keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Virittäytyminen – ennen elokuvan katsomista

Kuva: Jan-Niclas Jansson

1. Käykää katsomassa elokuvan julistetta, kuvia ja traileri esimerkiksi Bio Rex -elokuvateatterin sivuilla. osoitteessa. Millaisia ennakko-odotuksia elokuvasta näiden perusteella herää? Mihin genreen kuvat ja traileri viittaavat?

2. Selvittäkää yhdessä mitä satiirilla tarkoitetaan. Millaisia keinoja satiirissa käytetään, millaista on satiirinen huumori?

Satiirissa saatetaan satiirin kohde, esimerkiksi ihminen, instituutio, valtio tai yhteiskuntaluokka, naurunalaiseksi. Se on tapa kritisoida kohteen tapoja, käytöstä, olemusta, roolia tai asemaa yhteiskunnassa ja tehdä moraalisia huomioita.

Satiirin keinoja ovat muun muassa liioittelu, karnevalisointi, parodia, ironia ja shokeeraaminen. Satiiri eroaa komediasta siinä, että komedian tarkoitus on naurattaa yleisöä, kun taas satiiri käyttää komediaa keinona tehdä huomioita valitsemastaan kohteesta. Satiiri on usein terävää ja tyyliltään jopa hyökkäävää.

Lue lisää satiirista ja komedian lajeista.

3. Elokuvan katsottuanne jakaantukaa pienryhmiin
Miltä elokuvan katsominen tuntui? Huvittiko, viihdyttikö, ärsyttikö, ällöttikö? Keksikää kolme adjektiivia, jotka mielestänne parhaiten kuvaavat elokuvaa. Listatkaa yhdessä sanoja, jotka kuvastavat katsomiskokemusta ja elokuvan visuaalista tyyliä.

  • Keitä elokuvan hahmot olivat? Listatkaa elokuvan päätapahtumat.
     

Vinkki opettajalle: Lukuohje

Koska kyseessä on kokeellinen elokuva, jonka aikana joutuu korjaamaan käsitystään siitä mihin elokuvassa ollaan matkalla, voi olla hyvä antaa oppilaille jonkinlainen lukuohje.
Elokuvan seuraamista voi helpottaa, kun tietää että elokuvan juoni koostuu perusjuonesta, sen sisällä kuvattavasta mokumentista ja autofiktiivisistä meta-aineksista. Metataso syntyy, kun esimerkiksi taideteoksessa tehdään taideteosta.

Mokumentti = Fiktiivinen dokumentti. Televisio-ohjelma tai elokuva, jossa fiktiivinen tarina esitetään todellisista tapahtumista kertovien dokumenttien tyyliä jäljitellen tai parodioiden.

Elokuvassa on myös lukuisia erilaisia kuvaustapoja ja kuvakokoja. Voit antaa oppilaille tehtäväksi kirjoittaa ylös elokuvan katsomisen aikana elokuvassa käytettyjä erilaisia kuvaustapoja ja elokuvan keinoja.