keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Fuocoammare – tuli merellä

Oppimateriaalin teemoja: ihmisoikeudet, pakolaisuus.

Synopsis:
Italialaismestari Gianfranco Rosin humaani ja visuaalisesti häikäisevä Fuocoammare – tuli merellä palkittiin vuoden 2016 Berliinin elokuvajuhlilla Kultaisella karhulla. Kyseessä on ensimmäinen Kultaisella karhulla palkittu dokumenttielokuva. Se pokkasi festivaalilla myös ekumeenisen tuomariston palkinnon sekä Amnesty Internationalin elokuvapalkinnon. Tuomariston puheenjohtaja Meryl Streep kutsui lampedusalaisten tekemiä yksinkertaisia tekoja pakolaisten hyväksi “parhaaksi todisteeksi ihmisluonnon hyvyydestä”. Fuocoammare – tuli merellä onkin kipeästä aiheestaan huolimatta elokuva täynnä sydäntä ja toivoa.

Elokuvan keskushenkilö on kalastajaperheen poika Samuele, joka asuu saarella, meren keskellä. Hän käy koulua, ampuu ritsalla, leikkii kuten kuka tahansa 12-vuotias. Samuele pysyttelee mieluiten maan kamaralla, vaikka kaikki hänen ympärillään on merta – ja ihmisiä, jotka yrittävät ylittää sen päästäkseen hänen saarelleen. Saari on Lampedusa, Euroopan symbolisin raja, jonka läpi tuhannet pakolaiset ovat pyrkineet 20 vuoden ajan etsiessään vapautta. Gianfranco Rosi vietti saarella vuoden kameransa kanssa ja teki mitä puhuttelevimman elokuvan tämän hetken Euroopan polttavimmasta teemasta – pakolaiskysymyksestä.

Lisää elokuvasta

Oppimateriaali on suunniteltu 9. luokille, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin tavoitteet: Oppilas ymmärtää mistä maailman ja erityisesti Euroopan pakolaistilanteessa on kysymys. Materiaalin tavoitteena on antaa oppilaalle työkaluja tarkkailla miten pakolaisia kuvataan esimerkiksi suhteessa eurooppalaisiin ihmisiin, sekä miksi ihmiset ovat valmiita lähtemään hengenvaaralliselle matkalle, josta selviämisestä ei ole takeita.

Oppimateriaalin on laatinut Amnestyn Suomen osaston pakolaisaktivistit Taina Tyrväinen ja Taru Saari sekä ihmisoikeuskasvatuksen koordinaattori Emma Åman.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Fuocoammare - tuli merellä

Dokumenttielokuva kuvaa 12-vuotiaan pojan arkea Lampedusan saarella samaan aikaan kun tuhannet ihmiset riskeeraavat henkensä matkalla Välimeren yli turvaan.

Alkuperäinen nimi:
Fuocoammare
Julkaisuvuosi:
2016
Pituus:
110 min.
Levittäjä:
Cinemanse Oy
Tuotantomaa(t):
Italia, Ranska
Ohjaus:
Gianfranco Rosi
Käsikirjoitus: