keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. Roald Dahlin elämä 

Roald Dahl (1916-1990)  toimi taistelulentäjänä toisessa maailmansodassa, kun hänestä tuli kirjailija aivan sattumalta. Ensin hän kirjoitti novelleja aikuisille, mutta myöhemmin, kun hänellä oli omia lapsia, alkoi hän kirjoittaa myös lastenkirjoja. Lapsesta lähtien Roald Dahl kirjoitti paljon kirjeitä äidilleen. Hän teki tarkkaavaisia havaintoja ihmisistä ja tapahtumista ympärillään. Dahlin kirjojen tarinat ovat sekoitus hurjaa mielikuvitusta sekä omia lapsuuden kokemuksia, mm, kotikylän karkkikaupasta, englantilaisesta koulujärjestelmästä opettajineen sekä lapsuuden kesistä Norjassa. 
 
Roald Dahl on kirjoittanut elämästään mainion kirjan. Lapsuus– ja kouluaikaan sijoittuva Poikakäsittelee monissa Dahlin kirjoissa toistuvia 
aiheita, kuten kirjoittajan rakkautta karkkikauppoja ja luontoa kohtaan sekä hänen kokemuksiaan kiusatuksi tulemisesta ja ruumiillisesta rangaistuksesta. Yksinlentoon kuvaa kirjailijan aikuisuutta. 
 
Roald Dahl: Poika – Yksinlentoon, Kustannusyhtiö Avain 2004. 
 
2. Dahlin tuotanto 
 
Mm. seuraavat kirjat on suomennettu. Suluissa suomennetun painoksen julkaisujankohta 
 • Jali ja suklaatehdas (1971) (Ilmestyi myös nimellä Sulo ja suklaatehdas.) 
 • Me salamestarit (1977) joka ilmestyi myös nimellä Iskä ja Danny maailmanmestari (1999) 
 • Jaakko ja jättipersikka (1995) 
 • Kekseliäs kettu (1978) 
 • Suunnattoman suuri krokotiili ( 1978) 
 • Iso kiltti jätti (1989) 
 • Ilmarin ihmelääke (1989) 
 • Kuka pelkää noitia (1990) 
 • Matilda (1990) 
 • Nilviöt (1991) 
 • Annok iplik (1993) 
 • Kirahvi, Kaani ja minä (1996) 
 • Taikasormi (1998) 
 • Jali ja lasihissi (2000) 
 • Riimihärkää muusilla (2001) 
 • Tynkätyiset (2002) 
 • Henry Sugarin tarina ja kuusi muuta (2003) 
 
3. Kirjoittajan tyyli 
 
Dahlin tarinat sisältävät paljon mustaa huumoria, päättömiä käänteitä sekä toinen toistaan hurjempia hahmoja. Hänen lastenkirjansa ovat saaneet paljon arvostelua aikuiskriitikoiden taholta. Yksi Dahlin kirjoittamisen lähtökohdista on ollut lasten lukuharrastuksen lisääminen. 
 
a. Keskustelkaa Dahlin lasten kirjoista. Mitä tarkoittaa huumorintaju? Millaista huumoria Dahlin kirjoissa on? Mitä on musta huumori ja miten se näkyy tarinoissa? Millaisilla asioilla Dahl pilailee? Mitä vaikeita aiheita hän kirjoissaan käsittelee? Onko kaikilla samanlainen huumorintaju? Onko itseensä kohdistuvaa huumoria helppo ymmärtää? Millaisille asioille mielestänne voi nauraa? 
 
MUSTA HUUMORI tarkoittaa leikinlaskua tabuilla tai muuten arveluttavilla asioilla tai pilailua vaikeista asioista. 
 
b. Millaisia vertauksia tai kielikuvia Dahl käyttää kuvaillessa tarinansa henkilöitä? Lukekaa Dahlin kirjoja ja poimikaa tarinoista hauskoja vertauksia ja kielikuvia. Keksittekö muita vertauksia ja kielikuvia? 
 
