keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Leikkejä eri vuodenaikoina

 

Elokuvassa kuvataan kauniisti eri vuodenaikoja. Muistelkaa mitä vuodenaikaa elokuvan alussa kuvattiin? Mistä päättelitte, että tarina alkoi talvesta? Mitä leikkejä talvella voi leikkiä? 
 
Talvella tehdään lumieläimiä ja harjoitellaan luistelua Bambin luistelukoulussa. 
 
a) Miettikää, mitä eläimiä elokuvan metsässä asui. Muovailkaa lumesta tarinan eläimiä.  
 
b) Bambin luistelukoulu 
Aluksi kaikkien kannattaa harjoitella luistinten jalkaan laittamista ja nauhojen kiristämistä. Luistinten riisuminenkaan ei ensin tunnu kovin helpolta. Kypärä mukaan. Jokaisen harjoittelukerran jälkeen leikitään jotakin yhteisleikkejä, kuten esim. hippaleikkejä. Muistetaan kannustaa kaveria!  
Vinkki: Ensimmäisessä Bambi-elokuvassa oli aika huikean näköistä luistelua. 
1. kerralla harjoitellaan tasapainossa pysymistä ja etenemistä jäällä. Kuinka sujuu luistimilla seisominen ja luistimet jalassa kävely? Kun pysytään 
pystyssä, merkitään esim. keilojen avulla erimittaisia ratoja, joita luistellaan päästä päähän.  
2. kerta: potkulautapotkut. Valitaan parit. Toinen seisoo luistimilla kuin patsas ja toinen kuljettaa häntä radan toiseen päähän selästä työntämällä potkien luistimilla potkulautapotkuja. Vaihdetaan osia.  
3. kerta: kaatuminen, liukuminen ja ylösnouseminen.  Kaatumista kannattaa harjoitella: otetaan vauhtia, liu’utaan kahdella jalalla ja istahdetaan jäälle. Kaadutaan pyllylleen, sukelletaan vatsalleen, kyljelleen, jne. Luistimet jalassa ei aina ole helppo nousta takaisin seisomaan: ensin polviseisontaan, sitten kädellä jäästä tukien peppu ilmaan ja siitä ylös. Kaksi luistelijaa vetää kolmatta käsistä ja päästää sitten yksin liukumaan kahdella jalalla yhteisestä merkistä. Otetaan luistelemalla vauhtia ja liu’utaan yhdellä jalalla kädet sivulle ojennettuna. Temppua voi tehostaa kiekaisemalla kuin kukko! 
4. kerta: pyöriminen ja hyppy.  Kuinka sujuu pyöriminen paikallaan jalkoja nostaen? Osaatko hypätä pienen hypyn paikallaan? Jos luistelu sujuu, voi kokeilla sujuuko tasahyppy vauhdissa. 
5. kerta: jarruttelua.  Harjoitellaan pysähtymistä. Puoliaurajarrutus: otetaan vauhtia ja toisen jalan luistin laitetaan poikittain jarruksi toisen eteen. 
6. kerta: liukuminen ja kyykistyminen. Pari muodostaa toisiaan kädestä pitämällä portin. Muut ottavat vauhtia ja niiaavat portin kohdalla päästäkseen sen ali. Jäälle pudotetaan joku esine, johon on helppo tarttua. Luistelijan tehtävänä on ottaa vauhtia, liukua ja kumartua ottamaan esine mukaansa. 
7. kerralla järjestetään rusettiluistelu. Mukaan otetaan myös pitkä pyykkinaru. Kokeilkaa yhteisluistelua narun kanssa. Solmikaa naru ympyräksi. Kaikki ottavat tukevan otteen narusta ja sitten luistellaan yhdessä vauhdikkaasti ympyrää. Jos kaatuu, pitää muistaa heti päästää irti.  Lopuksi kaikki Bambin luistelukouluun osallistuneet saavat osallistumisdiplomin. Lämmin juotava ja keksitarjoilu kruunaavat juhlahetken. 
 
Keväällä Bambi tutkii tuulta ja valonsäteitä. 
 
a) Tutkikaa tuulta tuulihyrrien avulla.  Tarvitaan: piirustuspaperia, sakset, lyijykyniä tai puukeppejä ja nastoja. Leikatkaa piirustuspaperista neliön muotoinen pala ja leikatkaa sen jokaisesta kulmasta keskelle päin viillot. Tehkää neulalla neliön keskelle pieni reikä samoin kuin joka toiseen keskelle käännettävään sakaraankin. Kääntäkää ”joulutorttujen tavoin” joka toinen sakara keskelle. Kiinnittäkää sakarat nastalla kiinni ja painakaa nasta kevyesti kiinni lyijykynään tai puukeppiin. Kokeilkaa tuulihyrrää ulkona kääntäen sitä tuulta kohden. Pyöriikö hyrrä jos juostaan kovaa? 
b) Kevään ensimmäisten auringonsäteiden lämmittäessä on hauska kujeilla peilin kanssa. Kokeilkaa auringonsäteen pyydystämistä peiliin. Kuka pystyy kuljettamaan valonsäteitä pitkin pihaa?  
 
