keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Finding Neverland – Tarinan lähteillä

Oppimateriaalin teemoja: teatteri, kirjailijat, tarinat, suru, kuolema

Synopsis: Lontoolaisyleisö ei lämpene skotlantilaisen näytelmäkirjailija James Matthew Barrien uusimmalle teatterikappaleelle. Kehitellessään uutta näytelmän aihetta, tapaa hän puistossa leskiäidin neljän pojan kanssa. J.M. Barrie viihtyy perheen seurassa ja alkaa leikkiä poikien kanssa erilaisia mielikuvitusleikkejä, mitä poikien isoäiti eikä J.M. Barrien vaimo katso hyvällä. Peter, isäänsä sureva poika, suhtautuu perheen uuteen ystävään sekä torjuvasti että kiinnostuen tämän kirjoittamisesta. Yhteisistä seikkailuista syntyy hiljalleen mestariteos, näytelmä Peter Panista, joka on huikea menestys heti ensi-illasta alkaen. Ystävyys J.M. Barrien kanssa opettaa pojille ja heidän äidilleen paljon mielikuvituksen merkityksestä, uskomisen voimasta sekä vastoinkäymisten voittamisesta. 

Elokuvan tekijät ovat sanoneet tositapahtumien innoittaneen Finding Neverland -elokuvan tekemiseen. Barrie vietti paljon Llewelyn Daviesin perheen poikien kanssa ja sai heiltä inspiraation Peter Panin kirjoittamiseen ja ensi-iltaan 1904. Todellisuudessa perheen surullinen kohtalo seurasi vasta myöhemmin. Isä Arthur menehtyi syöpään 1907. Hänestä ja Barriesta tuli hyvin läheiset loppuaikoina, jolloin Barrie vietti päivittäin aikaa Arthurin luona. Pian sairastui syöpään myös poikien äiti Sylvia. Hän salasi vakavan sairautensa pojiltaan. Sylvian kuoleman jälkeen 1910 tuli J.M. Barriesta viiden 7-17 vuoden ikäisten poikien (George, Jack, Peter, Michael ja Nico) huoltaja. 
 
Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu alakoulun 5.-6. luokille sekä yläkoululle.
 
Oppimateriaalin on laatinut luokanopettaja Annika Henriksson. 
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 

Vinkki! Tutustukaa elokuvan lisäksi sekä oman kirjoittamisen tueksi Koulukinon Peter Pan -oppimateriaaliin, joka sisältää tehtäviä mm. satuklassikoista, Peter Panista, satuhahmojen tarkastelusta, aikuiseksi kasvamisesta sekä kuvataide- ja ilmaisukasvatustehtäviä liittyen aiheeseen. 
 
Oppimateriaali on laadittu vuonna 2005. Linkit on tarkistettu heinäkuussa 2012.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Finding Neverland - Tarinan lähteillä

Kuuluisa kirjailija J.M. Barrie (Johnny Depp) saa nähdä, kuinka hänen uusi näytelmänsä saa ynseän vastaanoton penseältä englantilaisyleisöltä. Barrie kaipaa kirjoitustyöhön uutta innoitusta.

Yllättäen hän löytää sen eräänä päivänä Lontoon Kensingtonin puutarhasta tavatessaan perheen, jossa on neljä poikaa ja kaunis, hiljattain leskeksi jäänyt äiti (Kate Winslet). Oman vaimonsa ja perheen isoäidin paheksunnasta huolimatta Barrie ystävystyy heidän kanssaan ja johdattaa pojat leikin ja kepposten maailmaan. He keksivät loruja linnoista ja kuninkaista, lehmipojista ja intiaaneista, merirosvoista ja haaksirikkoisista.

Kukkuloista tulee kaljuunoja, kepeistä miekkoja. leijoista keijuja ja pojista “Mikä-mikä-maan kadonneet pojat”. Näistä seikkailuntäyteisistä aineksista kehkeytyy pikkuhiljaa myös Barrien mestariteos “Peter Pan”.

Näytelmän saattaminen lavalle ei kuitenkaan suju mutkitta. Ja kun ennakkoluulot ja näyttämöllepanon haasteet ovat vihdoin takana ja Barrie on valmis esittelemään maailmalle pojan, joka ei halunnut koskaan aikuistua, häntä odottaakin vielä yksi kohtalon oikku, joka opettaa kirjailijalle ja hänen läheisilleen, mitä uskominen todella on.

Finding Neverland on todellisuutta ja fantasiaa yhdistelevä tunteikas tarina “Peter Panin” tekijän, skotlantilaisen näytelmäkirjailijan Sir James Matthew Barrien rajattomasta mielikuvituksesta mutta myös hänen kohtaamistaan vastoinkäymisistä.

Alkuperäinen nimi:
Finding Neverland
Julkaisuvuosi:
2005
Pituus:
103 min.
Genre(t):
Levittäjä:
FS Film Oy
Tuotantomaa(t):
USA
Ohjaus:
Marc Forster
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Johnny Depp, Kate Winslet, Dustin Hoffman ja Julie Christie.
Nimi ruotsiksi:
På väg till landet Ingenstans
Den berömde författaren J.M. Barrie (Johnny Depp) blir i Kensington-trädgården i London bekant med en familj, fyra pojkar och deras mor, en vacker, nybliven änka (Kate Winslet). Trots den egna hustruns och familjens mormoders upprörda kritik, knyter Barrie vänskap med pojkarna och för dem in i en värld av lek och äventyrliga upptåg. Kullarna blir stolta galjoner, käppar svärd, drakar älvor och pojkarna förvandlas till ”De borttappade pojkarna från landet Ingenstans”. Dessa äventyrliga scener och händelser blir småningom till Barries världsberömda mästerverk ”Peter Pan”.