keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Oppimateriaalin tekijän esipuhe

Forces launching an assault on a facility in London in NO TIME TO DIE, an EON Productions and Metro-Goldwyn-Mayer Studios film Credit: Courtesy of DANJAQ and MGM © 2021 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED.

James Bond -elokuvasarjan tehtävät on laadittu ajatuksella, että tehtävissä on elokuvasarjan tiettyihin elokuviin liittyvää sisältöä mutta kantavana ajatuksena on ollut, että tehtävät sopivat mihin tahansa Bond-saagan elokuvaan. Mukana on tiedonhakutehtäviä ja paljon luovia harjoituksia, joiden toteutustavan opiskelijat ja oppilaat voivat itse valita. Samalla opettajille avataan mahdollisuus harjoitusten laajennettuun soveltamiseen: harjoitellaanko kirjoittamista, suullisia vain audiovisuaalisia taitoja, ryhmäviestintää, parityöskentelyä vai puhtaasti yksilöllisiä taitoja?

Tehtävät ja ennen kaikkea James Bond -sarja sallii vaivattomasti oppiaine- ja jopa kouluasterajat ylittävän yhteistyön. Koska James Bond on 1950-luvun keksintö ja koska sarjaan on vuosikymmenten saatossa kehitetty niin paljon oheistuotteita ja -materiaalia, jolle ei näy loppua, se tarjoaa monipuolisen aineiston monenlaiseen käyttöön myös tulevaisuudessa. Pitkä ajallinen jakso mahdollistaa vuosikymmenien välisen tietyiltä osiltaan säilyneen mutta muutoksiakin sisältävän ideologian ja ajatusmaailman tarkastelun.

Fiktiivisenä maailmana, jonka tavoitteenakin voi pitää oman aikansa ja todellisuutensa heijastamista, James Bond on ajatuksia herättävä ja ristiriitainenkin aineisto, jota on pitkään pidetty sisältönsä vuoksi pannassa ja soveltumattomana oppimateriaaliksi. Todellisuutemme ja ikiaikaistenkin kertomustemme fiktiivinen maailma on kuitenkin moninainen ja kaikista paras lääke ymmärryksen lisäämiseen, hyvän, pahan ja erityisesti niiden välimuotojen tarkasteluun on rohkeus tarkastella tarinoita kriittisesti.

James Bond on ja jatkaa kuvitteellista elämäänsä, ja opetuksen ja koulujen tavoitteena on ennen kaikkea tarjota välineitä kohdata ja prosessoida ympäröivää maailmaa, avata näkemään, mikä ei onnistu ohittamalla tai vaikenemalla etenkään James Bondin kaltaisten näkyvien, kutsuvien, suosittujen ja sukupolvia koskettaneiden ja puhuttelevien tarinoiden edessä.

Toivon, että oppimateriaalista on iloa ja hyötyä. Tehtäviä saa vapaasti käyttää, muokata ja hyödyntää, kuten muitakin Koulukinon tuottamia oppimateriaaleja. Myös täydennysehdotuksia ja -ideoita otetaan mielellään vastaan.

Helsingissä 18.10.2021

                  Juha-Matti Tammela
   FL, suomen kielen ja kirjallisuuden lehtori, oppikirjailija
          juha-matti.tammela(at)maikkamintissa.fi