Kesällä Bambi puhaltaa saippuakuplia ja leikkii peiliä kavereiden kanssa. 
 
a) Puhaltakaa saippuakuplia Tarvitaan: purkki, vettä (sadevesi käy myös hyvin), tiskiainetta, glyseriiniä (apteekista), sokeria, teräslankaa. Sekoittakaa 8dl vettä, 2dl tiskiainetta, 0.5dl glyseriiniä ja hyppysellinen sokeria leveäsuiseen purkkiin. Taivutelkaa teräslangasta pyöreä rengas ja kastakaa se seokseen. Nostakaa rengas ylös ja puhaltakaa varovasti. 
Vinkki: Seos paranee jos sen antaa seisoa pari päivää ennen käyttöä. Teräslangan voi kiertää esimerkiksi puikon ympärille spiraaliksi ja vasta sen jälkeen taivuttaa renkaaksi.  
 
b) Leikkikää peiliä. Yksi leikkijöistä valitaan peiliksi, joka asettuu kasvot puuta tai seinää päin. Muut leikkijät asettuvat n. 6-7 metrin päähän viivan taakse. Leikkijät yrittävät hiipiä koskettamaan peiliä kädellään, kun hän ei näe. Kun peili käännähtää ympäri, kaikki jähmettyvät paikoilleen. Jos peili huomaa jonkun leikkijän liikkuvan, on leikkijän palattava takaisin aloitusviivan taakse. Se, joka ensin pääsee koskettamaan peiliä, saa olla seuraava peili.
 
Syksyllä kuvasuunnistetaan ja tehdään taidetta syksyn lehdistä.  Keskustelkaa, siitä kuinka eläimet varustautuvat talven tuloon. Talviunet, horros, 
ruokavarastojen täydentäminen, muuttolinnut, suojaväri… 
 
a) Kuvasuunnistusta  
Ottakaa pihasta noin 20 valokuvaa (esim. portti, keinu, liukumäki, kiipeilyteline…) ja liimatkaa ne kartongille. Numeroikaa ne. Kuvatut kohteet käydään myös numeroimassa. Lapset jaetaan kahden- tai kolmen hengen ryhmiin. Ensimmäinen ryhmä aloittaa ykköskuvasta. He katsovat kuvaa ja lähtevät etsimään kuvan esittämää paikkaa pihasta. Löydettyään paikan he palaavat lähtöpaikalle ja katsovat toista kuvaa jne. kunnes kaikki paikat on löydetty. Toinen ryhmä aloittaa kakkos- tai kolmoskuvasta. Kolmas sitä seuraavasta jne.  Vinkki: leikin vaikeuttamiseksi kannattaa ottaa valokuvia, joissa käyttää erikoisempia kuvakulmia.
 
b) Levitetään kohteista otetut valokuvat pöydälle. Ryhmä ottaa yhden kuvan ja lähtee etsimään kuvan paikkaa. Kohteessa on kirjainmerkki tai sana, jonka joukkueen kirjuri merkitsee muistiin. Joukkue palaa takaisin ja palauttaa kuvan. Sitten joukkue ottaa uuden kuvan, etsii paikan jne. Näin jatketaan kunnes kaikki kuvien esittämät kohteet on löydetty. Lopuksi joukkueen tehtävänä on muodostaa kirjaimista sana tai sanoista lause. 
 
c) Painakaa lehtien avulla siten, että maalaatte lehtiä peitevärillä ja painatte niitä paperille. Tai kiinnittäkää lehti paperille maalarinteipin avulla. Suihkuttakaa suihkupullosta väriliuosta päälle ja antakaa kuivua. Lopuksi poistakaa lehti. Kerätkää lehtiä ja laittakaa ne kuivumaan sanomalehden väliin. Kun ne ovat kuivia, niistä voi tehdä vaikka kortteja, jotka laminoidaan. Tai punokaa pihlajanmarjoista helminauhoja neulan ja langan avulla. 
 
d) Tehkää retki syksyiseen metsään. Kerätkää metsästä tuomisia (lehtiä, oksia, neulasia, kiviä, korsia…). Kun palataan päiväkotiin tai kouluun rakennetaan tuliaista 4-5 hengen ryhmissä yhteisiä taideteoksia. Kertokaa muille tarinoita valmiista teoksista.