keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Elokuvassa tutustutaan niin näyttävän burleskin kuin elokuvan tekijän Iinan omaan maailmaan. Siinä missä Iina itse on olemukseltaan ja käytökseltään hillitty, burleskissa esiinnytään räväkästi, esiintyjät pukeutuvat näyttäviin ja huomiota herättäviin asuihin (usein myös käyttävät peruukkeja ja muita asusteita) sekä meikkaavat rohkeasti. Burleski vetää puoleensa monenlaisia ihmisiä sukupuoleen, ikään ja kehoon katsomatta, ja yksi burleskin avainajatuksista onkin se, että jokainen voi löytää oman itsensä burleskin kautta ja toteuttaa itseään haluamallaan tavalla.

Tehtäviä

1. Pohtikaa elokuvan kautta, minkälaisia ihmisiä nähdään harrastamassa burleskia ja minkälaiset ihmiset toimivat alan ammattilaisina. Miten elokuvan tekijä Iina päätyy burleskin pariin, mitä hän oppii toisaalta burleskista, toisaalta itsestään ajan myötä? Minkälaiset asiat (esim. ulkonäköön, sukupuoleen, kulttuuriin ja yhteiskuntaan liittyvät) korostuvat burleskissa?

2. Tutustukaa kehopositiivisuus-aatteeseen. Katsokaa Yle Areenasta Jenny+ -ohjelman jakso "kukaan ei ole riittävän kaunis" (28 min.) ja tutustukaa alta löytyviin Ylen Kulttuuricocktailin ja Vaakakapinan artikkeleihin, joissa pohditaan ulkonäön merkitystä ja roolia yhteiskunnassa. Keskustelkaa sitten aiheesta seuraavien kysymysten avulla.

  • Mitä tarkoitetaan ”kehopositiivisuudella”? Minkälaisia ominaisuuksia tai piirteitä tähän liitetään? Keitä kehopositiivisuus koskettaa?
  • Miksi kehopositiivisuus on ylipäänsä noussut keskustelun aiheeksi ja miksi juuri nyt?
  • Miksi hyvä ja huoliteltu ulkonäkö on yhteiskunnassa arvostettu asia? Kuka tai mikä taho määrittää sen, mikä on milloinkin hyvää tai hyväksyttävää ulkonäön ja ulkomuodon kannalta?
  • Miten ulkonäköön ja ulkoiseen olemukseen liittyvät asiat ovat muuttuneet aikojen kuluessa?
  • Miten Jenny+ ohjelmassa lähestytään ulkonäköön liittyviä asioita? Keitä ulkonäköön liittyvät asiat koskettavat, minkälaiset asiat korostuvat erityisesti? Minkälaisia ulkonäköön tai ulkoiseen olemukseen liittyviä asioita ohjelman vieraat Sara Forsberg ja Viivi Huuska ovat joutuneet kohtaamaan? Mitä tunteita tämä on herättänyt heissä? Miten he ovat käsitelleet saamiaan kommentteja?
  • Miten tyttöjen/naisten ja poikien/miesten ulkonäköpaineet eroavat toisistaan?
  • Minkälaisiin asioihin (esim. työ, opiskelu, harrastukset) ihmisen ulkonäkö voi vaikuttaa? Saako ihmisen ulkoinen olemus vaikuttaa esimerkiksi työnsaantiin tai harrastusmahdollisuuksiin?
  • Minkälaisia neuvoja ja vinkkejä niin Jenny+ -ohjelmassa kuin kirjoituksissa annetaan kehopositiivisuuden sanoman levittämiseksi? Tuleeko mieleesi muita ajatuksia tai vinkkejä aiheeseen liittyen?

Yle Kulttuuricocktail: ”“Ajelin säärikarvojani ensimmäisen kerran 9-vuotiaana” – miksi nainen opetetaan vihaamaan kehoaan?”

Yle Vaakakapina: ”Juontaja Kristoffer Ignatius ulkonäköpaineista: "Pystyn tällä hetkellä katsomaan peilikuvaani parin sekunnin ajan."”

Yle Vaakakapina: ”Ex-pikajuoksija Heikki Soini ulkonäköpaineistaan: “Pahimmillaan ajattelin, etten ole edes mies."”

Yle Vaakakapina: ”Lihavuustutkija Hannele Harjunen: Hyvinvoinnilla ja terveydellä tehdään bisnestä, ihmisten epävarmuudella rahastetaan”