keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Vaikka "Äideistä parhain" on traaginen tarina, halusimme valaa kertomuksellamme myös toivoa. Koskaan ei ole liian myöhäistä antaa anteeksi ja sovittaa.

Uskon, että sovittaessaan ihminen voi antaa itselleen uuden mahdollisuuden. Kohdatessaan vanhan äitinsä Eero kohtaa lopulta myös itsensä, syvimmät haavansa mikä vaatii häneltä valtavaa rohkeutta. Nyt hän katsoo vihaansa silmästä silmään ja löytää sen pohjalta tukahdutettua surua – sekä syvää, jäytävää kaipuuta.

Kirjoittaessamme pohdimme paljon käsitettä "kaipuu", ja miten se vaikuttaa elämäämme. Kaikilla ihmisillä on varmasti oma kaipuunsa, jonkinlainen alkuvoima, joka ohjailee heidän elämäänsä, olipa kyseessä sitten ihmissuhteet, työelämä, elämänvalinnat tai vaikkapa suhtautuminen kriiseihin. Eeron kaipuu on niin syvä, että hän paradoksaalisesti suojelee itseään siltä. "Jotenkin minusta tuntuu siltä, että meistä jokin osa jäi sinne Skåneen", Eero sanoo vanhalle äidilleen. Vaikka Eero on tukahduttanut muistonsa Skånesta, hän ymmärtää juuttuneensa sinne.

Elokuvan lopussa näemme unenomaisen välähdyksen Kirstin kaipuusta. Tämän mystisyys kuvastaa Eeron käsitystä äidistään, joka on tämän silmissä petturi ja valehtelija, rakkaudeton nainen. Eero ei ole kuitenkaan nähnyt äidistään kuin pienen osan. Vielä vanhanakin miehenä Eerolla on mahdollisuus tutustua Kirstiin ja oivaltaa tämän rakastaneen itseään mikä voi myös mullistaa hänen minäkuvansa. Enää hänen maailmaansa ei hallitse lapsuusaikaiset tulkinnat ja käsitykset. Enää ison miehen sisimmässä ei huuda pienen pojan ääni.

Ehkä sovitus on mahdollinen vasta ymmärtäessämme olevamme ihmisinä vaillinaisia. Vaikka meissä on niin paljon mahdollisuuksia, näkyvissä voi kuitenkin olla vain murto-osa. Siksi sekä itseään että toista ihmistä kohtaan on helpompi olla vähän armollisempi. Näin elämää on vähän helpompi elää.

Eeron elämä muotoutuu kertomukseksi, jossa on alku ja loppu. Vaikka hän joutuikin kärsimään lapsuudessaan paljon, kokemukset ovat kuuluneet juuri hänen elämäänsä. Kukaan ei vie Eerolta hänen kokemuksiaan ja muistojaan pois. Näin hän voi vapautua uhrin asemasta ja löytää elämälleen merkityksen.

KYSYMYKSIÄ

  • Voitko antaa anteeksi ja sovittaa, jos olet tullut epäoikeudenmukaisesti ja kaltoin kohdelluksi? Onko sinusta hyvä asia, että Eero antaa äideilleen anteeksi vai lankeaako heidän syyllisyytensä tällä tavoin Eeron kannettavaksi? Onko elämässä olemassa asioita, joita ei voi antaa anteeksi?
  • Jos annat toiselle anteeksi, katselet häntä usein uudessa valossa. Ehkä huomaat hänen muistuttavan enemmän itseäsi kuin luulitkaan. Mitä tunteita sinussa vapautuu? Mikä anteeksiannossa on parasta, mikä ristiriitaisinta ja vaikeinta? Mieti omia kokemuksiasi ja kerro niistä. Miksi anteeksianto vaatii ihmiseltä?
  • Joku on vanhemmilleen katkera siitä, että ei saa kaikkea tarvitsemaansa. Toinen on vihainen siitä, että nämä eivät ole kieltäneet häneltä mitään. Kummalla on enemmän anteeksiannettavaa?