keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

1. Musiikki ja äänimaisema

a. Elokuvissa erilaiset äänitehosteet ja musiikki ovat tehokeinoja, joilla luodaan erilaisia tunnelmia.
Millaisia tehokeinoja Frankenweeniessa käytetään ja millaisia tehokeinoja muistatte muista elokuvista?
Kuvailkaa Frankenweenie -elokuvan musiikkia ja äänimaailmaa. Mitä erilaisia ääniä elokuvan kerronta sisältää? Miten tarina muuttuisi, jos siitä jätettäisiin musiikki tai tehosteäänet kokonaan pois?

b. Pohtikaa jotain elokuvan tunteita herättävää kohtausta. Millainen äänimaailma siinä on? Millaisella musiikilla tai äänimaailmalla voidaan luoda surullinen, jännittävä tai yllättävä tunnelma tai tilanne?

Pohtikaa myös, millaiset äänet tai milloin äänet voivat olla pelottavia tai kauhua herättäviä?


2. Valoja, varjoja ja kuvakulmia

a. Keskustelkaa, miten valaistusta ja värisävyjä voidaan käyttää kauhuelokuvan tehokeinona? Millainen valo elokuvissa on yöllä, hautausmaalla, ukkosmyrskyssä tai tulipalossa? Kuvitelkaa ja keksikää, millaisia asioita voi tapahtua valoisassa tilassa entä varjoisissa ja hämärissä tiloissa. Miten Frankenweenie olisi muuttunut, jos se olisi ollut värielokuva?

b. Vahvoilla valon ja varjon kontrasteilla luodaan elokuvan dramatiikkaa. Varjokuvien käyttö jännityskohtauksissa on tyypillinen elokuvien jännittävien kohtausten tehokeino.

Tarkastelkaa kuvaa ”Nosferatu shadow”. Kuvaa kannattaa tarkastella suurikokoisena.
Pohtikaa yhdessä, mitä kuvassa tapahtuu? Mitä on tapahtunut? Mitä on tapahtumassa? Millainen tunnelma kuvassa on? Kirjoittalkaa lyhyitä tunnelmakuvauksia kuvan perusteella. Tai keksikää kokonainen tarina kuvaan littyen. Youtubessa on myös lyhyt videoleike 'nosferatu shadow scene', aiheeseen liittyen.
Pohtikaa, miten kuva on otettu? Kokeilkaa heijastaa itsestänne vastaavanlaisia kauhutunnelmaisia varjokuvia voimakkaiden valojen avulla. Valokuvatkaa varjokuvia.

c. Piirtäkää hiilipiirroksina varjokuvianne.

d. Myös erilaisilla kuvakulmilla saadaan tehostettua haluttua vaikutelmaa. Alakulma eli sammakkoperspektiivi korostaa kohdetta tehden tästä suuremman, jännittävämmän jne. Silmäntaso korostaa kohteen ja katsojan tasavertaisuutta. Yläkulma eli lintuperspektiivi alistaa kohdetta tehden tästä pienemmän, pelottavamman tms.

Millaisia kuvakulmia elokuvien jännittävissä tai pelottavissa kohtauksissa käytetään?

Ottakaa valokuvia, joissa käytätte erilaisia kuvakulmia.