keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Bradley Cooper: näyttelijä esikoisohjaajana ja muusikkona

© 2018 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. AND METRO-GOLDWYN-MAYER PICTURES INC. ALL RIGHTS RESERVED

Aiemmissa A Star Is Born -elokuvissa miespäähenkilö on ollut kateellinen naisen menestyksestä. Bradley Cooper halusi tehdä version, jossa "ihmiset rakastuvat ja alkavat parantua, mutta on selvää, ettei rakkaus paranna kokonaan." Koska Cooper toimi sekä ohjaajana, tuottajana ja käsikirjoittajana sekä osallistui elokuvan leikkaamiseen ja editointiin, pystyi hän luomaan "itsensä näköisen" elokuvan.

Cooper palkkasi mukaan omia luottoihmisiään, jopa oman koiransa. Jo vuonna 2010 neuvotteluissa ollut käsikirjoittaja Will Fetters palkattiin myös mukaan. Hän halusi muuttaa juonen kehystä miesnäkökulmaan. Aiempien A Star Is Born -leffojen addiktisankareiden taustoja ei juuri selitelty. Fetters halusi tuoda mukaan syvällisemmän näkökulman. Hän oli inspiroitunut Kurt Cobainin kohtalosta: kuinka keski-ikäinen, kuuluisa taiteilijalegenda mutta musiikillisesti muinaisjäännös voisi pärjätä nykyaikana, jossa musiikkikenttää hallitsevat nykyajan justinbieberit ja räppärit?

Elokuvahistoria tuntee muutamia tunnettuja näyttelijä-ohjaajia, joista mainittakoon molemmissa rooleissa menestyneet Clint Eastwood, Robert Redford ja  Ben Affleck. Harvat esikoisohjaajat ovat kuitenkaan saaneet vastaavanlaisia kuvaustilanteita kuin Cooper. Hänen tähtiasemansa näyttelijänä mahdollisti muun muassa aitojen konserttipaikkojen käytön. Hän sai esiintyä Coachella Valley Music and Arts ja Glastonbury-festivaaleilla: Kris Kristofferson antoi neljä minuuttia aikaa Cooperille sekä Lukas Nelsonin bändille esiintyä oman keikkansa yhteydessä. Lisäksi Lady Gaga pääsi esiintymään Saturday Night Liveen ja Grammy-palkintojenjako oli kuvattu oikeasti Grammy-tilaisuudessa.

Kerrotaan, että Cooper valmisteli elokuvaa neljä vuotta, jo ennen kuin Warner Bros. vahvisti 2015 hänen valintansa ohjaajaksi ja miespääosan esittäjäksi. Pelkästään musiikkiopinnot veivät häneltä yhteensä lähes kolme vuotta. Cooper halusi, että jokainen sana, kuva, laulu, jopa esiintyjien vaatteet olisivat autenttisia. Hän kertoi haastatelleensa Pearl Jamin nokkamiestä Eddie Vedderiä päiväkausia oppiakseen kaiken mahdollisen esiintymisestä ja rocktähtenä olemisesta.

Cooperille oli selkeä näkemys siitä, että bändin esiintymiset tulisi näyttää muusikkojen näkökulmasta "verta, hikeä ja kyyneliä" -periaatteella. Kohtauksista tuli näin ollen intiimimpiä ja subjektiivisempia. Cooperin visio perustui Metallican keikkaan, jota hän oli saanut seurata Lars Ulrichin rumpujen takaa. Myös ajoittain kuuluvan yhtäjaksoisen, vinkuvan äänen tarkoituksena oli mennä tinnituksesta kärsivän Mainen pään sisälle.

Pyrkimys autenttisuuteen ja uskottavuuteen muusikkona oli Cooperille erityisen haastavaa, koska hänellä ei ollut muusikkotaustaa. Hän pyrki kitaristina saavuttamaan Neil Youngin tavan soittaa. Youngin taustabändissä soittanut ja Suomessakin hänen kanssaan vieraillut Lukas Nelson (Willie Nelsonin poika) oli paras mahdollinen opettaja. Vuoden ajan Cooper soitti Lukasin kanssa miltei päivittäin oppiakseen kitarasankarin tekniikan. Kun leffan ensimmäinen kohtaus pärähtää käyntiin "Black Eyes" -biisillä, on pyrkimyksenä esitellä muusikkoa nimeltä Jackson Maine eikä muusikkoa näyttelevää Bradley Cooperia.

Bradley Cooperin äänellinen esikuva Sam Elliott palkattiin esittämään Norman Mainen veljeä Bobbya. Cooper otti 18 kuukauden ajan laulu- ja puheopin tunteja alentaaksen ääntään yhdellä oktaavilla ollakseen uskottava elämän kolhiman rokkarin roolissa. Elokuvassa toistuukin teema "you stole my voice". Rokkarin ahavoitunutta ihoa korostaakseen hän kävi säännöllisesti suihkurusketuksessa ja silmätkin varjostettiin tummalla luomivärillä, jotta Cooper olisi mahdollisimman väsähtäneen näköinen.

Pohdittavaksi

  • Miten Bradley Cooper on onnistunut mielestäsi muusikkona? Toteutuuko hänen pyrkimyksenä autenttisuudesta?
  • Tuleeko mieleesi muita samankaltaisia elokuvia tai näyttelijä-muusikoita?