keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Eläinvideot ja inhimillistäminen

Antropomorfismi eli ihmisenkaltaistaminentarkoittaa ihmismäisten piirteiden liittämistä luontokappaleiden, kuten muiden eläiten, ominaisuuksiksi. Ilmiön taustalla voidaan nähdä ihmismielen taipumus ymmärtää ja selittää esimerkiksi eläinten käyttäytymistä ja eleitä etsimällä niille vastaavuuksia ihmisten toiminnasta. Selkeimpiä esimerkkejä ihmisenkaltaistamisesta ovat esimerkiksi sarjakuvien, lastenkirjojen ja animaatioiden eläinhahmot, kuten Aku Ankka. Hienovaraisempaa inhimillistämistä voi havaita esimerkiksi suhteessamme lemmikkieläimien ilmeisiin, joita tulkitsemme usein ihmiskasvojen eleistä opittujen merkitysten mukaisesti.

 1. Internet on pullollaan eläinvideoita, jotka saavat meidät nauramaan ja liikuttumaan. Eläinten katselemisessa on selvästi jotain puoleensa vetävää. Luetaan Ylen artikkeli kissavideoista ja pohditaan sen jälkeen seuraavia kysymyksiä.
  – Mikä eläinvideoissa vetoaa?
  – Katsotko itse eläinvideoita? Mitä tunteita niiden katsominen herättää?
  – Minkälaiset asiat tekevät eläinvideoista hauskoja, kiinnostavia, söpöjä, koskettavia, jne.?
  – Mitä yhteisiä piirteitä Ilveskuiskaajalla ja kissavideoilla on?

 2. Pohditaan suhtautumistamme lemmikkieläimiin tai söpöihin eläinvideoihin. Minkälaisia esimerkkejä ihmisenkaltaistamisesta on löydettävissä?

 3. Mitä ihmismäisiä piirteitä Hannu liittää elokuvassa ilveksiin?