keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Kirjan lukeminen ennen elokuvaa

Ennen elokuvan katsomista lukekaa yhteisenä kirjana Roald Dahlin Iso kiltti Jätti. Yhteistä kirjaa voi lukea siten, että:

  • Sovitaan tietty päivä, mihin mennessä kaikki ovat lukeneet tiettyyn kappaleeseen asti kirjaa.
  • Luokassa voidaan pitää yhteisiä lukutunteja, jonka aikana kaikki lukevat samaa kirjaa eteenpäin.
  • Kirjaa voidaan lukea myös pareittain toisilleen ääneen.

Jokaisen lukutuokion jälkeen on tärkeää käsitellä kirjan pää- ja sivuhenkilöitä, juonta sekä tapahtumapaikkoja. Kirjasta voidaan keskustella lukuryhmissä, pareittain tai koko luokan kanssa yhdessä keskustellen.

Hyvä tapa käsitellä yhteisesti kirjaa, on listata luokan seinälle lukutuokioiden jälkeen uudet kirjassa ilmestyneet tapahtumapaikat ja henkilöt. Lisäksi luettavaa ennakoidaan etukäteen keskustellen siitä, mitä seuraavaksi saattaisi tapahtua. Luetun jälkeen voidaan todeta yhteisesti, miten ennakko-odotukset toteutuivat. Kirjan tapahtumia voidaan käsitellä näytellen pienissä ryhmissä.

Kirjasta voidaan koota myös luokan seinälle tunnesanakarttaa. Karttaan jokainen voi käydä kirjoittamassa nousseita tunteita ylös, joita kirjan lukeminen herättää. Kirjan tapahtumista nousseita tunteita voidaan myös esittää. Muut yrittävät arvata, mikä tunne esittäjälle nousi pintaan kirjaa lukiessa.

Kirjasta voidaan koota myös luokan seinälle kysymyskarttaa, johon esitetään myös luetusta kysymyksiä. Kysymyskarttaan kootaan asioita, joita haluaisi vielä tietää. Usein kirjoissa on paljon asioita, jotka jäävät hieman hämärään ja lukijan oman tulkinnan varaan. Kysymyksiä voidaan myös esittää kirjan henkilöille kuuma tuoli-draamaharjoituksen avulla. Yksi oppilas menee keskelle istumaan ja eläytyy kirjan yhdeksi henkilöksi, jolle kysymyksiä esitetään.