keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Äidinkielen yo-harjoituksia – lukutaito

Photo credit: Nick Wall / Copyright: © Bury Park Limited. All Rights Reserved.

Tehtävät sopivat erityisesti lukion ÄI9-kurssille ja lukutaidon ylioppilaskokeeseen valmistautumiseen. Jos tehtävä on kaksiosainen, vastaa molempiin osiin. Vastausta ei otsikoida.

Kaunokirjalliset ja muut fiktiiviset tekstit

1. Analysoi ja tulkitse Blinded by the Light -elokuvan päähenkilö Javed Khanin suhteita perheenjäseniinsä. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä.

2.

a. Erittele Blinded by the Light -elokuvassa kuvatun isä Malikin ja hänen poikansa Javedin ideologisia ristiriitoja. Vastauksen sopiva pituus on 2500 merkkiä.

b. Erittele Blinded by the Light -elokuvassa kuvattua opettajan ja opiskelijan välistä suhdetta. Vastauksen sopiva pituus on 2000 merkkiä.

3. Erittele Blinded by the Light -elokuvan konteksteja. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä.

4. Analysoi ja tulkitse kulttuureista syntyviä vaikutelmia Blinded by the Light -elokuvassa. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä.

5. Katso Blinded by the Light -elokuvan traileri. Analysoi trailerin rakennetta ja muita vaikuttamiskeinoja. Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä.

Huom. Tehtävän 6 käsitteet eivät ole äidinkielen ja kirjallisuuden analyysin käsitteitä. Ne tulevat sosiaalipsykologiasta. Käsitteiden ilmentymisestä voi teettää myös muuta kuin lukutaidon tehtävän, johon käsitteiden ilmenemisen tarkastelu kuitenkin hyvin soveltuu. Lukutaidon tehtävän vastaustekniikka sopii käsittelyyn.

6. Perehdy kulttuurin muutosprosessiin liittyviin tutkija John Berryn akkulturaatioteorian käsitteisiin marginalisaatio, assimilaatio, separaatio ja integraatio. Tietoa saa esimerkiksi Wikipediasta ja Anniina Sommarhemin pro gradusta (2012). Vastauksen sopiva pituus on 4500 merkkiä.

  • Ketkä Blinded by the Light -elokuvan henkilöistä ilmentävät kutakin käsitteistä?
  • Millä tavoin oman kotikulttuurin ja enemmistökulttuurin yhteensovittaminen näkyvät Chadhan elokuvassa?