keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Paljasta pintaa: sukupuoli ja seksuaalisuus iholla

Wikipedian englanninkielisessä Pedro Almodóvaria käsittelevässä artikkelissa todetaan ohjaajasta seuraavaa:

”Almodóvar on kiistatta sukupolvensa menestynein ja kansainvälisesti tunnetuin espanjalainen elokuvantekijä. Hänen elokuviaan leimaavat tarinoiden monitasoisuus, tunnelman melodramaattisuus sekä populaarikulttuurin elementtien, kuten laulujen, rajun huumorin, vahvojen värien, häikäisevien sisustusten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyödyntäminen kerronnassa.  Halu, intohimo, perhe ja identiteetti ovat Almodóvarin kestoteemoja. ”           

 http://fi.wikipedia.org/wiki/Pedro_Almod%C3%B3var

Pohtikaa yllä olevaa lainausta ja Iho jossa elän -elokuvakokemustanne. Tunnistitteko elokuvan ohjaajaluonnehdinnasta?  Mitkä asiat Iho jossa elän -elokuvassa täsmäävät luonnehdinnan suhteen? Onko jotain joka merkitsevästi eroaa luonnehdinnasta? Oletteko nähnyt joitain muita elokuvia samalta ohjaajalta? Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä muistatte suhteessa Iho jossa elän -elokuvaan verrattuna? Miksi Pedro Almodóvar mahtaa haluta käsitellä juuri niitä teemoja ja aiheita mitä hän käsittelee? Mitä haittaa tai hyötyä hyvin persoonallisesta tyylistä saattaa olla? Tuleeko mieleenne joitain muita elokuvaohjaajia joilla on persoonallinen tyyli?

Iho jossa elän -elokuvassa oli paikoin rajujakin kohtauksia, jossa seksuaalisuudella, kärsimyksellä ja kuolemalla oli merkittävä rooli. Miltä niiden katsominen tuntui? Mitä mieltä olet tällaisten teemojen yhdistämisestä? Mitä tarkoitettiinkaan sanalla ”tabu”? Miten tabut liittyvät tässä elokuvassa käsiteltyihin kysymyksiin?

Biologinen ja sosiaalinen sukupuoli

Elokuvan loppuosaa kohden alkaa paljastua kuka Vera oikeastaan on ja mitä Vicentelle tapahtui. Tarina herättää kysymyksiä ja ajatuksia sukupuolesta ja seksuaalisuudesta: mitä sukupuoli oikeastaan on ja miten se ilmenee? Mistä seksuaalinen kiinnostus kumpuaa? Miten ja keihin tätä kiinnostusta kohdistetaan? Sukupuolen olemusta pohdittaessa on usein esitetty ajatus biologisesta sukupuolesta ja sosiaalisesta sukupuolesta. Mitä näillä termeillä mahdetaan tarkoittaa? Entäpä mitä on sukupuoli- tai seksuaali-identiteetti? Millaisia ongelmia näihin käsitteisiin liittyy? Pohtikaa myös elokuvaa näiden käsitteiden kautta.

–      Esimerkkejä biologisesta sukupuolesta: kehon rakenteelliset ominaisuudet, kuten sukuelimet, rinnat, karvoitus, estrogeeni ja testosteroni, xx ja xy    -kromosomit, jne.

–      Esimerkkejä sosiaalisesta sukupuolesta: pukeutuminen, sukupuoliroolit, eleet ja niiden toteuttaminen, kuten ”miehekkyys” tai ”naisellisuus”

Miten elokuvassa käsiteltiin miehen ja naisen välistä suhdetta? Millaisia miehiä ja naisia elokuvassa esiintyi? Miten sukupuolen muuttuminen vaikuttaa ihmisen identiteettiin? Miltä tuntuu olla väärässä kehossa tai edustaa itselleen vierasta sukupuolta? Miten sukupuoli ja seksuaalisuus liittyvät toisiinsa? Miten esimerkiksi Veran ja Robertin välinen seksuaalisesti värittynyt suhde tulee tästä näkökulmasta tarkasteltuna ymmärtää?

Tutustukaa sukupuolen moninaisuuden kysymyksiin esimerkiksi Transtukipisteen sukupuolia ja sanoja -osion kautta.

Pohtikaa elokuvaa siellä esitettyjen käsitteiden valossa. Voitte myös halutessanne testata sukupuolenne hieman leikkimielisen testin avulla.

Hyödyntäkää käsittelyssänne myös Seta ry:n opettajalle -sivua ja tehtäväosiota seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden käsittelemisessä.