keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Emman pikkusisko Sara on elokuvassa hämillään erilaisten tyttö- ja naisroolien keskellä. Elokuvan vahvimpia kohtauksia on Saran uimaopetustunti, jonka aikana uimaopettaja toteaa, että Saralla pitäisi olla yllään uimapuku tai toppi. Pelkät uimahousut eivät opettajan mielestä riitä 7-vuotiaalle tytölle. Sara vaatiikin uimatunnin jälkeen isältään bikineitä, jotka isä hetken mietittyään suostuukin ostamaan. Sara testaa uutta leopardikuvioista asuaan esittäen serkulleen musiikkivideoita mukailevan tanssiesityksen.

Tehtäviä

1. Pohtikaa Saran uimaopettajan perusteluja sille, miksi tytön tulisi pukeutua bikineihin: ”Hänen ikäisensä tytöt ovat kasvamassa aikuisiksi naisiksi. Siitä on vähän vaikeaa puhua nyt, mutta meillä on ollut ongelmia miesten kanssa, jotka ovat kierrelleet täällä”. Mitä mieltä olette opettajan sanoista?

2. Keskustelkaa Saran hahmosta eri näkökulmista. Miten elokuvassa osoitetaan, että Sara on vielä lapsi? Entä millaisia käyttäytymismalleja hän harjoittelee?

3. Kerätkää lehdistä ja netistä kuvia tytöille ja pojille suunnatusta lastenmuodista. Liimatkaa kuvia vaatteista esimerkiksi kollaaseiksi suurille papereille. Miten pojille ja tytöille suunnattu muoti eroavat? Mitä mieltä olette värimaailmasta, vaatteiden käytännöllisyydestä jne?

4. Tutustukaa Heidi Lunabban valokuvaprojektiin Kaksoset: http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/nayttelyt/nyt/event/57/158—heidi-lunabba-kaksoset-naeyttely Lunabban projektissa sama lapsi puvustettiin ja meikattiin sekä tytöksi että pojaksi. Pohtikaa kuvien pohjalta sitä, miten tiettyyn sukupuolirooliin kasvetaan ja kasvatetaan kotona, koulussa, ystäväpiireissä tai populaarikulttuurin mallien vaikutuksesta.