keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Julkisuus, unelmat ja itseilmaisu

Elokuvassa Binti on enemmän kuin sinut julkisuuden ja sosiaalisen median kanssa. Binti tuottaa ahkerasti ja vaivattomasti uutta videosisältöä haaveenaan olla jonain päivänä yhtä suuri julkkis kuin idolinsa Tatyana. Elias taas haaveilee okapien pelastamisesta ja käyttää tietoisuuden lisäämiseen perinteisempiä keinoja. Luonnossa ja puumajassaan viihtyvällä Eliakselle sosiaalinen media on täysin vieras ympäristö.

1. Mitä tarkoitetaan julkisuudella ja julkisuuden henkilöllä eli julkkiksella? Keitä julkisuuden henkilöitä osaat nimetä? Millä tavoin he ovat päässeet julkisuuteen? Missä heitä voi nähdä tai seurata?

  • Mitä mieltä olet julkisuudesta ja julkisuuden tavoittelusta? Tarvitaanko julkisuuteen pääsyyn jotain eritystä taitoa tai ominaisuutta vai voiko kuka tahansa olla julkkis?

2. a) Minkälaista mediasisältöä Binti tuottaa? Mikä merkitys tällä on Bintille?

b) Oletko itse innokas sisällöntuottaja? Teetkö videoita Bintin tapaan, otatko kuvia tai teetkö jotain ihan muuta, mitä? Mikä tässä tekemisessä innostaa juuri sinua?

3. a) Muistelkaa elokuvassa nähtyjä Bintin videoita, mistä ne erotti Bintin videoiksi ja muusta tarinamaailmasta irrallisiksi? Millaisia tehokeinoja Binti videoissaan käytti? Oletko nähnyt vastaavia tehokeinoja jonkun tosielämän vloggaajan videoissa?

b) Valitse joku oikea tubettaja ja katso vähintään kaksi hänen tekemäänsä videota. Millaisia tehokeinoja tubettaja käyttää? Miten hän puhuttelee yleisöään?

4. Samastu tubettajaan ja suunnittele oma vlogi!
Apua ja vinkkejä löytyy mm. seuraavilta sivuilta:
Mediakasvatusseura – Tubetus ja vloggaus
Nettikaks – Vloggaaminen tutuksi
Yhteishyvä – Näin kuvaat vetävän videon (vloggaaja Tumen vinkit)
Vlogi Q&A – Miten ALOITTAA Vloggaaminen? – feat Jalmafi

5. Tutkikaa aikakaus- ja iltapäivälehtiä tai näiden verkkosivuja. Keitä julkkiksia huomaat lehtien sivuilla? Miten he ovat päätyneet julkisuuteen? Moniko heistä on esiintynyt televisiossa, monellako on oma Youtube-kanava tai Instagram-tili? Mikä heissä kiinnostaa ihmisiä, miksi ihmiset haluavat seurata heitä? Mitä ja miten heistä kirjoitetaan medioissa? Minkälainen on heidän julkisuuskuvansa? Seuraatko itse jonkin julkkiksen elämää medioissa?
Bonustehtävä 6.-luokkalaisille
Tutustukaa Ylen tuottamaan nuortensarjaan HasBeeniin ja pohtikaa, miten eri medioita käytetään sarjassa ja miten mediajulkisuutta peilataan sarjan henkilöhahmojen kautta.
Yle: ”HasBeen-nuorisosarjassa sammunut poptähti yrittää uutta nousua – lahjakkaat näyttelijäveljekset jakavat pääroolin”
Yle Areena: HasBeen

Vinkki opettajalle!
Mikäli kaipaat apua medioiden ja mediakuvan käsittelyyn, Suomen lasten ja nuorten säätiön tuottamassa Hyvä, paha media -materiaalissa pohditaan mediaa niin nuorten kuin asiantuntijoiden näkökulmasta käsin. Materiaali löytyy ladattavaksi esim. Peda.netin –sivuilta.
Peda.net: ”Hyvä, paha media -opas” (PDF)

6. Binti haaveilee sosiaalisen median julkisuudesta idolinsa tapaan, Elias taas haaveilee okapien pelastamisesta. Kaksi hyvin erilaista unelmaa, joiden tiet risteävät elokuvassa kekseliäällä tavalla! Keskustelkaa yhdessä, minkälaisista asioista ihmiset yleensä unelmoivat ja miksi unelmat voivat olla hyvinkin erilaisia keskenään. Miksi toinen unelmoi eläinten pelastamisesta ja toinen julkisuudesta?

7. Elokuvassa Binti tarttuu herkästi toimeen ja edistää unelmansa toteutumista vain napin painalluksella, Eliaksen unelma taas vaatii yhteistyötä ja aikaa toteutumiseen. Pohtikaa yhdessä, miten omia unelmiaan voi toteuttaa, ja miten helppoa unelmien toteuttaminen ylipäänsä on. Pohtikaa myös, mikä
merkitys unelman toteuttamiseen käytetyllä ajalla ja vaivannäöllä on; tuntuuko unelman toteutuminen paremmalta, kun sen eteen on nähnyt paljon työtä?

8. Pohtikaa ja kirjatkaa ylös omia unelmianne! Haaveiletko jostain tietystä ammatista ja esiintymisestä kuten Binti? Haluatko pelastaa eläinlajin tai kokonaisen metsän? Haaveiletko kenties ulkomaanmatkasta vai siintääkö mielessäsi jokin tietty harrastus?
Katsokaa inspiraatioksi kaksi YLE Summerin video unelmista:
YLE Summeri: ”TBT – Unelmointia”
Yle Summeri: ”MISTÄ UNELMOI MARCUS JA MARTINUS?”

  • Pohtikaa tämän jälkeen, miten helposti toteutettavissa unelmanne ovat. Binti haaveili julkisuudesta, jonka saavuttaminen vaatii lopulta runsaasti työtä ja kärsivällisyyttä, ja päämäärä saattaa siintää vasta vuosien päässä. Mitkä omista unelmistanne ovat helposti toteutettavissa, mitkä taas vievät enemmän aikaa ja ehkä myös vaativat työtä ja kärsivällisyyttä?

9. Palatkaa vielä unelmiinne. Antakaa ajatusten nyt juosta vapaasti ja unelmoikaa kaikesta, mitä haluaisitte itsellenne tai toteutuvan elämässänne! Kootkaa unelmanne unelmakartaksi. Käyttäkää apuna aikakauslehtiä leikkaa&liimaa -periaatteella tai luokaa kartta verkkoalustalle. Käykää lopuksi unelmakarttanne läpi ryhmän kesken, niistä keskustellen. Huomaatteko unelmien kesken jotain yhtäläisyyksiä tai eroja? Nouseeko jokin tietty unelma kaikkein suosituimmaksi? Voitte vielä pohtia, voivatko unelmat vaihtua ihmisen vanhetessa ja millä tavalla, ja voiko jostain unelmoida koko elämänsä ajan.