VERTAUS on ilmaus, joka luo mielikuvia liittämällä uuden asian johonkin tuttuun. Esim. Suu oli hapan kuin karviainen, vihainen kuin ampiainen, tyhmä kuin saapas, pirteä kuin peipponen, vilkas kuin elohopea jne.
 
KIELIKUVA syntyy kun vertauksesta jätetään kuin-sana pois. Esim. lähteensilmä, järven selkä, niemennokka, koskenniska, jne. 
 
4. Dahlin kuvaamat hurjat aikuishahmot 
 
a. Esikuvia hurjille hahmoille löytyy Dahlin lapsuudesta. Otteet kirjoista Poika ja Yksinlentoon.
 
Rouva Pratchett, karkkikaupan pitäjä (s.33)
Hänen nimensä oli rouva Pratchett. Hän oli pieni vanha ruipelo akka, jolla oli viikset ylähuulellaan ja suu hapan kuin raaka karviainen. Hän ei ikinä hymyillyt… Mutta ylivoimaisesti vastenmielisin asia rouva Pratchettissa oli häneen takertunut saasta. Hänen esiliinansa oli harmaa ja rasvainen. 
Hänen puserossaan oli aamiaistahroja joka puolella, paahtoleivänmuruja ja teetahroja ja läiskiä kuivunutta kananmunan keltuaista. Hänen kätensä häiritsivät meitä eniten. Ne olivat yököttävät… Älkääkä unohtako, että nämä samaiset kädet ja sormet hän työnsi makeispurkkeihin…
 
Emäntä (s.98-99)
Makuusali kerroksessa ylintä valtaa käytti emäntä. Se oli hänen valtakuntansa. … Jopa yksitoista- jakaksitoistavuotiaat pojat pelkäsivät kuollakseen tätä naispuolista hirmua, sillä hän hallitsi rautaisella otteellaan. Emäntä oli iso vaaleatukkainen nainen, jolla oli melkoinen povi. … Hän osasi liikkua käytävällä kuin salama, ja aina kun sitä vähiten odotti, hänenpäänsä ja povensa pullahtivat makuusalin ovesta sisään. … Nyt kun muistelen asiaa, ei liene epäilystäkään siitä, että emäntä inhosi pikku poikia sydämensä pohjasta. Hän ei koskaan hymyillyt meille eikä sanonut mitään ystävällistä. 
 
Kapteeni Hardcastle, ankara opettaja (s.126-127)
Kapteeni Hardcastle keikaili viiksillä, jotka olivat saman väriset kuin hänen tukkansa, ja millaiset viikset ne olivatkaan! Ne olivat todella pelottava näky, paksu oranssi pöheikkö joka kasvaa rehotti hänen nenänsä ja ylähuulensa välissä. … Viiksien takana majaili kiukkuinen ja häijy naama, jonka otsa oli syvillä, hyvin rajoittuneet älynlahjat paljastavilla uurteilla. ”Elämä on yhtä hämmennystä”, kurttuinen otsa näytti sanovan, ” ja maailma on vaarallinen paikka. Kaikki ihmiset ovat vihollisia, ja pikkupojat ovat itikoita, jotkakääntyvät puremaan, jollei ehdi itse ensiksi ja liiskaa niitä kunnolla.” 
 
Roald Dahl kuvaa kaikkia tapaamiaan rehtoreita tyranneiksi, jotka näkivät lapset helposti sääntöjen rikkojina. He eivät hetkeäkään epäröineet käyttää keppiä rankaisukeinona. 
 
b. Tutkikaa millä tavoin Dahl rakentaa henkilöhahmoja. Mitä hän kertoo henkilön ulkonäöstä, luonteenpiirteistä tai käyttäytymisestä? Mitkä sanat luovat lukijalle mielikuvan? Millainen mielikuva eri henkilöistä syntyy? Löydättekö yhtäläisyyksiä Dahlin tarinoiden hahmojen ja kirjassa PoikaYksinlentoon kuvattujen todellisten henkilöiden välillä? 
 
