keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Kuva: Marko Junttila /MRP Matila Röhr Productions.

1. Muistelkaa mitä eläimiä näitte elokuvassa (poro, susi, kärppä, näätä, kotka (maakotka), korppi, sopuli (tunturisopuli), tunturipöllö, hilleri, naali, varis, jänis, ahma, karhu, hyttynen). Muistatteko kaikki? Mitä muita eläimiä lapissa elää?

2. Keskustelkaa tai selvittäkää itsenäisesti, miten elokuvan eläimet sopeutuvat talveen ja selviävät sen yli? Käykää ainakin naali, poro, jänis, orava ja sopuli läpi. Valitkaa yksi eläin ja tehkää lyhyt sarjakuva eläimen talvesta.

3. Poro on kesytetty villistä tunturipeurasta ja on puolivilli eläin. Porot ovat poronhoitajien yksityisomaisuutta, mutta laiduntavat vapaina. Poronhoito on yksi pohjoisen vanhimmista edelleen elinvoimaisista elinkeinoista. Se on tärkeä työllistäjä ja poro on Suomelle kulttuurin sekä perinteiden näkökulmasta mittaamattoman arvokas. Perinteisesti poronhoito on ollut saamelaisten elinkeino, nykyään sitä harjoittavat saamelaiset, suomalais-saamelaiset, että suomalaiset. Poro on nimetty Lapin maakuntaeläimeksi. Selvittäkää poronhoidon historiaa ja käytäntöjä Suomessa. Jos aihe ei ole oppilaille tuttu, voi aluksi katsoa videoita porotiloilta ja poronhoidosta.

4. Lapissa vuodenajat muuttuvat eri tahdissa kuin Etelä-Suomessa. Keskustelkaa tai selvittäkää lapin ja Etelä-Suomen vuodenaikojen pituudet ja verratkaa niitä toisiinsa. Miten paljon vuodenaikojen eri pituudet vaikuttavat luontoon? Millaista luontoa on Etelä-Suomessa? Entä lapissa? Keskustelkaa valon määrän ja lämpötilan vaikutuksesta luontoon.