keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

Elokuvan käsikirjoittaja John August kertoo: ”Vaikka Jali eli erittäin köyhissä oloissa, jossa ei ole paljon syötävää, hän asuu tässä pienessä talossa kaikkien rakkaittensa kanssa. Hänen äitinsä, isänsä ja neljän isovanhempansa kanssa. Jokainen lapsi olisi onnekas jos hänellä olisi tällainen suurenmoinen lahja.” 
 
Keitä Jalin perheeseen kuului? Minkälaisia elokuvan isovanhemmat olivat?
 
Kirjassa s. 11 kuvaus: Jokainen isovanhemmista oli yli yhdeksänkymmenen. He olivat ryppyisiä kuin kuivuneet luumut ja luisia kuin luurangot. … Tavallisesti he vain torkkuivat, sillä heillä ei ollut muutakaan tekemistä. Jalin ymmärrys siitä, mikä elämässä on tärkeää kasvoi isovanhempien ja vanhempien viisauden ja rakkauden avulla. 
 
a. Kuvailkaa Jalin vanhempia ja isovanhempia elokuvan perusteella. 
 
b. Haastatelkaa omia isovanhempianne tai isoisovanhempianne tms. Pyytäkää heitä kertomaan tarina esim. heidän omasta lapsuudestaan. Kirjoittakaa tarinat muistiin ja lukekaa niitä luokassa. Tarinoista voisi koota kirjan luokkaan.
 
c. Miten köyhyyttä kuvataan kirjassa ja elokuvassa? Kertokaa Jalin elämästä: Millainen hänen kotinsa oli? Mitä perhe söi? Millainen oli perheen rahatilanne? Kävivätkö vanhemmat töissä? Millaista perheen elämä oli? 
 
Kirjasta s. 11: Mutta heti kun he (isovanhemmat) kuulivat oven avautuvat ja Jalin äänen sanovan Hyvää iltaa, he kaikki nousivat istumaan. Heidän ryppyiset kasvonsa loistivat mielihyvästä ja keskustelu alkoi. He rakastivat Jalia… Usein tulivat myös Jalin vanhemmat tervehtimään heitä. He pysähtyivät ovelle ja kuuntelivat sieltä vanhusten tarinointia. Niin huone muuttui iltaisin onnelliseksi paikaksi, ja perhe unohti olevansa nälkäinen ja köyhä. 
 
d. Muuttuuko Jalin perheen elämä elokuvan aikana? Keskustelkaa miten Jalin löytämä Kultainen pääsylippu tai muutto suklaatehtaaseen vaikuttavat perheen elämään. Pohtikaa myös miksi tarinan onnekkaat käänteet eivät tee perheen elämään niin suuria muutoksia kuin voisi luulla? 
 
e. Kertomuksen kultainen sanoma: Pitää olla rehellinen itselleen ja muille, ja muita tulisi kohdella kuten haluaa itseään kohdeltavan.
Miten tämä tulee esiin tarinassa Jalista ja suklaatehtaasta?