keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Käsikirjoittajan tärkein kysymys itselleen on, mitä hän haluaa tarinallaan kertoa. Meidän lähtökohtanamme oli kertoa pienestä pojasta, joka menettää äitinsä kaksi kertaa. Hän oppii ettei ole rakkauden arvoinen.

Kun elokuvan lopussa Eero ja Signe eroavat toisistaan, Eero jättää lapsuutensa. Hänen kääntyessään ovelle emme näe enää luottavaista lasta vaan sotilaan pienoiskoossa. Näin hänestä tulee koditon, ei kenenkään poika, joka ottaa elämänsä langat omiin käsiin. Vaikka Eero katkaiseekin emotionaaliset siteensä aikuisiin ja elää siten kuin Skånen aikaa ei olisi koskaan ollutkaan, hän juuttuu tietämättään "Signen multaan" – Hjalmarin lailla. Jotakin heissä molemmissa jää kesken. Hjalmar toteuttaa elämässään kaavaa "tehdään niin kuin on papereissa lukee". Eero jää taas juurettomaksi ja kokee olevansa irrallinen koko muusta maailmasta.

Skånen vehreät kummut, maiseman avaruus ja karuus, kuvastavat pienen ihmisen yksinäisyyttä. Näemme Eeron kasvot bunkkerin kapeasta ikkunaluukusta. Vähän kauempana mylvii rauhaton meri. Jossakin ulottumattomissa on äidin syli. Mutta Eero ei voi vaikuttaa oman elämänsä kulkuun vaan jää kuin sen ulkopuolelle – tyhjään tilaan, aikuisten tarpeiden ohjailemaksi. Äitinsä elämästä hän ei saa tietää mitään.

Monet entisistä sotalapsista kertoivat meille olleensa täysin epätietoisia heidän ympärillään tapahtuneista asioista. Aikuiset ajattelivat, että lasta ei pitäisi kuormittaa elämän ikävillä tosiasioilla. Lapsi alkaisi vain turhaan huolehtimaan ja "mitä se edes asioista tajuaisi", ymmärtämätön lapsi? Mutta tällä tavoin lapsen on täytynyt kokea valtavaa turvattomuutta. Ehkä myöhemmin hänen on ollut vaikea kokea hallitsevansa elämäänsä, jonka pohja voi pettää milloin tahansa. Miten valheen voi erottaa todesta?

KYSYMYKSIÄ

  • Talvi- ja jatkosodan aikana siirrettiin Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan kaikkiaan 80.000 lasta. Suhteessa väkilukuun sotalasten määrä on lastensiirtojen maailmanennätys. Oliko lastensiirto sinusta hyvä ratkaisu vai olisiko voitu toimia toisin? Oliko mielestäsi kyseessä lapsen paras?
  • Ulkopuolisuuden ja juurettomuuden tunteet ovat läsnä monien sotalasten tarinoissa. Pohdi, millä muulla tavoin lastensiirto on saattanut heihin vaikuttaa?
  • Elokuvassa Eero saa lapun kaulaansa eikä hänelle tämän jälkeen kerrota tuskin mitään tulevasta. Pohdi, miten tämä vaikuttaa hänen suhtautumiseensa itseensä ja aikuisiin? Mitä seurauksia tällä voisi olla hänen myöhempään elämäänsä? Miksi Kirsti ei halua kertoa Eerolle elämäntilanteestaan mitään? Voitko ymmärtää häntä? Millä tavoin Signe ja Hjalmar olisivat voineet auttaa Eeroa tilanteessa? Toimivatko he oikein noudattaessaan äidin tahtoa vaieta Kirstin asioista?
  • Eero joutuu eroamaan äidistään kaksi kertaa. Pohdi eroamistilanteita. Kumpi niistä on hänelle se vaikein myöhemmän elämän kannalta? Mitä Eerossa tapahtuu hänen lähtiessään Signen luota?
  • Skånen maisemat kuvaavat myös Eeron sielunmaisemaa. Pohdi vehreitä ja jylhiä kukkuloita, aavaa merta sekä bunkkeria. Mitä ne voisivat symbolisoida?
  • Eeron Suomen koti ja Skånen koti eroavat visuaalisesti melko paljon toisistaan. Mitä ne voisivat kertoa Eeron elämästä?