keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. a) Keskustelkaa yhdessä, miten tullaan julkkikseksi. Onko julkkiksena olemisessa hyviä puolia? Onko asiassa huonoja puolia?

b) Useissa TV:n laulu- ym. esiintymiskilpailuissa on kohtuuttomien haaveiden tavoittelua. Näyttää ja kuulostaa usein siltä, että tähdeksi halutaan hinnalla millä hyvänsä; vaikka ilman lahjakkuutta. Miksi jotkut haluavat olla kuuluisia? Pohtikaa, ovatko kuuluisat henkilöt aina lahjakkaita. Voiko tulla esimerkiksi laulajatähdeksi ilman laulunlahjoja?

c) Elviira on rikas ja kuuluista. Millaista on Elviira-tähden elämä? Millaista elämää Elviira haluaisi elää? (Musiikkimanagerit ja levy-yhtiön päällikkö näkevät Elviirassa pelkkää tuottoa. Elviira kertoo musiikkigaalassa haluavansa lapsia, mutta hänen managerimiestään kiinnostaa vain raha ja sen hankinta.) Miten Elviira ratkaisee ristiriidan toiveidensa ja muiden odotusten välillä? (Riidan päätteeksi Elviira päättää kadota.)

2. a) Miksi Pate haluaa rocktähdeksi? Miten asia järjestyy? Miten Patesta leivotaan rokkitähti? Miksi Pate haluaa Elviiran lapseksi? (Pate ja luokkakaverit käyvät pankissa keikalla ja saavat lehdistön kiinnostumaan itsestään ja ennen kaikkea Patesta. Pian levy-yhtiö onkin puuhaamassa Patelle yhteiskeikkaa kuuluisan ja ihaillun tähtilaulaja Elviiran kanssa. Pate ajattelee, että hän voisi ruveta Elviira lapseksi. Sitten hänen ei tarvitsisi osata kertotaulua.)

b) Kirjassa Ella ja Paterock Patelta kysytään, minkä takia hän haluaa tähdeksi. Pate vastaa: ”Koska minä haluan parantaa maailman. Haluan, että maailmassa ei olisi sotia, isommat eivät kiusaisi pienempiä, rikkaat auttaisivat toisia, terveet parantaisivat sairaita, koirat tykkäisivät kissoista, tytöt eivät pussaisi poikia, portaat olisivat matalampia, jätskit olisivat isompia, uimavesi olisi lämmintä juhannuksena, Suomi voittaisi sekä euroviisut että jääkiekon maailmanmestaruuden, kukaan ei olisi yksinäinen ja minun ei tarvitsisi opetella kertotaulua. Kaverit tuumaavat, että Patella on tiedostava vaihe ja paljon sanottavaa. (Timo Parvela: Ella ja Paterock s. 60)

Miten te haluaisitte parantaa maailmaa? Kirjoittakaa pieniä mielipidekirjoituksia Paten maailmanparannusideoiden perusteella. Tai kokeilkaa, miten Paten ideoista voisi tehdä laulun sanoja?

c) Mitä mieltä opettaja on oppilaidensa tähteysinnostuksesta? Nyt loppuu tuo haihattelu. Pilaatte elämänne vasta sitten, kun olette opetelleet kertotaulun, solun rakenteen ja pihamaidemme pikkulinnut. (Elokuvan käsikirjoitus)

3. a) Millaisia rokkistarat ovat mielestänne? Millainen rokkistara Pate on?

Rokkistarat toipuvat tosi nopeasti elämän takaiskuista. He ovat viileitä kuin poron papana, kuin vetokoiran kulmahammas, suden ylähuuli, jäävuoren huippu, pingviinin nokka, turskan suomu, merinorsun sierain, jääkarhun räkä. (Ella ja Paterock-kirja.)

Keksittekö lisää viileitä vertauksia?

Pate on rokkistara, joka haluaa oman pukuhuoneen, sillä hän tarvitsee tilan, jossa voi valmistautua koulupäivään. Oman juoma-automaatin tai mieluummin kaksi;  toisessa kylmiä, toisessa kuumia juomia. Oman sisäänkäynnin fanien takia ja parkkipaikan polkupyörälle.(Käsikirjoitus)

b) Miltä rokkistarat mielestänne näyttävät? Pukeutukaa kuvitelmienne tähdeksi tai jakautukaa pienempiin ryhmiin ja pukekaa joku ryhmänne jäsen tähdeksi. Ottakaa valokuvia ja kirjoittakaa hahmoistanne pieniä kuvauksia.

Pate vain on ja näyttää hyvältä. Musta tukka on pystyssä kuin piikkisian piikit. On korvarengas, hapsufarkut, nahkatakki, aurinkolasit ja monta kiiltävää sormusta. (Ella ja Paterock s. 32, 87)

c) Suunnitelkaa, piirtäkää ja maalatkaa Patelle rokkitähden vaatteita.

d) Maalatkaa suuren rokkitähden, Paten, konsertin mainosjuliste.