keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: Perinnönjako, kunnian ansaitseminen, yhteiskuntaluokkien muutokset maaseudulla 1800-luvulla, pohjalainen ”isäntä” -kulttuuri ja miehen rooli

Synopsis: 1800-luku. Pohjanmaan lakeuksilla eletään puukkovallan aikaa. Maita hallitsevat häjyt, rellestävät miesjoukot, jotka herättävät pelkoa tappeluhalullaan. Kunnia ja maine saattavat löytyä puukon terällä, eikä lain suoja yllä Härmään asti. Välitalon tila on Härmän mahtavimpia. Talossa on kaksi poikaa, nuorempi veli Matti (Lauri Tilkanen) sekä Esko (Mikko Leppilampi). Suoraselkäinen Matti on salakihloissa naapuritilan Ainon (Pamela Tola) kanssa. Esko vieroksuu työtä ja viihtyy häjyjoukossaan – hänen kerrotaan tappaneen puukolla useita miehiä. Veljesten isä (Esko Salminen) tekee vaikean valinnan ja testamenttaa tilansa vahvojen perinteiden vastaisesti nuoremmalle pojalleen Matille, ohi esikoisen. Alkaa epätasainen taistelu talosta, kunniasta ja lopulta myös Ainosta. Matilla on kaksi mahdollisuutta: paeta tai puolustaa isänsä viimeistä tahtoa. Pohjalaiselle miehelle pako ei ole vaihtoehto.

Oppimateriaali on suunniteltu 9. luokille sekä lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin ovat laatineet historian ja yhteiskuntaopin opettajat Teuvo Tuorila ja Kaisa Kinnunen sekä Raumankarin koulun 9. luokan oppilaat.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2012. Linkit on tarkistettu 16.7.2013.

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Härmä

1800-luku. Pohjanmaan lakeuksilla eletään puukkovallan aikaa. Maita hallitsevat häjyt, rellestävät miesjoukot, jotka herättävät pelkoa tappeluhalullaan. Kunnia ja maine saattavat löytyä puukon terällä, eikä lain suoja yllä Härmään asti.

Välitalon tila on Härmän mahtavimpia. Talossa on kaksi poikaa, nuorempi veli Matti (Lauri Tilkanen) sekä Esko (Mikko Leppilampi). Suoraselkäinen Matti on salakihloissa naapuritilan Ainon (Pamela Tola) kanssa. Esko vieroksuu työtä ja viihtyy häjyjoukossaan – hänen kerrotaan tappaneen puukolla useita miehiä.

Veljesten isä (Esko Salminen) tekee vaikean valinnan ja testamenttaa tilansa vahvojen perinteiden vastaisesti nuoremmalle pojalleen Matille, ohi esikoisen. Alkaa epätasainen taistelu talosta, kunniasta ja lopulta myös Ainosta.

Alkuperäinen nimi:
Härmä
Julkaisuvuosi:
2012
Pituus:
128 min.
Levittäjä:
Finnkino Oy
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
JP Siili
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Lauri Tilkanen, Pamela Tola, Mikko Leppilampi, Esko Salminen, Lena Meriläinen, Aku Hirviniemi, Taneli Mäkelä, Pirkka-Pekka Petelius, Eero Milonoff, Olavi Uusivirta, Kari Hietalahti
Nimi ruotsiksi:
Härmä