keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

1. Hevoset 
a. Tutustukaa hevosen historiaan. Hevonen, kuten sen lähisukulaiset, aasi ja seeprakin ovat kehittyneet kissan kokoisesta eohippuksesta, joka eli noin 50 miljoonaa vuotta sitten… (Ks. esim. Jane Kidd. Maailman hevoset. Rodut ja kasvatus, Wsoy.)
 
b. Selvittäkää mitä tarkoittavat 
albiino, hallakko, kimo, hiirakko, liinakko, papurikko, ruunikko, voikko (ovat hevosen värejä)
piirto, läsi eli laukki, pilkku (ovat merkkejä hevosen päässä)
täyssukka, puolisukka, vuohissukka, sepel, valkokavio (ovat hevosen jalkojen merkkejä)
 
c. Katsokaa hevoselokuvia ks. LIITE. Etsikää hevosen kuvia malliksi ja tehkää 
hiilipiirroksia hevosista. 
 
2. Hevoshulluus
a. Keskustelkaa miten Fredrik suhtautui hevosiin ja raviurheiluun. Kuinka paljon aikaa ja taloudellisia satsauksia se vaati Magdan isältä? Hevosurheilu oli hänen ammattinsa. Tuliko hän hyvin taloudellisesti toimeen? 
b. Kun saat uuden kaverin ja hän tulee ensimmäistä kertaa huoneeseesi, näkeekö hän siitä, että olet hevosihminen? Ovatkoseinäsi tapetoidut hevosjulisteilla, pöydät täynnä hevoskoristeita ja ruusukkeet sievästi esillä? Vai onko näkyminen huomaamattomampaa, pienissä asioissa, kuten hevoskirja pöydällä, posliinihevonen kirjahyllyssä, valokuvakehys jossa on lempiheppasi? Kuinka monta vaatetta omistat, joissa on hevosen kuva (sukat, paidat, jne.)? Kerrotko usein ihmisille harrastavasi hevosia, vaikkei sinulta harrastuksiasi kysyttäisikään? Muutenkin, kuinka usein sana "hevonen" vilahtelee puheessasi "ei-hevosihmisten" kanssa? (Lähde: hevoset.com-keskustelupalsta)
c. Suunnitelkaa ja piirtäkää hevoshullun, jalkapallohullun, kirjatoukan, jääkiekkofanin (keksikää lisää) huone. 
d. Kirjoittakaa humoristinen, yliampuva tarina valitsemanne harrastajan elämästä, päivästä tms. 
 
3. Ravi- ja hevosurheilu 
a. Tutustukaa raviurheiluun. Millä tavoin ravihevosia valmennetaan? Selvittäkää mitä tarkoitetaan lämmin-, kylmä- ja täysverisillä hevosilla? Urheiluhevoset jaetaan kahteen ryhmään, täysverisiin ja lämminverisiin. Täysverisillä tarkoitetaan puhdasrotuista verenperintöä, uljasta olemusta ja tulista luonnetta. Täysverisiin luetaanvain kaksi rotua, arabianhevonen (maailman vanhinpuhdas hevosrotu) ja englannin täysverihevonen. Lämminverirodut on yleensä kehitetty risteyttämällä täysverisiä lämminveristenja joskus kylmäveristenkin kanssa. Kylmäverinen– sana tulee saksankielestä Kaltblütigkeit (rauhallisuus, hitaus). Raskautensa ja suurten lihastensa vuoksi työhevoset ovat yleensä verkkaisia. 
(Lähde: Jane Kidd. Maailman hevoset. Rodut ja kasvatus, Wsoy)
Millaisia sääntöjä raviurheiluun liittyy? 
 
b. Mitä eri ammatteja tai työpaikkoja raviurheilu tarjoaa? Mitä eri hevosurheiluun liittyviä ammatteja tai työpaikkoja tunnistitte elokuvasta? 
 
c. Hevoskuiskaaja – termiä käyttävät ihmiset, jotka ihmettelevät kuinka joku voi puhumatta saada yhteyden hevoseen. He arvelevat, että jotkut 
ihmiset “kuiskivat” hevoselle ja kertovat näin mitähe haluavat hevosen tekevän. Käytännössä nämä hevoskouluttajat “puhuvat” hevosen kanssa kehonkielellä, aivan kuten hevoset tekevät keskenään. Kehonkieltä käytetään hyväksi kun hevosta koulutetaan maasta. "Hevoskuiskaus" on siis elekieltä. Keksikää pieniä esityksiä ilman sanoja, ilmein ja elekielellä. Muut saavat arvata mitä esittäjä tarkoittaa.