keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Ulkopuolisuuden tunne on normaali tunne, minkä jokainen varmasti joskus elämänsä aikana kokee. Joskus itsensä ulkopuoliseksi tunteminen johtuu ympäristöstä, joka on vielä uusi tai joskus tunne syntyy siitä, että ympärillä on uusia vielä tuntemattomia ihmisiä. Joskus tunne voi tulla aivan tutussa paikassa ja läheisten ihmisten seurassa. Silloin esimerkiksi lapsella, joka kokee jäävänsä ulkopuoliseksi, on toiveita tai tarpeita, jotka ei täyty siinä tilanteessa niiden ihmisten ympäröimänä. Ihminen haluaa kokea itsensä hyväksytyksi, kokea kuuluvansa yhteen muiden kanssa ja saavansa turvaa, tukea ja läheisyyttä muilta ihmisiltä.

1. Niilas koki itsensä ulkopuoliseksi äitinsä kotona. Pohtikaa syitä sille, miksi Niilas koki itsensä ulkopuoliseksi (esim. uusi ympäristö, uudet tavat, etäiset välit äitiin, tuntemattomia ihmisiä, äidin uudet lapset, tunne siitä, että on erilainen, tunne, ettei saa hyväksyntää).

2. Niilas lopulta koki Lapin ympäristön ja äitinsä uuden perheen omakseen eikä kokenut enää ulkopuolisuuden tunnetta. Pohtikaa yhdessä, mitkä asiat vaikuttivat siihen, että Niilas pääsi yli ulkopuolisuuden tunteestaan.

3. Niilas koki yhteenkuuluvuuden tunteen ja koki itsensä hyväksytyksi perheen silmissä, kun hän sai karanneen poron kiinni. Pohtikaa, olisiko Niilaksen tarvinnut napata poroa saavuttaakseen näitä tunteita? Vaatiko perhe Niilakselta sitä vai kokiko Niilas itse, että hänen täytyy tehdä se?

4. Elokuvassa Niilakselle näyttäytyi muutaman kerran suuri hirvi. Aluksi hirvi oli uhkaava ja pelottava ja lopulta Niilas uskalsi koskea hirveä. Miksi elokuvassa oli hirvi? Mitä sillä haluttiin viestittää?

5. a) Niilas ei osannut kohdata vaikeita tunteita kuten ulkopuolisuuden tunnetta ja siitä seurannutta pahaa mieltä ja yksinäisyyttä, vaan hän suorastaan juoksi karkuun monissa vaikeilta tuntuvissa tilanteissa. Niilas patosi tunteensa sisälleen ja piti mykkäkoulua. Miten Niilaksen olisi kannattanut toimia toisin? Miten Niilaksen paha olo olisi helpottunut nopeammin? Kirjoittakaa kirje Niilakselle.

b) Joskus läheisten aikuisten kanssa voi olla hankalaa. Joskus saattaa tuntua siltä, etteivät aikuiset ihmiset luota sinuun, hyväksy sinua sellaisena kuin olet tai eivät ymmärrä sinua. Sinä kirjoitit äsken kirjeen Niilakselle ja autoit häntä vaikeiden tunteiden keskellä. Tässä on sinulle seitsemän ideaa ja vinkkiä siihen, miten sinä voit auttaa itseäsi, jos joskus aikuisten kanssa on vaikeaa:

  • Pidä kiinni asioista, joita lupaat aikuiselle. Aikuinen näkee, että olet luottamuksen arvoinen.
  • Kerro aikuiselle, mitä sinulle oikeasti kuuluu. Aikuinen varmasti kuuntelee, kun huomaa, että haluat aidosti kertoa ajatuksistasi, tunteistasi ja huolistasi. Voit myös kirjoittaa kirjeen tai vaikkapa lähettää WhatsApp-viestin.
  • Myönnä ajoissa, jos teet virheen. Aikuinen näkee, että otat vastuuta ja olet luottamuksen arvoinen jälleen kerran!
  • Pyydä anteeksi, jos sinun kannattaisi. Usko, se helpottaa.
  • Keskustele. Kuuntele, mitä aikuisella on sanottavaa ja kerro sitten oma näkökulmasi. Muista, perustella mielipiteesi ja oma kantasi! Aikuinen haluaa kuulla yleensä aina mielipiteillesi sopivat ja järkevät perustelut. Suosittelen rauhallisena pysymistä.
  • Aikuiset tekevät virheitä, joskus paljonkin. Kerro aikuiselle, miltä se sinusta tuntuu. Anteeksiantaminen voi helpottaa omaa oloasi, joten kannattaa kokeilla anteeksi antamista.
  • Anna aikuiselle palautetta hänen onnistumisista. Silloin hänelle ja myös sinulle tulee hyvä mieli!
    (MLL Nuortennetin vinkkejä mukaillen)

Voit myös kotona näyttää tätä listaa ja sanoa, että olet valmis sitoutumaan näihin toimintaohjeisiin ja yrität toimia parhaasi mukaan. Pyydä kuitenkin aikuiselta vastaava lista toimintaohjeista, joihin hän on valmis sitoutumaan. Voitte myös laatia yhdessä molemmille omat listat toimintaohjeista kotona siitä, miten kohtaatte toisenne.