keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Elokuvassa Full of Love – Pakomatka pakastimesta tutustutaan esiintymistaiteen muotoon nimeltään burleski (ransk. burlesque, ital. burlesco). Alunperin burleski on tarkoittanut teatterin keinoin esitettyä parodista huumoriviihdettä, johon usein sisältyy myös sketsejä. Nykyään burleski viittaa tyypillisesti kabareen kaltaiseen näyttämöviihteeseen, joka yhdistelee rohkealla tavalla tanssia ja teatteria (usein mukana on myös piirteitä eksoottisesta tanssista); olennainen osa esitystä ovat näyttävät esiintymisasut ja maskeeraus. Busleski-esityksen on tarkoitus olla samaan aikaan hauska, viihdyttävä ja rohkea, ja usein esityksissä rikotaan sukupuolittuneita käsitteitä ja sukupuolirooleja.

Tehtävä

Tutustukaa lähemmin burleskin historiaan ja sisältöön. Pohtikaa sekä elokuvan että oheisten linkkien valossa seuraavia kysymyksiä:

  • Miten kuvailisit burleskia, minkälaisesta esiintymistaiteesta on kyse? Onko burleski suunnattu erityisesti juuri naisille? Minkälaiset ihmiset käyvät burleskiesityksissä?
  • Minkälaisia harrastajia burleski vetää puoleensa?
  • Miten elokuvan tekijä Iina päätyy burleskin pariin? Mikä siinä viehättää häntä? Miten Iina kehittyy esiintymisen parissa elokuvan kuluessa?
  • Miten ja milloin burleski saapui Suomeen? Minkälaisen yleisön ja harrastajapiirin burleski on kerännyt Suomessa?
  • Miten burleskiammattilaiset löysivät burleskin? Mikä siinä viehätti heitä?
  • Mitä Bettie Blackheart kertoo työstään esiintyjänä ja tuottajana? Minkälaiset asiat innostavat häntä, mitkä asiat taas aiheuttavat paljon työtä tai jopa murhetta?
  • Miten burleski rikkoo sukupuolen käsitettä? Miten sukupuoli on esillä esityksissä, esimerkiksi esiintymishahmoissa ja ohjelmanumeroissa? Minkälaiset sukupuoleen liittyvät asiat erityisesti korostuvat hahmoissa ja esityksissä?
  • Miten burleski lähestyy kehollisuutta? Minkä näköiset ja ikäiset ihmiset harrastavat burleskia? Miten esiintyjät itse kommentoivat burleskiin ja ulkonäköön liittyviä asioita? Minkälaisia ihmisiä nähdään esiintymässä alan huipulla?

Burleski-intistuutti: ”Burleskin historia”

Wikipedia: ”Burleski”

Yle: ”Iina Terho käsitteli perhetraumansa burleskin avulla – syrjäisestä saaristosta yleisön eteen riisuutumaan”

Yle: ”Bettie Blackheartista tuli kotimaisen burleskin kasvot – ei olisi saanut esitellä kehoaan: "Koska en ole mallimittainen, sitä jaksettiin revitellä"”

        Anna: ”Burleski ylistää naiseutta”

Anna: ”LouLou D’vil – Lue haastattelu ja katso burleskin maailmanmestarin huikeat kuvat!”

Anna: ”Burleski – Taiteenlaji vapauttaa olemaan oma itsensä”

Yle: ”Burleskin harrastaja ei paljasta pintaa ujostele – video”

Yle: ”Burleski on nyt miesten juttu”

Yle Elävä Arkisto: ”Burleskitaiteilijat ovat kiusoittelun kuningattaria”

Yle: ”Iltalypsyn jälkeen isäntä vaihtaa navettahaalarin glitteriin: maitotilallinen Aleksis Kyröstä kuoriutuu burleskikuningas Dick Tator”

Yle: ”Roskaestetiikkaa, kauhumeikkejä ja glitterpartoja – queerlesque kapinoi perinteisiä kauneuskäsityksiä vastaan”