keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. Mieti elokuvan suhdetta tyttökirjoihin ja satuihin. Pohdi henkilöhahmoja ja elokuvan juonenkäänteitä. Valitse esimerkiksi Runotyttö, Pikku Naisia ja/tai Tuhkimo ja ota selvää niiden juonista ja mieti, miten elokuva toistaa näiden juonenkäänteitä, henkilöhahmojen rakentumista ja kerrontaa.

Tuhkimo Tuhkimon varhaisin versio on peräisin Kiinasta noin 860-luvulta. Satu ilmestyi Tuan Ch'eng-Shinh kronikassa Tang-dynastian aikaan. Vuonna 1697 Charles Perrault kirjoitti tarinan tunnetumman version, joka perustuu Giambattista Basilen teokseen La Gatta Cennerentola vuodelta 1634. Tuhkimo on myös Grimmin satujen joukossa. Sadun pohjoismaisissa versioissa Tuhkimo (Tuhkimus) oli poika, joka sai prinsessan puolisokseen.

Mieti Tuhkimo-sadun juonenkäänteitä ja vertaa elokuvaan Avain Italiaan.

Pikku naisia Pikku naisia (Little Women) on Louisa May Alcottin kirja, joka kertoo neljästä sisaruksesta ja heidän elämästään. Tapahtumat sijoittuvat 1870-luvun Yhdysvaltoihin ja heijastelevat myös kirjailijan omaa elämää Bostonin lähistöllä. Teos ilmestyi Yhdysvalloissa kahdessa osassa vuosina 1868 ja 1869. Kirja julkaistiin yhdessä osassa vuonna 1880. Pikku naisia on edelleen suosittu tyttökirja, ja sitä on käännetty monelle eri kielelle. Kirjan jatko-osia ovat Viimevuotiset ystävämme, Pikku miehiä ja Plumfieldin pojat. Kirjasta on ilmestynyt useita elokuvaversioita, muun muassa vuosina 1917 (Butler), 1918 (Knoles), 1933 (Cukor), 1949 (LeRoy) ja 1994 (Armstrong).

Jos olet nähnyt jonkin elokuvaversioista, mieti etenkin henkilöhahmojen rakentumista Pikku naisia –elokuvassa ja Avain Italiaan –elokuvassa. Mitä eroja ja yhtymäkohtia löydät?

Runotyttö Pienen runotytön  on kirjoittanut kanadalainen kirjailija L. M. Montgomery. Kirjan päähenkilö Emilia Byrd Starr on nuori runotyttö, joka jää orvoksi. Emilian sukulaiset eivät haluaisi häntä, joten he arpovat tytön tulevan kodin. Emilia päätyy Uuteen Kuuhun Blair Wateriin Elisabet-tädin, Laura-tädin ja Jimmy-serkun holhoukseen.

Mieti päähenkilön kuvausta ja vertaa, miten Karo rakentaa elokuvansa päähenkilön. Pohdi vielä henkilöhahmon rakentumista kirjassa ja elokuvassa (ota huomioon elokuvallisten keinojen käyttö esim. henkilöhahmojen esittelyssä ja mieti, miten kirjassa henkilöhahmot esitellään lukijalle).

2. Avain Italiaan imitoi pastissin tavoin tyttökirjojen elementtejä. Mitä pastissi tarkoittaa? LIITE