keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Dokumentaarisuus, realismi ja italialaisen kulttuurin kuvaus

1. Rosa Karon (oikealta nimeltään Roosa Toivonen) elokuva Avain Italiaan valmistui vuonna 2011. Se on Toivosen ensimmäinen  pitkä elokuva. Aikaisemmin hän on juontanut TV-sarjaa Antiikkia, antiikkia (2006) sekä ohjannut TV-dokumentin Rovaniemi All Night Long (2002) ja lyhyitä dokumentteja kuten Sergei lähtee kouluun  (1999), Painit (1995) ja Kaupunkisinfonia (1995). Karo oli myös yksi vuoden 2007 Eurovision laulukilpailun ohjelmanumeroiden välissä esitettyjen postikorttien ohjaajista. Postikortit olivat 35-42 sekunnin mittaisia suomalaisuudesta ja suomalaisista kertovia lyhytelokuvia, joita Euroviisujen semifinaalissa ja finaalissa nähtiin yhteensä 52. 

Elokuvasta kritiikin kirjoittaneen Rane Aunimon mukaan Avain Italiaan on “epärealistinen postikorttimaalailu ja matkailumainos, joka on tarkoitus hotkaista satuna”.(Lähde) Ohjaaja Rosa Karo analysoi elokuvansa dokumentaarisuutta seuraavalla tavalla: “Elokuva on omalla tavallaan täysin puhdas satu. Ei todellakaan rosoista realismia. Intiaan sijoittuvissa osuuksissa on dokumentaarisia piirteitä. Esimerkiksi pikkupoika ja äiti asuvat oikeasti elokuvassa nähtävän tiilitehtaan pienessä kopissa. Myös elokuvan slummilapset ovat oikeasti slummilapsia. En kuitenkaan hakenut mitään Intian hurjimpia puolia. Narratiivin taustalla on idealismiin ja muistikuvaan perustuva maailma, ei realismi”. Lähde

Elokuvaohjaajan tausta auttaa usein uuden elokuvan analysoinnissa ja sen huomioon ottaminen avaa uusia näkökulmia. Aunimon ja Karon kommenteista käy ilmi, että Avain Italiaan -elokuvan voi ajatella heijastavan ohjaajan taustaa dokumenttiohjaajana, mutta tärkeämmäksi nousee kuitenkin tapa, jolla elokuva yhdistää dokumentaarisia elementtejä puhtaaseen fantasiaan. Mieti, miten mielestäsi Karon tausta dokumenttien ja postikorttitarinoiden ohjaajana näkyy elokuvassa Avain Italiaan. Postikortithan ovat aina lyhyitä – kuvista ja sanoista koostuvia – tarinoita, jotka kertovat tietystä paikasta ja/tai ihmisistä. Miten Karon elokuvassa Italia esitellään ikään kuin postikorttien tavalla: lyhyesti, pintaa raapaisten?

 2.  Mieti Avain Italiaan -elokuvan ensimmäistä Italiassa kuvattua otosta. Mistä päättelet, että se kuvaa juuri Italiaa? Mieti, miten elokuvat/matkailumainokset/uutiskuvat jne. kuvailevat Italiaa. Mitkä ovat tyypillisiä tunnusmerkkejä, jotka usein liitetään Italiaan ja italialaiseen kulttuuriin? Vastaako tämä elokuvien tapa kuvata Italiaa tämänhetkisiä uutiskuvia Italiasta? Vertaile uutiskuvien luomaa kuvaa Italiasta talouskriisissä ja elokuvien kuvaamaa Italiaa paikkana, jossa unelmat toteutuvat.

3. Pohdi muita Italiassa kuvattuja romanttisia draamoja, esim. elokuvaa Toskanan auringon alla (Wells, 2003). Mitä yhtymäkohtia löydät elokuvaan Avain Italiaan? Vertaile elokuvien tapaa kuvata italialaista kulttuuria. Mieti esimerkiksi kummassakin elokuvassa päähenkilöiden saapumista Italiaan, vanhan autiotalon löytymistä ja uuden elämän alkua Italiassa. Autiotalosta tulee unelmakoti, jossa päähenkilöt aloittavat uuden luvun elämässään. Nähdäänkö Italia näissä elokuvissa uuden elämänvaiheen mahdollistajana, paikkana, jossa unelmista tulee totta?