keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. Frankenweenie -elokuvan tarkastelua lajityypin näkökulmasta

a. Frankenweenie määritellään etenkin kauhuelokuvaksi, mutta myös fantasia- ja komediaelokuvaksi. Lukekaa näiden genrejen määritelmät ja pohtikaa, mitkä asiat tai tapahtumasarjat Frankenweenie-elokuvassa ovat tyypillisiä kauhulle, fantasialle tai komedialle? Perustelkaa esimerkein.

Kauhuelokuvan pyrkimys on saada katsoja pelkäämään tai tuntemaan suoranaista kauhua. Arkipäiväiseen ympäristöön sijoitetut pahuuden voimat sekä yliluonnolliset tapahtumat toimivat kauhun tyylilajille ominaisina aiheina. Tyypillisiä roolihahmoja ovat esimerkiksi vampyyrit, zombit, noidat, kiroukset tai kummitukset. Tunnettuja kauhuelokuvia ovat mm. Frankenstein- ja Tappajahai-elokuvat.

Fantasiaelokuva sisältää fantasialle tyypillisiä asioita, kuten rinnakkaisia maailmoja, erityisiä yhteyksiä näiden välillä sekä erilaisia taruolentoja. Fantasian maailmat ovat pysyvästi ja selkeästi todellisuudesta poikkeavia, eikä niitä pyritä selittämään. Fantasia perustuu yleensä menneisyyteen. Tunnettuja fantasiaelokuvia ovat mm. Narnia, Kultainen kompassi ja Harry Potter-elokuvat.

Komediaelokuvan tarkoituksena on saada katsoja huvittumaan tai nauramaan. Komedia on draaman ohella vanhin genre. Elokuvantaju.uiah.fi, kertoo näin: kärjistetysti sanottuna: komediassa "prinssi osoittautuu sikopaimeneksi", mutta vakavassa draamassa "sikopaimen osoittautuu prinssiksi". Komediassa huumoria on esimerkiksi liioitellut liikkeet, hauskat puheet, vitsit tai parodiat toisista henkilöistä ja hauskat tarinat. Kuuluisia elokuvakoomikkoja ovat Buster Keaton ja Charlie Chaplin tai nykyisistä esim. Jim Carrey.

b. Tuokaa luokkaan vanhoja esineitä. Tutkikaa niitä ja sepittäkää niistä yhteisiä kauhu- tai fantasiatarinoita. Höystäkää tarinoitanne huumorilla.

c. Keksikää ja kirjoittakaa pareittain kummitusjuttuja.

d. Leikatkaa sanoma- ja aikakauslehdistä kuvia, jotka voi liittää jollain tavoin jännitykseen tai pelkoon. Asettakaa kuvat mieleiseenne järjestykseen ja keksikää niiden perusteella jännityskertomus tai kauhutarina. Kirjoittakaa tarina vihkoonne.

e. Ratkaiskaa kauhuaiheinen ristikko.
Vihjesanat löytyvät täältä.
Oikeat vastaukset löytyvät täältä.


2. Tunnelman rakentaminen

a. Millainen tunnelma Frankenweenie-elokuvassa on? Miten siinä saadaan aikaan pelon ja kauhun tunnelmaa? Mistä voi päätellä, että kysessä on kauhuelokuva? Mistä kauhuelokuvan voi tunnistaa? Mitkä ovat kauhuelokuvien tyypillisiä aiheita ja hahmoja? Lisätietoa kauhuelokuvista.

b. Pohtikaa, mihin tunnetuihin kauhuelokuviin Frankenweeniessä on viitteitä? Kuulostaako Frankenstein tutulta tai ovatko1950-luvun monsterielokuvat tuttuja? Mihin viittaa nimi Van Helsing? Missä elokuvassa ovat hirviö, tulipalo ja tuulimylly? Kuka on Vincent Price? Kaikilla Viktorin koulutovereilla on tummat silmänympärykset ja jos jonkinlaista muutakin outoa olemuksessaan. Huomasitteko muuta omituista?

c. Suunnitelkaa ja kokeilkaa rakentaa kauhun ja pelon tunnelmaa. Millaisia keinoja keksitte vaikuttaa katsojaan? Ottakaa valokuvia, joissa on pelottava tunnelma tai videoikaa lyhyitä kauhuelokuvapätkiä jostain jännittävästä näkymästä tai tilanteesta, joka ratkeaa yllättäen. Esim. jokin ääni kuulostaa pelottavalta, mutta osoittautuukin vaikkapa tuulen paukuttamaksi ikkunaksi tai valojen syttyessä pelottavat asiat, varjot muuttuvatkin tavalliseksi tai painajainen päättyy heräämiseen.

d. Käykää tutustumassa elokuvan kotisivuihin tai etsikää googlen kuvahaulla kuvia elokuvasta.
Maalatkaa ja piirtäkää elokuvan hämäriä tunnelmia, kuten öistä kaupunkia salamoiden valossa tai lasten öistä käyntiä eläinten hautausmaalla. Valitkaa tunnelmaan sopivia värisävyjä.

e. Muistelkaa, millaisia mutaatioita, pikku hirviöitä, selittämättömiä muodonmuutoksia ja jättimäisiä monstereita lasten kokeilut saavat aikaan.
Piirtäkää niistä kolmen tai neljän ruudun sarjakuvia.