia käsityksiä teillä on ja mistä ne ovat peräisin? Oletteko nähneet aiemmin Yhdysvaltain maaseutua, etelävaltioita tai country-kulttuuria käsitteleviä elokuvia?

2. Jakaantukaa ryhmiin. Keskustelkaa ryhmissä väkivallan esittämisestä elokuvissa, televisiosarjoissa ja vaikka peleissä. Millaiset kuvaukset järkyttävät/koskettavat/ärsyttävät? Milloin väkivallan esittäminen on perusteltua ja milloin ei?

Oppimateriaalin on tehnyt FM, tutkija Heta Mulari.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2011. Linkit on tarkistettu 14.7.2014.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Winter's Bone

Vuoristolaisten takaperoisuus ei ole kaunista katseltavaa. Ollaan Syvän joen maisemissa, lähes tyystin lain ulottumattomissa. Elämä on yksinkertaista, mutta huumeet ovat tuoneet köyhälle alueelle uutta väkivallan uhkaa. Silti talven valossa on kuulauttakin.

Ree (Jennifer Lawrence) on paljon nähnyt 17-vuotias. äiti vetää kamaa, joten pienemmistä huolehtiminen on jäänyt tarmokkaan Reen vastuulle. Metamfetamiinia tehtaillut isä kuuluu pantanneen perheen talon pästäkseen vapaaksi takuita vastaan ja paenneen sitten virkavaltaa. Kodin menettäminen hajottaisi perheen lopullisesti, joten Ree lähtee etsimään petollista isää. Omat sukulaiset tietävät jotain. Valitettavasti useat heistä ovat erittäin vaarallisia.

Alkuperäinen nimi:
WINTER´S BONE
Julkaisuvuosi:
2011
Pituus:
100 min.
Levittäjä:
Cinema Mondo
Tuotantomaa(t):
USA
Ohjaus:
Debra Granik
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Jennifer Lawrence, John Hawkes, Kevin Breznahan, Dale Dickey