c. Valitkaa ryhmissä joku Dahlin kirja ja tutkikaa kirjan kuvaamia aikuisia. Piirtäkää kuva yhdestä ”aikuishirviöstä” ja kirjoittakaa sen ympärille mitä kirjassa kerrotaan henkilön ulkonäöstä, tavoista, suhtautumisesta lapsiin, jne. Rakentakaa luokan seinälle Dahlin luomista hahmoista ”kauhugalleria”. 
 
d. Tarkkailkaa ihmisiä kodin lähiympäristössä. Löytyykö naapurista, kaupan kassalta, tai jostakin muualta mielenkiintoisia henkilöitä. Valitse yksi ja kirjoita hänestä muistiinpanoja. Keksi hänelle uusi nimi ja jokin uusi ominaisuus. Kirjoita tarina uudesta henkilöhahmostasi tai vertailkaa parin kanssa tai pienessä ryhmässä muistiinpanojanne ja keksikää yhteinen hahmo josta kirjoitatte. 
 
5. Karkkikaupoista ja suklaasta
 
”Makeiskauppa oli vuonna 1923 elämämme keskipiste Llandaffissa. Se merkitsi meille samaa kuin baari juopoille tai kirkko piispalle. Ilman sitä elämällä ei olisi ollut kovin paljon tarjottavaa. (s. 174-176: Rasia Cadbury´s-suklaatehtaalta asuntolan poikien arvioitavaksi, uutuussuklaitten maistelua.) 
"…Minulle merkityksellisintä tässä kaikessa oli se, että aloin tajuta suurilla suklaatehtailla todella olevan tuotekehitysosastoja, joissa kehitystyöhön suhtauduttiin hyvin vakavasti… 
"…Ne olivat ihania unelmia, eikä minulla ole epäilystäkään siitä, että ryhtyessäni kolmekymmentäviisi vuotta myöhemmin miettimään juonta toiseen lastenkirjaani muistin nuo pienet pahvirasiat ja juuri keksityt suklaapatukat niiden sisällä, ja aloin kirjoittaa kirjaa nimeltä Jali ja suklaatehdas."
 
a. Järjestäkää retkipäivä makeistehtaaseen. Selvittäkää kuka suunnittelee uudet makeisten maut. 
 
b. Järjestäkää maistajaiset. Valitkaa muutamia karkkeja tai suklaita maistajaisiinne ja kuvailkaa ja arvioikaa niiden makuja kirjallisesti. Antakaa arvioinnista pisteitä 1-10. Löysittekö yhteisen suosikkinne? 
 
c. Tutkikaa Dahlin kirjoja. Missä tarinoissa puhutaan karkkikaupoista? Millä tavoin niitä kuvaillaan? Millaisia asioita tarinoiden karkkikaupoissa tapahtuu? 
 
d. Mieti mikä paikka on jäänyt sinulle mieleen erityisen mieluisana. Kirjoita siitä. 
 
6. Dahlin miljööt. 
 
a. Dahlin työhuone oli esikuvana Jalin huonokuntoiselle kodille. Elokuvan esivalmisteluita tehdessään ohjaaja Burton vieraili Dahlin kotona. Hän kurkisti sisään vaatimattomaan ja lämmittämättömään työhuoneeseen, jossa Dahl kirjoitti kaikki teoksensa. Burton hämmästyi huomatessaan kuinka paljon tämä huone muistutti hänen luonnostaan Jalin perheen huonokuntoisesta talosta. 
 
b. Norjan vaikutus tarinoihin 
Dahl kertoo viettäneensä kaikki kesälomansa 4-17 vuotiaana Norjassa perheen sukulaisten luona. Missä Dahlin kirjoissa löytyy viittauksia tai 
tapahtumat sijoittuvat Norjaan? (Iso Kiltti Jätin jättiläisten maa, Kuka pelkää noitia, …)