keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Ihon kuvia: taideteos elokuvassa

Ennen elokuvan katsomista: Elokuvan keskeinen aihe ja kiinnostuksen kohde on iho. Kootkaa ajatuksianne ihosta. Mitä iho on? Mihin ihminen sitä tarvitsee? Mistä iho koostuu ja miten se toimii? Millainen iho on kaunis? Mitä (kaunis/huono) iho symboloi? Millaisissa sanonnoissa tai sananparsissa sana iho esiintyy?

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat espanjalaisen Toledon kaupungin lähitienoille. Keskeisenä tapahtumapaikkana on plastiikkakirurgin koti, joka toimii samalla klinikkana. Talo on suuri, perinteiseen espanjalais-arabialaiseen tyyliin rakennettu. Rakennus on näyttävä ja sisustuksessa on käytetty sekä moderneja että vanhempia yksityiskohtia. Monissa elokuvan kohtauksissa näkyy suurikokoisia tauluja ja muita taideteoksia. Katsokaa alla olevista linkeistä miltä jotkut näistä tauluista näyttävät ja koettakaa painaa kuvat mieleenne:

Tizian: Urbinon Venus

Guillermo Pérez Villalta: Dionysos löytää Ariadnen Naxoksella, 2008

Louise Bourgeois : Raivokohtaus, 2000

 

Elokuvan katsomisen aikana voitte yrittää löytää katsomanne teokset tai niiden kaltaiset teokset elokuvan kohtauksista.

Elokuvan katsomisen jälkeen voitte miettiä tarkemmin taideteosten merkitystä elokuvassa seuraavien kysymysten avulla: Olivatko elokuvassa esiintyneet teokset pelkkää ”kulissia” tai päätyneet koristeeksi sattumalta? Miksi ohjaaja mahtoi haluta juuri näiden teosten näkyvän elokuvassaan? Koettakaa ymmärtää teoksia elokuvan juonen kautta: miten teosten voisi ajatella kuvastavan elokuvan tarinaa?

Voitte syventää taideteosten merkityksen pohtimista hakemalla tietoa itse teoksista tai/ja taiteilijoista.


Tizian: Urbinon Venus, 1538

–          Mitä näet kuvassa? Miksi naishahmo on haluttu toteuttaa niin silmäänpistävällä tavalla? Kuka olikaan Venus? Mitä symboleita Venukseen yleensä liitetään? Mitä muita mielenkiintoisia yksityiskohtia teoksesta löytyy ja löytyykö niille jotain tarkoitusta? Mihin muihin kuuluisiin taideteoksiin kuvan esitystapa on vaikuttanut? Millainen taiteilija oli Tizian?

→ Vastauksia löytyy yllä olevasta linkistä. Huomionarvoista on, että Tizian maalasi useita Venus-aiheita hieman erilaisina versioina, Urbinon Venus lienee kaikkein kuuluisin. Elokuvassa esiintyy myös toinen versio samasta aiheesta.


Guillermo Pérez Villalta: Dionysos löytää Ariadnen Naxoksella, 2008

–          Kuka oli Dionysos? Entäpä Ariadne? Missä on Naxos? Miten maalaus selittää kreikkalaiseen mytologiaan kuuluvaa kertomusta? Miksi hahmoilla ei ole kasvoja? Miten kuvailisit tyyliä, jolla maalaus on toteutettu? Tuleeko maalauksesta jokin toinen, kuuluisampi taideteos mieleen?

→ Taideteos on Pedro Almodovarin omistuksessa. Teos muistuttaa melkoisesti Sandro Botticellin maalaamaa Venuksen syntymää.


Louise Bourgeois : Raivokohtaus, 2000

–          Mitä pienoisveistos esittää? Mitä mieltä olet teoksen toteutuksesta? Miksi taideteoksen nimi on ”Raivokohtaus”? Missä kohtauksessa samantyyppisiä teoksia esiintyy? Miksi Vera alkoi tehdä taidetta? Mikä merkitys taiteen tekemisellä on? Millainen taiteilija Loise Bourgeois oli? Minkä tyyppistä muuta taidetta hän teki?

Tietoa ranskalais-amerikkalaisen kuvanveistäjä Louise Bourgoista.


Tekstiiliveistokset muistuttavat suomalaisen Pauliina Turakka Purhosen tekemiä teoksia.
 

Yhteenvetoa

– Auttoiko kuva-analyysien tekeminen elokuvan tulkitsemisessa? Millaisia uusia näkökulmia taideteosten taustaan tutustuminen antoi elokuvakokemuksellenne? Mikä merkitys iholla on näissä taideteoksissa, entäpä itse elokuvassa?

– Laatikaa tarina tai novellimainen kertomus, jonka innoittajana käytätte lempitaideteostanne tai taiteilijaanne. Voitte etsiä sopivia teoksia esim. netistä tai taidekirjoista. Selvittäkää perustietoja teoksesta, taiteilijasta ja ajankohdasta jolloin se on tehty. Yrittäkää tuoda taideteosta esiin kerronnassa esim. kuvailun avulla. Voitte nostaa esiin teoksesta jonkin yksityiskohdan, joka puhuttelee teitä erityisesti. Pohtikaa tapoja, jolla teos tai sen yksityiskohta voisi vaikuttaa tapahtumiin, tilanteisiin tai hahmoihin. Mihin aikakauteen tarina sijoittuu? Kuka sitä kertoo?