keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Äideistä parhain

Oppimateriaalin teemoja: juuret ja juurettomuus, ikävä, häpeä ja anteeksianto, sotalapset

Synopsis: Äideistä parhain on kaunis ja koskettava elokuva äidin ja lapsen suhteesta. Elokuva kertoo sotalapsena Ruotsiin lähetetyn 9-vuotiaan Eeron matkasta tuntemattomaan maahan uuden äidin luo. Se on elokuva pojasta, jolla on kaksi äitiä ja kaksi kotia – mutta joka ei silti tunne olevansa missään kuin kotonaan. Palkitun Klaus Härön ohjaama elokuva on ensimmäinen pitkä elokuva yhden sotalapsen kohtalosta.

SOTALAPSET

Talvi- ja jatkosodan aikana siirrettiin Ruotsiin yli 70 000 lasta. Tanskaan ja Norjaan lähti noin 10 000 lasta. Ensimmäiset sotalapset lähetettiin Tukholmaan 15.12.1939 Arcturus -laivalla. Pian siirryttiin junakuljetuksiin Haaparannan kautta, koska venäläiset sukellusveneet hallitsivat merta.

Suurin osa Suomesta lähteneistä lapsista oli kotoisin Helsingistä, Viipurista ja muista suurista kaupungeista. Aluksi kriteerit heidän lähettämiseen olivat tiukat (invalidien, kaatuneiden, jälleenrakennustöihin palanneiden ja ansiotyössä olevien äitien lapset ym.) Myöhemmin lähes kuka tahansa alle 13-vuotias pääsi mukaan.

Ruotsiin jäi pysyvästi noin 15 000 lasta ja Tanskaan puolisen tuhatta.

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu yläasteelle, lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut käsikirjoittaja Kirsi Vikman.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Huom! Elokuvaan on saatavilla myös ruotsinkielinen oppimateriaali – också på svenska!

Oppimateriaali on julkaistu vuonna 2005. Linkit on tarkistettu 13.5.2013.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Äideistä parhain

Äideistä parhain on kaunis ja koskettava elokuva äidin ja lapsen suhteesta. Elokuva kertoo sotalapsena Ruotsiin lähetetyn 9-vuotiaan Eeron matkasta tuntemattomaan maahan uuden äidin luo. Se on elokuva pojasta, jolla on kaksi äitiä ja kaksi kotia – mutta joka ei silti tunne olevansa missään kuin kotonaan.

Suomesta evakuoitiin talvi- ja jatkosodan aikana Ruotsiin yli 70 000 lasta. Palkitun Klaus Härön ohjaama elokuva on ensimmäinen pitkä elokuva yhden sotalapsen kohtalosta.

Julkaisuvuosi:
2005
Pituus:
108 min.
Genre(t):
Levittäjä:
Nordisk Film Theatrical Distribution Oy
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Klaus Härö
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Topi Majaniemi, Marjaana Maijala, Maria Lundqvist, Michael Nyqvist, Esko Salminen, Aino-Maija Tikkanen, Kari-Pekka Toivonen
Nimi ruotsiksi:
Den bästa av mödrar
Äideistä parhain (Mor, lilla mor) är en vacker och gripande film om en mors och ett barns relation. Filmen skildrar Eero som 9 år gammal skickas till Sverige som krigsbarn, och hans färd genom ett främmande land till en ny mamma. Filmen berättar om en pojke som har två mammor och två hem, men ändå inte känner sig hemma någonstans.