keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Genre: fantasia, kauhu, komedia, 3D, stop motion -animaatio

Oppimateriaalin teemoja: elokuvan lajityypit, valot, varjot ja kuvakulmat, kauhu, pelko

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu  4. – 7. -luokkalaisille.

Synopsis: Victor Frankenstein on Uuden-Hollannin pikkukaupungissa asuva, erilainen nuori, joka viettää mieluiten aikaa itsekseen seuranaan pieni Sparky-koira. Hän puuhailee omiaan, tekemällä esimerkiksi erilaisia tiedekokeiluja ja animaatioelokuvia.

Isä huolestuu poikansa epäsosiaalisuudesta, ja laittaa tämän pelaamaan baseballia. Traagisen tapahtumaketjun vuoksi Sparky jää auton alle ja kuolee. Victor menettää ainoan ystävänsä ja on surun murtama. Kun koulun hyytävän oloinen tiedeopettaja herra Rzykruski esittelee sähkön vaikutusta hermoverkostoon ja kertoo, että kaikki elämä on sähköä, herää Victorissa toivonkipinä. Hän kokeilee sähköiskua elottomaan Sparkyyn, joka herääkin henkiin – tosin hiukan muuttuneena ja se on aika ajoin myös ladattava uudelleen. Koska koko kaupunki tietää koiran kuolleen, yrittää Victor parhaansa mukaan salata asian.

Kaikki menee hyvin, kunnes koulukaverit kiinnostuvat Victorin touhuista. Lopulta totuus tulee ilmi ja sen seuraukset ovat varsin arvaamattomat, kun koulun tiedekisan voitosta haaveilevat Victorin luokkatoverit alkavat jäljitellä häntä ja haluavat soveltaa sähköhoitoa omiin kuolleisiin lemmikkeihinsä.

Frankenweenie on tarina Victor-pojan ja Sparky-koiran ystävyydestä sekä toisenlaisuudesta ja yhteisön sitä kohtaan tuntemasta kauhusta, sekä ulkopuolisten mahdollisuudesta löytää lohtua toisistaan. Elokuva sijoittuu hämähäkinseittien, pitkien varjojen ja synkkien hahmojen goottimaailmaan, jonka mustavalkoista tunnelmaa on höystetty vanhoista kauhuelokuvista tutuilla valon ja varjon leikillä sekä ukkosmyrskyillä.

Elokuva pohjautuu löyhästi Mary Shelleyn klassikkoon Frankenstein klassikkoromaanista vuonna 1931 tehtyyn elokuvaan, josta Tim Burton teki vuonna1984 ensimmäisen tulkintansa. Mary Shelleyn Frankensteinin hirviö on ehkä kuuluisin kauhuromaani. Siinä miespuolinen luonnontieteilijä saa herätettyä henkiin kuolleista ruumiinosista kootun olennon.

Mikä on elokuvan synopsis?

Synopsis on tiivistelmä elokuvan sisällöstä ja tapahtumista. Sen avulla lukija saa käsityksen elokuvan lähestymistavasta ja tyylistä. Siinä kerrotaan myös elokuvan henkilöistä ja keskeisestä ristiriidasta. Synopsis ei sisällä kuvia eikä kerro tarkkoja yksityiskohtia elokuvasta.

Keskustelkaa elokuvan aiheesta. Mistä elokuva mielestänne kertoo? Kirjoittakaa pääkohdat yhteiselle juonikaaviolle ja laatikaa elokuvan synopsis yksin tai pareittain.

Oppimateriaalin on tehnyt luokanopettaja Tuula Niiniranta.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2013. Linkit on tarkistettu 17.7.2013.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Frankenweenie

Alkuperäinen nimi:
Frankenweenie
Julkaisuvuosi:
2013
Pituus:
87 min.
Levittäjä:
The Walt Disney Company Nordic
Tuotantomaa(t):
USA
Ohjaus:
Tim Burton
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Ääninäyttelijät: Catherine O’Hara, Martin Short, Martin Landau, Charlie Tahan, Atticus Shaffer, Robert Capron, Conchata Ferrell ja Winona Ryder
Nimi ruotsiksi:
Frankenweenie